Масажи при шипове на врата: Лечение и упражненияСтрадате ли от шипове на врата? Опитвате различни медикаменти и средства, търсите помощ от лекар, но не намирате решение на този проблем? Ето отговора на всички вашите въпроси! Като цяло това заболяване често се използва за описване на шийна спондилоза - дегенеративен артрит (остеоартрит) на гръбначния стълб.

В повечето случаи хората не изпитват болка, но обикновено това състояние причинява мускулни спазми. Няма специфично лечение, което да ви избави от проблема. Лекарите предприемат различни мерки като предписване на лекарства, инжекции, а понякога и операция. Съществуват обаче и други ефективни методи за лечение на шийна спондилоза, които могат да ви облекчат от продължителната болка в шията.

Ако не искате да употребявате лекарства или да се подлагате на хирургична интервенция, опитайте лечение, чрез упражнения и масажи при шипове на врата. Запознайте се с ползите на тези два метода, както и какви са начините и средствата за тяхното прилагане. Опитайте различни упражнения и масажи при шипове на врата и ще се убедите в тяхната ефективност.

Какво представляват шиповете на врата

Шиповете на врата са често срещано състояние, свързано с възрастта, което засяга шийните прешлени. Известно е също като шийна спондилоза или артрит на шията. Това състояние е налице при повече от 90% от хората на възраст над 60 години.

 

Някои хора, които имат шипове на врата, никога не изпитват симптоми. За други може да причини хронична, силна болка и скованост, с което нарушава, но не пречи на извършването на нормални ежедневни дейности.

Какви са причините за шипове на врата

Шийна спондилоза се развива от износването на хрущялите и костите. Докато това е до голяма степен резултат от възрастта, то може да бъде причинено и от други фактори:

Шиповидни израстъци: Те са резултат от опитите на тялото да изгради допълнителна костна маса, за да направи гръбнака по-здрав. Допълнителната костна маса обаче може да притисне деликатни области на гръбначния стълб, като гръбначния мозък и нервите, което води до болка.

Дехидратирани гръбначни дискове: Вашите гръбначни прешлени имат дискове между тях, които са като дебели възглавници, подобни на подложки, поемащи натоварването при повдигане, усукване и други дейности. Гелообразният материал вътре в тях може да изсъхне с времето. Това кара гръбначните прешлени да се трият един в друг, което може да бъде болезнено.

Дискова херния: Това състояние води до притискане на гръбначния мозък и нервите, причинявайки изтръпване на ръцете и болка.

Нараняване: Ако сте имали травма на врата (например, от падане или автомобилна катастрофа), това може да ускори процеса на стареене.

Какви са симптомите на шипове на врата

Повечето хора с шипове на врата не знаят, че ги имат. Ако симптомите се появят, те могат да варират от леки до тежки и да се развият постепенно или да се появят внезапно. Често срещан симптом е болката около лопатката на гърба. Някои се оплакват от болки в ръцете и пръстите. Болката може да се увеличи при:

 • Стоене;

 • Седене;

 • Кихане;

 • Кашляне;

 • Накланяне на врата назад.

Друг често срещан симптом е мускулната слабост. Мускулната слабост затруднява повдигането на ръцете или здравото хващане на предмети. Други често срещани признаци включват:

 • Схващане на врата;

 • Главоболие, което се появява най-вече в задната част на главата;

 • Изтръпване, което засяга предимно раменете и ръцете, въпреки че може да се появи и в краката.

Симптомите, които се появяват по-рядко, включват загуба на равновесие и загуба на контрол на пикочния мехур или червата. Тези симптоми налагат незабавна медицинска помощ.

Лечение на шипове на врата без лекарства

Лечението е в пряка зависимост от степента на вашето състояние. За повече подробности относно специфичните начини за лечение на шипове на врата без лекарства се консултирайте с физиотерапевт или прочетете подробната информация по-долу.

Какво да направите, за да си помогнете сами:

 • Не пренебрегвайте болката - почивайте, когато болката стане прекалено силна;

 • Избягвайте претоварването на ставите със силни или продължителни натоварвания;

 • Избягвайте резки движения;

 • Отслабнете - намаляването на теглото ще намали и натоварването върху гръбнака ви;

 • Правете упражнения, за да поддържате в добро състояние гръбначния стълб и да намалите болката;

 • Поза - добрата стойка позволява на мускулите на гръбначния стълб да действат като поддържаща структура и да намалят натоварването на прешлените;

 • Ергономичност - уверете се, че столът и леглото ви поддържат гръбнака в ергономична поза;

 • Топли и студени компреси - топлото и студеното редуцира отока, причинявайки намаляване на диаметъра на кръвоносните съдове. Компресите също така могат да предотвратят дълбоката болка, причинена от шийна спондилоза. Полезни са и за намаляване на мускулните спазми.

