Какво представлява и как се прави лимфен масаж? Въздействие на масажните столове върху лимфните съдове



 Girl-with-suitcase-relax-in-massage-chair-airport

В настоящата забързана среда на живот масажът се смята за съществена част от грижата за здравето. С постоянните промени и човешкия стремеж да не изоставаме от тях, тялото е изправено пред все повече трудности и стрес, на които трябва да издържа.

Масажът е ефективен метод за отпускане и облекчаване на физическия и психическия стрес, както и за премахване на болки в тялото. Друга много важна полза от масажа е подобряване на кръвообращението, лимфната циркулация и облекчаване на мускулно напрежение.

В статията ще разгледаме как лимфният масаж помага за лимфната циркулация, подобрява нашия тонус и помага да сме по-енергични и по-здрави.

Какво представлява лимфният масаж?

Лимфният масаж помага за стимулиране циркулацията на лимфната система в тялото. За да разберем въздействието му върху тялото и неговото значение за здравето, ще разгледаме как функционира лимфната система.


Лимфна система и лимфни съдове

Woman-resting-at-home

Лимфната система е основна част от филтриращата система на тялото. Тя отговаря за поддържането на тялото чисто от отпадъчни продукти, вируси, бактерии, мъртви клетки, излишна вода и мазнини.

Тази система е от ключова важност за нашето здраве и е свързана с:

  1. Храносмилателната система;

  2. Сърдечно-съдовата система;

  3. Дихателната система;

  4. Имунната система.


Тя има сложно устройство, чиято основна цел е поддържане на здравословен баланс в тялото. Лимфната система, съставена от лимфа, лимфни съдове, възли и органи и лимфоидна тъкан, се грижи за елиминирането на токсини и бактерии, чрез постоянно движение и пренос на застояла лимфа до зони с работещи лимфни съдове.

Лимфните съдове са разположени и в кожата, и в органите. По-голямата част от тази система, около 70%, представлява мрежа от клетки, която се намира в и непосредствено под нашата кожа. Тя е много деликатна и е поддържана от колагенови и еластинови влакна в съединителната тъкан. Когато се натрупа течност, стените на тези лимфни съдове се отварят, за да я пропуснат да премине и да се придвижи по мрежата от клетки.

Артериалната кръв пренася кислород, хранителни вещества и хормони до клетките. За да ги достигне, тя напуска малките артерии и се влива в тъканите. Тази течност, намираща се между клетките, е известна като интерстициална течност. След като ги е достигнала и доставила необходимите вещества, тя ги напуска и при това напускане отстранява отпадните продукти. Около 90% от тази течност ще се върне в кръвообращението, вече като венозна кръв. Останалите 10% представляват лимфа.  Тази лимфа, която най-често е без цвят, е плазма, различна от кръвта. За разлика от кръвообращението, което е в постоянно движение и се задвижва от сърцето, лимфата няма непрекъснат цикъл на движение.

Нейната посока е от пръстите на краката към врата, но няма мотор, който да отговаря за нейното движение. Единствения „мотор“ който може да я задвижи сме самите ние -  чрез физическо движение на тялото или чрез масаж.

Дневно през лимфната система преминават около 2 – 3 литра лимфа, като колкото повече течно съдържание поема лимфата при всяко преминаване, толко по-гъста и съответно трудна за преминаване през лимфните възли става тя.

Ако нямаше лимфна система, тялото би се подуло, поради запълването на клетките със застояли течности. Недобре функциониращата лимфна система често е в основата на много проблеми като липса на енергия, податливост към настинки и грипни заболявания, болки в тялото. В най-лошия случай стопирането на лимфната система може да доведе до Лифмедем или хроничен лимфедем.

При дълги периоди в покой, каквито са стоене на компютър, пред телевизор, чести дълги пътувания, няма достатъчно физическо движение, което да подпомогне и раздвижи лимфната система. Когато се добавят и недостатъчен прием на вода, с повишен прием на вредни храни и напитки, тялото започва да страда и да се появяват и задържане на вода, ставни болки, трудно ставане сутрин, наднормено тегло.

Тези оплаквания може да се дължат на застояла или бавно движеща се лимфа, която се отразява и на другите системи в тялото. Особено силна е връзката на лимфната система с храносмилателната. Нарушеният баланс в стомашно-чревния тракт, например с прием на повече преработени храни и напитки, и по-малко плодове и зеленчуци, води до възникване на възпалителни процеси, нарушаване на работата на храносмилателната система, а оттам до забавяне на работата на лимфната система.


