Причини, масажи и решения срещу болки във врата

Заседналият начин на живот, липсата на движение и неправилната стойка са основните причинители на гръбначни изкривявания и болки във врата и гърба. Когато те са в начален стадий, много често биват пренебрегвани или овладявани посредством болкоуспокояващи, но по този начин проблемът се задълбочава. Ако вече сте изпуснали момента за превенцията им и досега не сте обръщали внимание на начина си на сядане, спане и движение, силно вероятно е да изпитвате този дискомфорт, който да пречи на нормално изпълнение на ежедневните ви дейности.

Останете с нас до края на статията, за да разберете повече за причините и симптомите на болки във врата, както и как най-ефективно може да ги облекчите и да си възвърнете контрола върху своето ежедневие!

Какви са причините за болки във врата

Болките във врата са сигнал, който тялото ви изпраща при наличието на проблем. Те могат да бъдат плод на най-различни причинители, като основно това са настинката, физическото претоварване и грешната стойка. Липсата на движение и прекарването на голяма част от деня в седнало положение са основните причинители на болки във врата и изкривявания на гръбначния стълб, които впоследствие могат да доведат до затруднено придвижване. Възможно е да изпитвате дискомфорт, защото сте си завъртяли врата твърде бързо, или сте спали цяла нощ в една и съща неудобна позиция. Понякога дори стресът може да причини болки във врата! Разбира се, вероятно е болките да са причинени и от някаква травма или заболяване.

Поради грешната стойка най-горният шиен прешлен се извива неправилно и това е основната причина да изпитвате неприятен дискомфорт и болезнено усещане в областта на врата. Появата на шипове, менингит и разтягане на мускулите също е възможно да причинят болки във врата. В начален стадий лесно може да противодействате на състоянието, но ако не вземете навременни мерки, е възможно проблемът да се задълбочи и да доведе до дископатия, прехапани нерви, хронична болка и дори дегенеративни проблеми!

За да избегнете този неприятен развой на събитията, останете с нас и още в следващите редове ще разберете какви превантивни действия може да предприемете!

Съпътстващи симптоми при болки във врата

Основните симптоми и проблеми, които придружават силните болки във врата, са следните:

 • Затруднено движение - Често завъртането наляво или надясно може да се превърне в истинско предизвикателство, когато вратът ви боли;
 • Схващане - Възможно е болката да бъде толкова силна, че да не може да помръднете, а на допир мускулите на врата да бъдат много втвърдени и сковани;
 • Болка и изтръпване - Обърнете внимание дали болката е по целия врат, или само в определена точка. Понякога може да усещате врата си слаб, отпуснат или изтръпнал;
 • Главоболие - Обикновено много силните болки във врата водят и до главоболие, особено ако е засегнат някой нерв. В такъв случай е възможно да изтръпват и крайниците ви.

Последици от силната болка във врата

Основният проблем, който силните болки във врата причиняват, са нарушената способност за извършване на нормални ежедневни дейности. Невъзможността да се завъртите, наведете, или да вдигнете някой предмет превръща дори придвижването и най-лесните и рутинни задачи в истинско изпитание. Поради тази причина е добре да знаете как да облекчите симптомите при подобна ситуация, а с необходимата информация по въпроса ще се запознаете в следващите редове!

Видове болки във врата

Съществуват няколко различни вида болки във врата в зависимост от техния произход, с които ние, от Komoder, ще ви запознаем в следващите редове:

 • Остра и внезапна болка - Внезапната поява на болезнено усещане и схващане, като често то е съсредоточено само в една точка;
 • Хронична болка - Тя обикновено се появява, ако твърде дълго време сте отлагали лечението, или сте потискали симптомите с болкоуспокояващи медикаменти, без да полагате необходимите грижи и усилия за реалното излекуване на тялото;
 • Временна болка - Обикновено е причинена от рязко завъртане, неправилна позиция по време на сън или през деня, както и от захапване на нерв вследствие спортна травма или вдигане на тежки предмети. Най-често отшумява в рамките на 48 часа.

