15 ефективни техники за масаж на краката и ползите от тях
Видове масажни техники

Краката ни са една пренебрегвана част от тялото, за която често не полагаме грижите, които заслужава. Дали вървим с часове, понякога с неподходящи обувки, или пък стоим, често в неправилни пози, краката ни поддържат цялата тежест на тялото и отговарят за нашия баланс. Много често не предприемаме мерки при оплаквания като дискомфорт, схващания и болки в краката, рискувайки те да се влошат.

Тук на помощ идва масажът на краката, който може да облекчи тези състояния и да помогне в поддържането на техния тонус и здравословно състояние. В днешната статия ще разгледаме 15 ефективни техники за масаж на краката у дома, които да ви помогнат в грижата за стъпалата.

Основни правила и техники за масаж на краката

Не мислете, че трябва да масажирате краката всеки ден. Може да нямате много време, което да отделите за масажа на краката, но дори и кратък петминутен масаж няколко пъти седмично ще подобри гъвкавостта и ще раздвижи мускулите. Така ще предотвратите и неприятните схващания и травми, защото масажът стимулира мускулите на краката и помага, ако често ги усещате схванати, както и при болка в глезените или петите.

Видове техники за масаж на краката и техните предимства

Може би се чудите коя е най-добрата техника за масаж на краката? Това трябва да откриете сами. Всеки има различни предпочитания, затова е добре да отделите време и да изпробвате сами кои имат най-голям ефект при вас. Има различни техники за масаж на краката, които може да практикувате лесно у дома, а с тях ще ви по-подробно запознаем в следващите редове

Видове масажни техники

Преди да започнете, ще ви дадем няколко съвета за по-голямо удобство по време на изпълнение. Седнете в удобна за вас поза и започнете от единия крак, като се съсредоточите върху него. Винаги обръщайте внимание кои части на крака ви са по-схванати и къде има лека болка, и прилагайте умерен, но достатъчен натиск. В противен случай ще имате единствено усещане за гъделичкане. След като приключите с всички техники, преминете на другия крак.

 1. Загряващи кръгове

При тази техника поставете длани в двата края на стъпалото. Много леко, без напрежение, дръпнете единия край на стъпалото напред, а другия избутайте назад. Повторете това движение няколко пъти, движейки ръката си от глезена към пръстите. Нежното въртеливо движение ще помогне на крака да загрее и ще го подготви за последващи масажни техники.

 1. Масаж на дъгата на крака

С една ръка задръжте крака в областта на пръстите. Пръстите на другата ръка прокарайте с лек натиск по дъгата на ходилото. Повторете няколко пъти.

 1. Техника за раздвижване на пръстите

Задръжте петата с една ръка. С другата хванете пръстите на крака и започнете лекичко да ги движите напред-назад. Повторете движението няколко пъти, като всеки път се старайте да увеличавате малко натиска и да раздвижвате пръстите максимално. Тази техника помага за гъвкавостта на пръстите.

 1. Техника за масаж на стъпалото, при която се притиска петата

Хванете стъпалото в горната част с една ръка, а с другата - петата, като се стремете палецът на ръката да е на петата. Притискайте леко в областта няколко пъти. Притискането на петата ще помогне за облекчаване напрежението в задната част на ходилото.

 1. Техника за масаж на стъпалото с кокалчета или юмрук

Задръжте крака с една ръка, а другата свийте в юмрук и допрете до стъпалото. Като използвате лек натиск, движете юмрука от възглавничките към петата и обратно. Повторете няколко пъти.

 1. Масаж на стъпалото с палци

Видове масажни техники

Хванете стъпалото в ръце, като поставите палците на възглавничките си. Започнете от тях и движете палците си в посока към пръстите. Преминавайки нагоре-надолу по всеки пръст, използвайте лек натиск. Повторете няколко пъти, след което преминете в посока към петата и масажирайте с лек натиск арката на ходилото с палци

 1. Масаж на краката със затоплени масла

Започнете, като масажирате глезена и петата с две ръце. След това преминете към кръгови движения с лек натиск, като се движите нагоре от глезена. Отделете поне 10 минути на тази техника. Масажът на краката със затоплено кокосово или маслиново масло може да облекчи симптомите при някои състояния и да помогне за по спокоен сън.

 1. Техника за масаж на краката с използването на точки на натиск

С едната ръка хванете крака в областта на големия пръст, а с другата - малкия. Използвайки палците си, натискайте леко горната част на стъпалото - от пръстите към глезена. Движейки палци нагоре-надолу и повторете няколко пъти.

