Антистрес масаж в домашни условия



 А-woman-freelancer-makes-herself-a-self-massage

Стресът в малки дози и за кратък период може да има положителен ефект за тялото и дори да подпомогне работата на имунната система. Оставен да премине в хроничен обаче, той може да предизвика или влоши различни заболявания до степен, в която изпълнението на обикновени ежедневни занимания да бъде затруднено.

От хилядолетия различни култури използват масажни методи и техники, които подобряват състоянието на човешкото тяло не само на физическо, но и на духовно и психическо ниво. Масажът е лечебна практика, която помага за справянето с болки и схващания по тялото и има благоприятно въздействие върху кожата и мускулите. От край време той ефективно помага и при душевни проблеми като стрес, тревожност и депресия.

Антистрес масажът, както подсказва и името му, е добро решение при борбата със стреса. В основата му е идеята тялото да се отпусне, а духът да се освободи от тревогите и лошите мисли.

За съжаление, в днешното забързано ежедневие не винаги се намира време за едночасов масаж в студио. Затова в следващите редове ще научите повече за ползите от антистресовия масаж, за това кои са важните точки за масаж при стрес, както и седем различни техники за антистрес масаж, които може да приложите вкъщи.

Антистрес масаж

caucasian-woman-with-pigmentation-on-her-face

Антистрес масажът поставя тялото в мирно състояние и успокоява съзнанието. Чрез дълбока релаксация и специфични масажни техники умът също се отпуска и има време да си почине. Това състояние ви позволява да забравите проблемите си и да ги погледнете с по-спокоен поглед, за да ги решите. Както и при други видове масаж, ползите от антистресовия са много и различни.


Ползи от антистрес масажа

Има много причини за появата на стрес. Забързано ежедневие, притеснение, преумора, както и проблеми в работата или в семейството са само част от дългия списък. В стресови ситуации е много лесно да изгубим правилна преценка при вземане на решения.

Неоспорим факт е, че все повече хора страдат от хронична преумора, която стресът подхранва. Чрез успокояване на съзнанието антистресовият масаж възвръща енергията и тонуса и ви помага да се справите с трудностите по-мотивирани и будни.

Антистрес масажът има за цел да намали притесненията и негативните мисли и да помогне на тялото да се избави от натрупания стрес. Той ще помогне както за отпускане на мускулите, така и за цялостно отпускане и успокояване на вътрешното ви “аз.” Антистрес масажът намалява стреса в момент на проблемна ситуация и навигира ежедневната борба с него.


Видове антистрес масаж

caucasian-woman-with-pigmentation-on-her-face

Точковият масаж е една от най-добрите техники, която може да се използва в стресови ситуации. Масажирането на определени точки от тялото стимулира кръвообращението и облекчаването на тревожността. Ето и някои точки за масаж при стрес, с които може да подобрите състоянието си. За по-голям ефект, е добре да масажирате определена точка поне 2-3 минути.


Точков масаж на лицето при стрес

  • Ушите - Една от най-популярните точки за масаж при стрес, масажирането на която облекчава натрупания стрес. Тя се намира във вдлъбнината на ухото, наподобяваща триъгълник, в горната част на ушната мида. Стимулирането ѝ гони главоболието и натрупания стрес в главата.

  • Челото - Има две конкретни точки на челото, на които може да приложите точков масаж при стрес. Едната е мястото над веждите, наричана още точката на третото око. Другата е точно под тях, в тяхното начало. Масажирането на мястото между веждите облекчава умората в очите и главоболието.

  • Бузите - Ще намерите тази точка успоредно на ноздрите, в долната част на скулите. Масажирането ѝ с плавни кръгови движения и умерена сила отпуска главоболието, стреса, уморените очи и би могло да помогне и при запушен нос.


Точков масаж на тялото при стрес

beautiful-young-woman-with-clean-perfect-skin

  • Тила - Масажирането на средната част в областта на тила намалява не само стреса, но помага и ако страдате от мигрена, болки в ушите или очите. Масажирайте плавно, с умерена сила.

