Масаж на гръб и врат: Всичко, което трябва да знаетеМного хора избират масаж на гърба и врат като форма на релаксация, облекчаване на стреса или дори облекчаване на болката. Причината за болките е, че тези частите на тялото ежедневно са подложени на стрес и напрежение. В зависимост от зоната и интензивността на болката, има много различни видове масаж на гръб и врат като спортен, лечебен, релаксиращ и други, които ще разгледаме малко по-късно.

Нека първо научим в подробности, какви ползи може да не донесе качествения масаж на гръб и врат.

Какви са ползите от масаж на гърба?

Шиацу масажор за врат и гръб Komoder

Масажът причинява физиологични промени в тялото ви чрез релаксационния отговор и механични реакции в тялото. Заедно тези реакции водят до множество физически и емоционални ползи.

Релаксационният отговор е състояние, при което сърцето и дишането ви се забавят, кръвното ви налягане се понижава, производството на хормони на стреса намалява и мускулите ви се отпускат. Релаксационният отговор също увеличава нивото на серотонин - химикал в организма, който влияе положително на емоциите и мислите.

Механичните реакции се свързват със следните ефекти: увеличение на кръвообращението и лимфната циркулация; отпускане и нормализиране на меките тъкани (мускули, съединителна тъкан, сухожилия, ставни връзки). Всичко това води до следните ползи от масажа на гръб и на врат:

 • Облекчава болката в долната част на гърба

Добрият масаж на гърба може да помогне за облекчаване на болката в долната част на гърба, която е резултат от пренапрежение в мускулите. Когато тези мускули се масажират, част от напрежението се освобождава.

 • Облекчава напрежението от горната част на гърба

Повтарящите се движения или обездвижване могат да причинят болка във врата и раменете. Масажът на горната част на гърба може да помогне за облекчаване на напрежението в тази област и намаляване на болката от мигрена.

 • Кара ви да се чувствате добре

Чрез масаж на гръб и врат се стимулира производството на ендорфини, допамин и серотонин, химикали, които ви карат да се чувствате добре. Масажната терапия може да помогне за предотвратяване на тревожност и депресия.

 • Подобрява съня

Масажът на гръб и врат отпуска по-големите мускули и облекчава напрежението, което може да ви затрудни да заспите или да останете в дълбок сън. Това ви позволява да имате пълноценен сън, необходим за оптимална производителност и добро здраве.

 • Помага на лечебния процес

Дори след дълъг период на болки в гърба и врата, масажирането може да помогне за излекуването на тъканите и мускулите, които са напрегнати, слаби или атрофирали. Това от своя страна ще подобри обхвата ви на движение. Спортистите, които имат напрегнати мускули в долната, средната и горната част на гърба, могат да забележат повишена гъвкавост.

 • Засилва кръвообращението

Масажната процедура стимулира циркулацията и увеличава притока на кръв към масажираната област. Това ще помогне за доставяне на повече кръв, богата на кислород и хранителни вещества, до съответните мускули и органи.

Как се прави масаж на гръб?

Ето какви са основните техники и похвати за масаж на гръб и врат, които професионалните масажисти и терапевти използват:

 1. Успокояваща обстановка: Важно е да се създаде атмосфера, благоприятна за дълбока релаксация.
 2. Удобно място: Използването на масажна маса осигурява най-добрия достъп до нечий гръб.
 3. Топла стая: Помещението трябва да е топло, но не и горещо. Това е идеалната атмосфера за човека да се отпусне. Леката музика също помага.
 4. Гол гръб и врат: Масаж се прави най-добре без облекло, покриващо масажираната зона, особено ако се използва масло или лосион.
 5. Масажно олио: Употребата на масажно олио е наложителна, за да може ръцете на масажиста да се движат гладко и плавно върху кожата, без да причинява дискомфорт на масажирания.
 6. Бавни движения: Масажистът движи бавно ръцете си, за да помогнете на човека да се отпусне.
 7. Масажни техники: Масажистът използва различни движения на ръцете, прилагайки по-силен или по-слаб натиск в дадени области. Продължете да четете, за да научите за различните техники за масаж.