Упражнения при шипове на врата

Правилните упражнения при шипове на врата ще ви помогнат да се почувствате по-добре и да запазите или подобрите здравето си. Препоръчват се леки, но редовни упражнения като плуване, водни упражнения (хидротерапия или аква аеробика), ходене или колоездене. Упражненията за засилване на мускулите на ядрото също са от съществено значение за поддържане на гръбнака. Крайният резултат е, че ще се почувствате много по-добре и ще започнете да се радвате на живота отново!

Специфичните упражнения при шипове на врата помагат за:

 • Поддържане или увеличаване на подвижността;

 • Отпускане и разтягане на стегнатите мускули;

 • Подобряване на смазването и подхранването на ставите;

 • Възстановяване на мускулната сила;

 • Подобряване на кръвообращението, за да подобрите скоростта на заздравяване;

 • Подобряване на лошата стойка;

 • Поддържане на общата ви физическа форма.

Практикуването на йога и пилатес имат значителни ползи при шипове на врата. И двете упражнения работят върху връзката ум-тяло, за да ви помогнат да се съсредоточите върху дишането си. Йога и пилатес отпускат мускулите ви и укрепват гръбначния стълб.

Лечебен масаж при шипове на врата

Един от най-добрите начини за облекчение при болезненост и скованост на шията, поради шипове на врата, е чрез масаж. Това е чудесен начин да отпуснете мускулите си. Чрез масаж се отпускат възлите и мускулните спазми. В повечето случаи масажната терапия е първото нехирургично лечение при шипове на врата.

Лечебният масаж при шипове на врата ще направи чудеса за облекчаване на мускулната болка и скованост. Има различни видове масажни техники, от които може да се възползвате, но но изглежда, че масажите на меките тъкани действат най-добре както за облекчаване на симптомите, така и за премахване на напрежението в шията. 

Масажистът използва нежен масаж за постепенно отпускане на мускулите на врата ви слой по слой. Тъй като повърхностните мускули се отпускат, той ще усети кои от по-дълбоките мускули са напрегнати. Масажистът ще използва различни техники за масаж при шипове на врата, с лек до умерено силен натиск, за да облекчи дискомфорта. По този начин ще усетите отпускане в шийните мускули и увеличаване в обхвата ви на движение на главата във всички посоки.

Едни от най-добрите масажори при шипове на врата

Трудно е обаче да си направите масаж, ако сте сами вкъщи или не искате да го прави някой, който не е добре обучен за това. Добрият масажор за врат и гръб е чудесна опция, ако често страдате от дискомфорт, скованост и болки, породени от шипове на врата.

Представяме ви най-надеждните масажори за качествен и отпускащ масаж на шийната област. Ето кои са те:

Шиацу масажор за врат и гръб

Шиацу масажът е изключително популярен за релаксиране и отпускане и е ефективен при облекчаване на болки, свързани с шипове на врата. Електрическият шиацу масажор действа като ръцете на професионален масажист. Уредът разполага с различни по размер въртящи се масажни глави с възможност за регулиране на скоростта и интензивността.

Шиацу масажорът за врат и гръб има функция за затопляне, която помага за дълбока релаксация при шипове на врата. Инфрачервеният нагревател в уреда генерира топлина до 40 градуса по Целзий. Просто поставете масажора на врата си и го използвайте за масаж. Можете дори да го използвате на други части на тялото, за да получите облекчение от мускулна скованост и болка.

Масажен стол

Масажният стол е под формата на голямо кресло с много на брой масажни глави и възглавници, покриващи цялото ви тяло от главата до пети, които помагат за облекчаване на напрегнатите мускули. Масажният стол е чудесен и за лечебен масаж при шипове на врата.

Масажните глави предлагат функция за загряване, за да се увеличи ефективността на масажора. Можете да се насладите на 3D, а при някои модели и на 4D масаж. Масажният стол разполага с регулатор на скоростта, който ви позволява да регулирате интензивността на масажиране и посоката на масажните глави според вашето ниво на комфорт и удобство.

Всички функции се управляват от дистанционно управление, за да се наслаждавате на отпускащ масаж при шипове на врата, без прекъсване.

 

Заключение

Мануалната терапия, като масажиране, раздвижване и разтягане, може да ви осигури облекчение при шийна спондилоза. Дори проблемът да е по-сериозен, масажите при шипове на врата и упражненията няма да окажат негативен ефект върху вашето състояние, но в повечето случаи помагат. Опитайте и вие!