  • Дланта - Точка за масаж при стрес, смятана за една от най-ефективните. Намира се между показалеца и палеца. При силен натиск в продължение на дори няколко секунди, тя е една от най-ефективните точки за намаляване на главоболието и стреса.

  • Китката - Мястото на тази точка ще откриете, като измерите приблизително три пръста от дланта по китката си. За да я усетите, трябва да напипате малка вдлъбнатина между сухожилията. Тази точка не само има успокоителен ефект срещу стреса, но помага и при гадене.

  • Рамената - Стресът почти винаги върви ръка за ръка с мускулно напрежение. Стимулирайки областта на раменните мускули с палец с плавен и премерено силен натиск, може да отпуснете така нареченото „защипване“ на мускула и да освободите напрежението.

  • Прасците - Намира се отзад на крака, в долната част на прасеца. Масажирайки това място с по-силни, но деликатни движения, стимулирате кръвообращението в тази част на тялото и отпускате напрегнатите мускули на краката. Това помага и за снемане на част от напрежението и стреса.

7 техники за антистрес масаж в домашни условия

Преди да започнете с прилагането на техниките, подгответе обстановката. Тя допринася за за допълнително успокоение по време на релаксиращите действия. Може да запалите свещ, да приглушите светлината и да си пуснете любимата успокояваща песен. Уверете се, че няма кой да ви притеснява, като спрете за малко звука на телефона и други устройства, които могат да ви разсейват. Седнете на комфортно място и се отпуснете. Техниките при масажа не са тежко физическо упражнение. Пресъздайте спокойна атмосфера, за да се насладите напълно на терапията срещу стреса и да си отпочинете.


Дълбокотъканен масаж

Дълбокотъканният масаж, подобно на много други видове масаж, е древен похват, който лекува и премахва както мускулни възпаления, така и тревожност и стрес. Както подсказва името му, той се концентрира в раздвиждане на тъканите на мускулите на по-дълбоко ниво. Тяхното стимулиране подпомага кръвообращението и отпускането на схващания. Дълбокотъканният масаж се прилага главно в областа на дланите, ходилата и лицето като се използват кокалчетата на ръцете и кръгообразни движения с умерена сила. Този вид антистрес масаж е полезен също при възтановяване от тежка тренировка или друга физическа травма.


Масаж на главата и лицето

Масажът на главата е един от малкото, които може да прилагате сами, без да зависите от помощта на някой друг. Добре е да започнете с него и дори да го повторите отново накрая, ако го съчетавате с някоя друга техника.

Той е особено подходящ при един от най-големите симптоми при стрес – главоболието. Главоболие, мигрена, силно напрежение в слепоочието, изморени очи - това са отличителни знаци за голяма преумора и тревожност.

Масажирайте точките в горната част на ухото, долната част на скулите, както и самото място, където изпитвате главоболие. Стимулирайте точките поне по минута с плавни, кръгови движения като не прилагате голяма сила.


Масаж на врата

female-hands-do-self-massage-of-the-face-close-up

Областта на врата е място, където в тревожни ситуации стресът предизвиква събирането на голямо напрежение. Доста често стресът води със себе си и безсъние и умора, които могат да причинят схващания във врата.

Масажирането му стимулира и отпуска тези схващания, след което възвръща енергията ви. Масажирайте точките на горната част на тила в продължение на минута или две, след което се насочете към точката на раменните мускули.

Въпреки че тази техника при антистресов масаж е по-ефективна, когато ви я прилага друг човек, можете да я изпълните и сами. Най-лесният начин за самомасаж при нея е да вдигнете ръце, да поставите палец на точките с напрежение и да правите леки кръгообразни движения.


Масаж на ръцете

Масажирането на ръцете е една от най-полезните техники при антистресовия масаж. Тази лесна и бърза техника може да приложите по всяко време, дори на работа, вкъщи на дивана или в леглото.

Най-добре е да я приложите, след като сте масажирали раменните мускули и врата си. Така масажът е последователен и приложен на всички ключови точки. След рамената преминете към плавни, кръгови движения отвътре навън към китката и дланта.