Как се прави лимфният масаж и за какво помага?

Woman-resting-at-home

Лимфният масаж представлява нежно манипулиране на определени зони на тялото, с цел подпомагане на лимфата да се придвижи към зона с работещи лимфни съдове. Това трябва да се извършва без силни и агресивни техники, за да не се нанасят травми на лимфните възли, които са основните пречиствателни точки на лимфната система.

Понякога лимфодренажен масаж се прави, за да се облекчи оток, възникнал поради медицинско лечение или заболяване, което е блокирало лимфната система на човек.

Този вид масаж може да се извършва на цялото тяло, но има и лимфен дренаж на краката или само на лицето.

Ползите от лимфния масаж са наистина много, но основаната е, че чрез него тялото се прочиства, изхвърлят се застояли и ненужни за него вещества, и вие се чувствате по-бодри и изпълнени с енергия. Други ползи от добре приложен лимфен масаж са:

  • помага при подуване;

  • подпомага лимфната циркулация;

  • помага за деконгестивна лимфна терапия (DLT);

  • помага при лечение на лимфедем, извършвано от специалист;

  • при умора;

  • при стрес;

  • при болки в тялото и ставите, артритни болки.


Кой не трябва да се подлага на лимфен масаж

Макар лимфният масаж да има много ползи, ако страдате от сърдечно заболяване, бъбречни проблеми или склонност към образуване на тромби и проблеми с кръвосъсирването, трябва да се консултирате с вашия лекар дали този вид масаж е подходящ за вас.

С какво да съчетаем лимфния масаж за максимално полезен ефект

sportswoman-squatting-on-street

Целта на лимфния масаж е раздвижване на лимфата и прочистване на тялото. Има няколко стъпки, освен редовното му прилагане, които могат да помогнат за това:


Прием на вода

Голяма част от лимфата се състои от вода, затова е препоръчителен прием на вода, за да няма застой и да е добре хидратирана. Богато и разнообразно меню също подпомага за доброто движение на лимфата – плодове и зеленчуци, от които тялото да извлича нужните микро и макроелементи, особено зеленолистни зеленчуци като спанак, салати, лимони, лайм и авокадо.


Избягване на продукти против изпотяване

Избягване на употреба на козметични продукти, които спират изпотяването, т.е. с антиперспирантен ефект, и пречат на лимфните възли да извършват своята работа.


Избягване на тесни дрехи както в ежедневието, така и за сън

Избягване на прекалено тесни дрехи, които притискат тялото и съответно оказват натиск на лимфния поток. Това е особено важно и за дрехите, с които спим. Вечер тялото е в покой, това е времето, в което се извършват много от процесите по-възстановяване след натоварването през деня.


Умерен спорт

Движението е от ключова важност за задвижване на лимфата и подпомагане на процесите по прочистване на тялото. Движеното на мускулите и свиването на мускулатурата също оказват влияние върху нея. Практикуването на спорт поне три пъти седмично ще има ползотворен ефект върху вашата система.

Лимфен масаж на тяло

Лимфният масаж на тялото подпомага движението на застоялата лимфа и процесите по изчистване и възстановяване. Може да се съсредоточите масажа само в една зона от тялото, като лимфен масаж на лице или лимфен масаж на крака.


Лимфен масаж на лице

facial-massage-beauty-treatment

Лимфният масаж на лицето може да помогне за подобряване на циркулацията на лимфата, което прави кожата да изглежда по-свежа, намалява подпухналостта и дори помага при обриви.

В зоната на лицето и шията има висока концентрация на лимфни възли, така че специфичните движения и масаж могат да помогнат за насърчаване на потока на лимфата. Може да е чрез масаж с ръце или чрез популярни масажори за лице като Гуа Ша. Може да използвате и различни уреди за масаж на врата, които имат и допълнителна функция за  настройка на интензитет и продължителност на масажа.


Лимфен масаж на крака

Всеки ден краката са подложени на продължително стоене или седене, или дълги периоди в изправено положение. Това може да доведе до усещания за тежест, изтръпване или бодежи, а положението често се усложнява от поява на подуване или разширени вени.