Независимо с какъв произход е вашата болка, задължително е да полагате грижи за врата си дори и без наличието на симптоми за проблем, което съответно ще послужи като тяхна превенция!

Превенция срещу болки във врата

В следващите редове ще ви запознаем с едни от най-лесните и ефикасни начини за предотвратяване появата на болки във врата, както и за подобрение на цялостното здравословно състояние!

 • Правилна стойка Правилното положение на тялото е от изключително значение за човешкото здраве, поради което е добре да обръщате внимание на своята стойка още от ранна детска възраст. Гръбнакът е много чувствителен и лесно може да се изкриви, особено ако с години пренебрегвате значението на неговата позиция. Липсата на движение, постоянно наклонената към електронните устройства глава, както и неправилната позиция на тялото и шията по време на дългия работен ден могат да доведат до гръбначни изкривявания и болки във врата без дори да се усетите! Препоръчително е главата ви да бъде на една линия с гръбнака, както и ъгълът на стойка да бъде прав, доколкото е възможно. За целта книгата, лаптопът или телефонът ви е добре да бъдат повдигнати и на нивото на очите. Убедете се също, че възглавницата, на която спите, е с подходяща височина и мекота, а матракът поддържа гръбнака ви изправен!;
 • Редовни почивки и раздвижване Дори да ви се налага по цял ден да стоите седнали, да пътувате често, или да нямате възможност да се движите, постарайте се редовно да осигурявате на тялото си кратки почивки, в които то да се възстанови от неправилната позиция. Винаги може да намерите няколко минути, за да се разтегнете, а усещането след това със сигурност ще бъде по-хубаво!;
 • Едностранна болка Не носете чанта само на едното рамо, както и не дръжте телефона си между ухото и рамото, когато разговаряте! По този начин, освен че ще ви заболи вратът, и то вероятно само от едната страна, ако редовно извършвате това, силно вероятно е да получите и гръбначно изкривяване;

Прилагайте всички тези съвети и обръщайте внимание на позицията на тялото си редовно, ако искате да противодействате появата на силни болки във врата. Ако обаче те вече са налице, необходимо е да знаете и как да се справите с тях!

Как да се справите с болката във врата

Съществуват няколко варианта за справяне с острите болки във врата, които значително могат да спомогнат за облекчаването на неприятните симптоми! Най-ефикасни от тях са следните:

Кремове и мазила при болки във врата

На пазара съществуват множество загряващи и охлаждащи кремове, мехлеми и гелове, предназначени да облекчат болките в областта на шията. Те спомагат за намаляване на възпалението, като проникват навътре в кожата и успокояват мускулите и източника на болка. Топлината значително благоприятства напрегнатата зона, така че ако кремът не е загряващ, може да сложите и компрес.

Ако се мажете редовно с кремове, дори след отшумяването на симптомите, може значително да удължите периода до следващата поява на болките. Но с колкото по-натурален състав е мазилото, толкова по-добре, защото по този начин не просто ще потушите симптомите, но и ще лекувате състоянието си.

Упражнения за болки във врата

От огромно значение е раздвижването на мускулите на врата, особено когато болката е съпътствана от сковаване и схващане. Трябва обаче да извършвате упражненията изключително внимателно, за да не влошите допълнително състоянието си! Чрез правилното разтягане ще отпуснете мускулите и по-бързо ще помогнете на тялото си да се справи с проблема.

Масаж при болки във врата

Едно от най-ефикасните и популярни решения срещу болки във врата е правилният масаж, като най-добре е той да бъде извършен от професионалист или с помощта на масажиращ уред. Останете с нас до края на статията, за да разберете повече за различните видове масажи срещу възпалената шия, както и решението, което ние, от Komoder, ви предлагаме като превенция на проблема!