С масажирането на ръцете, а особено точките на дланта между показалеца и палеца, както и на китката, мигновено ще усетите облекчаване на напрежението. А стимулирането и възвръщането на нормално кръвообращение ще облекчи преумора и безпокойство.


Масаж на краката

Краката са ключово място, в което се отразява напрежението от стреса. Хроничната умора често атакува долните крайници, а в напрегнатото ежедневие те се натоварват най-много. В някои случаи може да изпитате дори спазми или схващания.

Започнете масажиране първо на стъпалата си. Ходилото има отлични точки за масаж при стрес, което помага за циркулацията на кръвта.Техниката, която ще ви помогне да се отпуснете, е да стимулирате точката, намираща се в средата на горната част на ходилото.

След лек натиск и кръгообразни движения в продължение на минута преминете към масажирането на пръстите. Продължете масажирането към глезена. Глезенът е едно от най-натоварените места при умора и стрес, затова го разтрийте добре с умерена сила. С плъзгащи движения се придвижвайте към горната част на краката и към точката за стимулация на прасците.


Масаж на гърба

При стрес и умора може да усещате болка и напрежение в областта на гърба. При обездвижване или схващане след рязко движение трябва да обърнете внимание на болката в гърба.

Протегнете ръце назад и масажирайте мястото, където усещате схващане и напрежение, с пръсти или с помощта на палеца или кокалчетата, като добавите умерен натиск. Ефективни точки за масаж при стрес са тези в долната част на кръста по цялата му дължина, най-вече по средата и от двете страни.

Начин за самомасаж на тези точки е използването на масажна или тенис топка. Може да легнете по гръб, да поставите топката под вас на точката, в която усещате напрежение, и със свити в колената крака леко да се движите. Целта е да насочите топката към напрегната част от тялото и с леки кръгови движения, без голям натиск, да я масажирате.

Ако не желаете или не ви е комфортно да изпълните техниката на земята, може да я приложите и на стена. Просто поставете тенис топката между вас и стената, облегнете се и масажирайте с леки кръгови движения.

И при двата варианта ще отпуснете мускулите и схващанията и ще облекчите напрежението и стреса.


Ароматерапия

concept-of-relaxation-with-aroma-candles-on-light

Включването на масла е полезна техника при антистресовия масаж. Ароматерапията е доказано един от най-ефективните методи за облекчаване на стреса. Използването на маслата има дълбок, успокояващ ефект срещу умора, депресия, нередовен сън и паник атаки. Ароматите на маслата стимулират нервната система и на практика действат като природни антидепресанти.

Полезни масла, с които може да постигнете покой, са тези от лавандула, здравец, салвия и розмарин. Може да прилагате разтриване с масла на следните точки за масаж при стрес: на главата, врата, ръцете и краката. Това ще спомогне за намаляне на стреса и ще създаде пълна релаксация на тялото.

Антистрес масаж у дома с помощта на масажен стол Komoder

За съжаление, не винаги има време или възможност за посещение на масажно студио и специалист, който да приложи подходящи масажни техники.

Това не трябва да ви спира да се възползвате от ползите на антистрес масажа у дома и да оставяте стресът от ежедневието да се натрупа и да ви измъчва.

Алтернативен вариант, който ще ви помогне да облекчите стреса в домашни условия, е да използвате уред за масаж. С него ще превърнете дома си в перфектното за вас домашно масажно студио, на което винаги може да разчитате.

Komoder предлага голямо разнообразие от качествени уреди за масаж, с които да се радвате на релаксиращ масаж у дома по всяко време. Може да избирате между различни видове. масажни столове или по-малки уреди, преднацначени за конкретна зона. С масажора за гръб бързо облекчавате натрупано напрежение и схващания в зоната на гърба, а масажорът за лице ще ви помогне при напрежение в лицевите мускули, снижаване на стреса и успокояване на ума.

Може да използвате всичко, което научихте за различните техники и точки за масаж при стрес, и да го прилагате вкъщи в съчетание с избрания от вас уред за масаж. Така ще можете да се отпуснете, дори когато нямате време за час при специалист. Насладете се на пълния ефект от антистрес масажа и си върнете енергията и доброто настроение.