Техники за масаж на гръб

Шиацу масажор за врат и гръб Komoder

Масажът на гърба и врат може да бъде добър начин за завършване на деня или дългата работна седмица. Дълбокият масаж е особено добър, ако обичате силния натиск или ви болят мускулите. Също така може да се окаже много релаксиращ, ако усещате напрежение и претоварване в дадена област.

Спортният и лечебният масаж са чудесни за насочване към определени области, които причиняват болка или дискомфорт. Спортният масаж обикновено е за тези, които практикуват професионално някакъв спорт, но е подходящ и за всеки, който страда от болки в гърба или дискомфорт. Лечебният масаж е чудесна възможност за всеки, който страда от болки или дискомфорт.

Класическият масаж се препоръчва за тези, които предпочитат по-релаксираща и облекчаваща стреса процедура. Тук масажистът не прилага особено силен натиск, като резултатът все пак е отпускащ. 

Класически масаж на гръб

Неоспорими са ползите на добрия класически масаж на гръб и врат. За наше съжаление, не винаги ще попаднем на добър специалист. Ако пък вече разполагате с любим масажист, той не винаги ще е свободен в удобното за вас време.

Масажен стол FOCUS II е уред, в който си заслужава да инвестирате. Той извършва, както класически масаж, така и други видове, защото е снабден с 12 автоматични масажни програми. Подобен на кресло, той не заема много място в дома ви и винаги е готов да ви масажира.

Масажен стол FOCUS II ви предоставя пълен масаж както на гърба и врата, така и на всички други части на тялото - крака, ръце, рамене и седалище. Загряващата функция се грижи за релакс и отпускане на мускулите, а интелигентното управление ви позволява да го командвате чрез дистанционно. Изберете масажен стол FOCUS II за уникално масажно изживяване.

Лечебен масаж на гръб

Ако спортувате активно, или извършвате интензивен физически труд ежедневно, е много важно да си осигурявате лечебен масаж на гърба поне по няколко минути на ден. Това е от ключово значение за здравето на вашето тяло.

Лечебният масаж на гръб обикновено се прилага при проблеми като неврит, дискова херния, скованост, болка, радикулит, главоболие и др. Той подобрява кръвообращението и стимулира обмяната на веществата. Освен това може да подобри функцията на мускулите, работоспособността и емоционалното ви състояние.

За да предотвратите появата на по-нататъшни здравословни проблеми, е препоръчително да предприемете решение по отношение на болежките си, било то чрез помощта на опитен специалист в сферата или професионален уред за масаж.

Лечебният масаж ще ви помогне да подсилите тялото си, да избегнете проблемни състояния и заболявания, обвързани с болка в гърба, както и да се почувствате напълно подготвени за ежедневните предизвикателства, като стрес, бактерии, вируси, инфекции, дископатия, ошипяване и прочее.

Уреди за масаж на гръб и врат

За да освободите стреса, да облекчите напрегнатите мускули и да се отпуснете, се доверете на уредите за масаж на гръб и врат. Те са компактни и може да ги вземете навсякъде с вас: на път; на работа; на почивка и др. 

Шиацу масажор D180 имитира японските масажни техники по перфектен начин. Регулируемата сила и скоростта на масажните глави ви позволяват да получите подходящия натиск, за да облекчите мускулната си болка.

С функцията за инфрачервено нагряване, нашият масажор за врат и рамене може да се използва за облекчаване на мускулно напрежение, стрес и насърчаване на кръвообращение. Двупосочният контрол на движението на масажиращите глави имитира масажирането от ръцете на истински шиацу масажист.

Заключение

Масажът е начин да се почувствате по-добре физически, психически и емоционално. Технологиите до толкова са напреднали, че уредите за масаж не отстъпват пред масажисти. Разбира се, професионалистите не могат да бъдат напълно заменени, но масажните столове са алтернатива, която винаги е на ваше разположение. Експериментирайте с различни масажни техники, за да откриете коя е идеалната за вас.

Komoder е лидер в производството на висок клас кресла за масаж. Разгледайте нашите модели, свържете се с нас и заповядайте на място на гр. София 1000, ул. Георги С. Раковски, No 117, за да се запознаете с предложенията ни.