 1. Техника за масаж на ахилесово сухожилие

Ахилесовото сухожилие е най-голямото сухожилие в човешкото тяло, което е подложено на всекидневен стрес при движение, особено по време на скачане и тичане. За да облекчите напрежението, натрупано в него, може да използвате следната техника: Хванете сухожилието, което се намира точно над петата ви, с палец и показалец. Движете ръка нагоре – надолу към петата, като стискате леко. Повторете няколко пъти.

 1. Техника за масаж на стъпалото със свиване и натиск в областта на възглавничките

Хванете крака с длан, поставете палеца в областта на възглавничките и свийте пръстите на краката. Палецът ви трябва да се озове в образувалата се вдлъбнатина. Масажирайте с леки кръгови движения около тази вдлъбнатина, като оказвате съвсем лек натиск. Спрете, притиснете с палец и задръжте. Повторете няколко пъти, като редувате кръговите движения с натиск в зоната.

 1. Техника за масаж на вътрешната дъга на крака с палец

Хванете стъпалото с ръка, като поставите палеца си на вътрешната дъга на стъпалото. Движете палеца нагоре-надолу от петата към пръстите и обратно, с лек натиск.

 1. Техника за масаж на краката с кръгове

Тази техника, при която се правят кръгови движения на горната част на стъпалото и от двете страни на глезена, помага за облекчаване на натрупаното напрежение и схващане в тези зони. С пръстите на ръцете започнете да правите леки кръгови движения отстрани на глезена и на горната част на стъпалото, като движите ръцете си, докато стигнете пръстите на краката.

 1. Техника за масаж на пръстите

Тази техника, за разлика от техниката за раздвижване на пръстите, има за цел да облекчи крампи и напрежение в пръстите. При нея с една ръка държите стъпалото, а с другата леко дръпвате и завъртате пръстите. Движете се от малките към големите пръсти и не забравяйте да обърнете внимание и на зоната между пръстите, като леко я масажирате.

 1. Техника за масаж с топка

Седнете удобно и поставете топка за тенис, за голф или за масаж под едното стъпало. Движете крака напред, назад и настрани с кръгови движения. Ако усещате болка или свръхчувствителност, отделете малко повече време на ходилата, докато се отпуснат. Изпълнявайте от 3 до 5 минути на стъпало. Тази техника е част от терапията на миофасциалното освобождаване, която може да се практикува и за други части на тялото.

Видове масажни техники

 1. Техника за масаж на пръстите за отпускане и приключване на масажа

Както подсказва и името, тази техника се използва като последна стъпка при масаж на стъпалата. Хванете с длани стъпалото, като поставите палците си на дъгата на ходилото. Нежно дръпнете дясната част на стъпалото напред, като същевременно избутате лявата назад. След това сменете посоката. Преминете към глезена и повторете. С всяко движение използвайте все по-малък натиск, докато накрая не вдигнете ръце от стъпалото.

Ползи от масажа на стъпалата

Освен като средство за релаксация след тежък ден, различни проучвания, проведени през годините, показват, че масажът на краката всъщност има значителни терапевтични ползи. Ние ще се спрем на най-важните сред тях:


Видове масажни техники

Масажът на стъпалата подобрява кръвообращението

С напредването на технологиите и работата на компютър водим по-застоял начин на живот. Прекарваме дълго време у дома, приведени над устройствата, съсредоточено стоейки в една поза с часове. Това е изключително вредно не само за гърба, но и за краката. Застоялата позиция възпрепятства тяхното добро кръвообращение, както се случва и при носене на тесни или неудобни обувки.


Масажът на краката помага за отпускане и релаксация след дълъг натоварен ден

Краката крият в себе си невероятните 42 мускула, 26 кости, 33 стави, около 250,000 потни жлези и поне 50 сухожилия. Всички те, заедно с почти 15,000 нервни окончания, ежедневно са подложени на стреса да поддържат тялото в най-различни пози и да извършват най- различни движения. Дори пет или десет минути, отделени за масаж на краката ежедневно, ще помогнат значително за справяне с умората, натрупана в краката, и ще ви накарат да се почувствате по-добре.


Масажът на ходилата помага за по-добър сън

Да масажираме ли краката преди лягане? Определено да! Освен всички други ползи, масажът на краката помага за успокояване и подобрява кръвообращението. Затова дори е препоръчително да се прави преди лягане, за да подобри съня.