Видове масажи срещу болки във врата

Масажът представлява едно от най-популярните и предпочитани средства за справяне с всякакъв вид болки по тялото и скованост в мускулите, особено във врата и гърба. Почти всеки вид масаж и упражнения могат да бъдат ефикасни за отпускането на вратните мускули и жили, но следва да бъдете добре запознати с техниката им на прилагане. Независимо дали той се извършва от професионалист, или от уред-масажор, и в двата случая положителният ефект върху симптомите на болки във врата ще бъде налице!

Класически масаж на раменете и врата

Стандартната разтривка на схванатите рамене и врат може да помогне значително за отпускането им, както и за подобряване на подвижността. Може да си я направите сами, или да помолите някого другиго да ви разтрие внимателно вместо вас. Вероятно масажът ще бъде болезнен, особено ако сте много схванати, но ако се извършва редовно и внимателно, ще помогне за облекчаването на симптомите.

Акупресура или козметичен масаж

Ако решите да се доверите на професионален масажист, той ще прецени какво е вашето състояние и спрямо него ще определи кой е най-добрият и подходящ масаж за вас. Повечето масажни столове, подобно на принципа на действие на акупресурата, масажират определени точки от тялото, като облекчават симптомите на болка и отпускат мускулите и нервите. Добър вариант е и релаксиращият масаж, който е подходящ, ако освен болка, страдате и от скованост във врата.

Точков масаж при болки във врата

Съществуват точки в човешкото тяло, които са пряко отговорни за състоянието на отделни органи. Точковият масаж е изключително популярен и ефикасен срещу болките във врата. Основните части от тялото, които са свързани с това състояние, са следните:

 • Ин и Ян - Тази точка се намира в основата на врата и нейното масажиране може да облекчи болките в този участък и последващото от тях главоболие;
 • Небесен стълб - Точката е разположена в основата на врата, от двете страни на гръбнака и малко над раменете;
 • Хе Гу - Тя се намира в месестата част на ръката, между палеца и показалеца, и е пряко отговорна за напрежението в цялото тяло;
 • Фенг Чи - Тези две точки се намират на тила, в основата на черепа, и най-често се масажират от масажните столове и професионалните масажисти, тъй като са пряко отговорни за болките във врата, вследствие неергономична стойка.

Масажирайте редовно тези части, за да облекчите неприятните болки във врата, и да възвърнете контрола върху своето ежедневие!

Висококачествени уреди за масаж и масажни столове от Komoder

Ние, от Komoder, знаем колко трудно може да бъде изпълнението на ежедневните ви задачи, когато силните болки във врата пречат на нормалното им протичане. Затова сме насреща, за да ви предложим само висококачествени уреди за масаж и масажни столове, които освен като тяхна превенция, да ви помогнат и в облекчаването на тежките симптоми на болка и дискомфорт, независимо от произхода им. Наличието на масажен стол в домашни условия е голямо удобство, от което може да се възползвате и вие чрез директна поръчка на уред от нашия сайт! Постарали сме се на множеството функции и комфорт, който масажиращият уред ще ви предостави, да отговаря и достъпна за българския пазар цена!

Не бива да правите компромис със своето здраве, затова се погрижете за него още сега чрез перфектното допълнение към мебелировката на вашия дом - масажен стол от Komoder! Продуктите ни са изработени с внимание към всеки един детайл от съвременния им дизайн, а иновативната им технология предлага опциите за масаж на най-често страдащите от неправилната стойка и съвременния начин на живот части от тялото - врат, гръб, кръст, седалище, прасци и ходила. На нашия сайт ще откриете най-комплексно масажиращите столове на българския пазар, които бързо ще се превърнат в любимия ви уред и личен професионален масажист, който винаги е на ваше разположение само с едно натискане на бутона!

Заключение

Съществуват множество варианти за облекчаване болките в гърба, като най-добре е да се погрижите за тяхната превенция навреме. Правилните упражнения, раздвижване, позиция и масажи ще помогнат за това, а ние, от Komoder, сме насреща, за да ви осигурим масажни столове с най-много функции, най-високо качество и най-добри цени!