За да облекчите по-леките симптоми на дългото стоене изправени или седнали, може да приложите лимфен масаж на крака самостоятелно, при специалист или чрез масажен уред. Това ще облекчи чувството на тежест в краката и ще подобри както кръвообращението, така и лимфната циркулация. Когато се изпълнява редовно, ви кара да се чувствате по-леки след всяка сесия.


Колко често може да правим лимфен масаж

Препоръчително е честотата и интензитета на прилагане на лимфен масаж да се определят от специалист, защото всеки човек има различни нужди и оплаквания.

Въздействие на масажните столове върху лимфните съдове

massage-chairs

Масажът помага на тялото по множество начини, а съчетан с движение и прием на течности, той може да помогне и за извеждане на токсините от него. Дните, изпълнени със задачи от работен или личен характер, не винаги дават възможност за редовни посещения на масажен специалист, който да се погрижи за вашето тяло.

В такъв случай, от комфорта на дома, може да разчитате на масажните столове. Без нужда от записване на час или дълго пътуване, дори и при липса на време, може да се насладите на една кратка 15-минутна масажна сесия. За справяне със стрес и напрежение прилагайте тези кратки сесии три-четири пъти дневно и ще установите как това влияе положително на психическото и физическото ви състояние.

Изследвания за ползите от масажите излизат всяка година, затова не е учудващо, че се появяват нови масажни възможности. Тенденциите акцентират върху комбиниране на масажни техники с модерни технологии. Съвременните масажни столове могат да прилагат рефлексотерапия или релаксиращи техники. Всъщност, напредъкът при масажните столове е достигнал нивото, при което те могат да приложат професионален масаж в домашни условия.

Често смятани единствено за луксозни мебели, масажните столове опровергават този предразсъдък и предлагат повече от лека мускулна релаксация. Многобройни клинични проучвания показват значително подобрение на кръвообращението и имунния отговор, възстановяване на мускулите и дори контрол на хипертонията. Тяхното използване три до четири пъти седмично би помогнало не само при схващания, болки в гърба, врата и раменете, но и при нужда от релакс и раздвижване на кръвообращението и лимфната система.

Въздействието на масажните столове върху лимфните съдове е сравнително нов подход, който се различава от другите видове масажни програми. При лимфния масаж, наричан и лимфен дренажен масаж, е нужен само лек натиск при масаж на тялото, защото единствената част, на която реално трябва да се окаже влияние, е кожата.

Масажните столове са проектирани за непрекъснати движения по дължина на тялото от кръста до врата, по дължина на краката и ръцете, а също за притискане на големи части с въздушните възглавници на стола. Възможността за масаж на фиксирана точка или за 3D масаж по цялата повърхност на гърба позволява да персонализирате вашата масажна сесия.

Може да регулирате разстоянието между масажните ролки и да избирате между три различни степени. Имате възможност да съчетаете масаж на седалището или на друга зона на тялото.

Различните видове автоматични програми за прилагане на масаж биха могли да подпомогнат дренирането на лимфната система, облекчаването на болка и схващане, справянето със стрес и цялостна релаксация и възстановяване на тялото.

Ако за първи път използвате масажен стол, е препоръчително да започнете с по-нисък интензитет и по-кратки интервали. И така във времето да позволите на тялото да се нагоди към този вид масаж.


Масажни столове Komoder и възможности за лимфен масаж 

Масажните столове на Komoder имат умна автоматична система, която сканира вашето тяло и определя височината и теглото ви. Така масажната сесия става персонализирана и има по-голяма полза.

Тихите масажни ролки, които представляват механичните ръце на стола, могат да извършват различни движения – нагоре - надолу, напред и назад, както и странични движения, с които да подпомогнат раздвижване на лимфата в зоната на цялото тяло.

Въздушните възглавници в зоната на ръцете и краката, които следват техните естествени извивки, могат да помогнат за масаж и раздвижване на лимфата в тази зона. Лимфният масаж на краката може да се съчетае с функцията за стимулиране на акупресурните точки. Така ще имате двойна полза от масажния стол – раздвижване на лимфата и подобрение в мускулите на краката.

Надяваме се, че нашата статия за лимфния масаж, неговото значение и възможностите на масажните столове да помогнат за подобряване на здравето, ви е била интересна. Може да прочетете други полезни материали по темата за масажните столове и как те могат да подобрят вашето ежедневие в нашия блог.