Масажът на краката помага при лошо настроение

Умора, напрежение и тежест в краката често могат да ни накарат да се чувстваме зле и без настроение в края на деня. С масажа на краката може да облекчим тези оплаквания, да се възползваме от неговото релаксиращо въздействие и да подобрим настроението си.


Масажът на краката ги прави по-здрави

Редовният масаж на краката е лесен начин да ги поддържате здрави. Той помага за стимулиране на мускулите, бори се със сковаността и дори намалява болката в глезените или петите. Кратък 5-минутен масаж на краката ще направи глезените ви здрави и гъвкави, като по този начин ще се намали и вероятността от неприятни наранявания на глезена и стъпалото.


Масажът на краката помага при Синдром на неспокойните крака

Масажът на краката, особено със затоплени масла, като кокосово или маслиново, може да помогне за отпускане на нервите в краката и за лек и безпроблемен сън. Синдромът на неспокойните крака е неврологично заболяване, което причинява усещане за дърпане и пулсиране в краката, при което страдащият изпитва неудържима постоянна нужда да движи краката си. Проявява се по-често вечер, когато човек е легнал и в състояние на покой.


Масажът на краката помага за облекчаване на симптоми, свързани с ПМС или менопауза

По време на предменструален синдром много жени се оплакват от раздразнителност, безсъние, подуване, умора, главоболия и промени в настроението. По време на менопауза може да се появяват гореизброените симптоми, плюс горещи вълни и депресия.

И при двете състояния ежедневният масаж на краката може да помогне. Тук може да използвате и техниката със затоплени масла, която би била много полезна за тези състояния.

Кога трябва да избягвате масажа на краката

Въпреки ползите от редовното практикуване на масаж на краката, има някои случаи, когато е добре да го отложите. Ако имате рани, които са отворени или в процес на зарастване, одрасквания, фрактури, или обострени състояния на остеопороза, по-добре не прилагайте масажни техники. Най-добре е да се консултирате със специалист кога може да възобновите редовните практики.

Уреди за масаж на стъпалата

Видове масажни техники

Съществуват различни видове масажори за крака и уреди за масаж на краката, които може да използвате, ако не можете да отделите време за различните ръчни техники за масаж.

Сред по-популярните са механични масажори, при които вие изпълнявате движенията със стъпала върху масажора за крака, както и уреди за масаж на крака със захранване, които имат различни програми и вградени функции.

Бонусът е, че може да си правите масаж на краката в домашни условия, докато вършите друга дейност. Така ще съчетаете няколко задачи за деня и ще имате повече време за релакс. Недостатък на механичните уреди е, че са малки, трябва вие да измисляте движения и програми, които да изпълнявате, и често с тях се концентрирате единствено върху стъпалата. Така пропускате да се възползвате от положителния ефект на масажа на целия крак.

Защо да купим масажор за крака от Komoder?

Тук идват на помощ масажорите за крака на Komoder, специално разработени с помощта на последни технологии, за да извършват 3D-масаж. Може да избирате между Масажор за ходила Komoder C32 и Масажор за крака Komoder C30.

С масажор за крака Komoder C30 вие ще се насладите на масажиращо действие върху прасците, стъпалата и коленете. Освен отпускащо и релаксиращо въздействие, масажорът на Komoder има функция за нагряване, която може да помогне за облекчаване на напрегната ви мускулатура. Бонус на този масажор е, че обхваща не само стъпалата, но и колената. Може да изберете неговата автоматична програма или да настроите сесията за масажа според вашите предпочитания чрез вграденото дистанционно управление.

Масажорът за ходила Komoder C32 е подходящ, ако имате нужда да фокусирате своя масаж върху стъпалата и глезените, и да стимулирате нервите в тези зони. Продуктът е особено полезен за хора, страдащи от плоскостъпие. Както и другият модел на Komoder, този разполага със загряваща функция и предварително определени масажни програми. Може лесно да управлявате програмите с вградените бутони.

Надяваме се, че нашата статия за масаж на краката и ефективните техники, които да използвате, ви е разкрила малко повече за тази често пренебрегвана зона от тялото. При редовно практикуване на масажа на крака ще може да предотвратите или облекчите вече възникнали проблеми в тази зона на тялото. Дали с представените техники, или с уреди за масаж на краката, а защо не в съчетание от двете, винаги отделяйте време за своите крака, за да се чувствате добре!