w Точков масаж: Ползите за здравето • Komoder

Точков масаж: Ползи за здраветоАко някога сте притискали кожата между пръстите си, за да се успокоите по-лесно, когато сте напрегнати, то тогава сте използвали точков масаж, независимо дали сте го осъзнали или не.

Диаграмите на човешката анатомия могат да направят тази техника да изглежда доста сложна и е така. Но всъщност точковият масаж е много достъпен, тъй като почти всеки може да го приложи сам на себе си. И тъй като обхваща цялото тяло, традиционната китайска медицина твърди, че той има всякакви ползи за здравето, за които можете да се сетите.

Заинтригувахме ли ви? В тази статия ще научите всичко важно за точковия масаж и какви са неговите ползи за здравето.

Какво представлява точковият масаж

Точков масаж, известен още като акупресура, е форма на сензорна терапия, която използва принципите на акупунктурата и китайската медицина, основаващи се на принципа на натиска - буквално се превежда като „натиск с пръст“. Акупресурата често се нарича акупунктура без игли. Вместо игли, тя включва прилагане на ръчен натиск върху определени точки на тялото.

Съгласно принципите на традиционната китайска медицина, в тялото протичат невидими пътища на енергия, наречени меридиани. Смята се, че поне 14 меридиана свързват определени органи или мрежи от органи, организирайки система за комуникация в цялото тяло. Меридианите по върха на пръстите на ръцете се свързват с мозъка ви и след това с определен орган.

Според тази теория, когато един от тези меридиани е блокиран или не е в равновесие, това може да доведе до възникване на заболяване. Чрез техниките за точков масаж се премахват блокажите и се възстановява балансът в организма. Например чрез упражняването на натиск върху определена точко на стъпалото може да се постигне облекчаване на главоболието.

Няма консенсус относно това как работи точковият масаж. Някои смятат, че натискът може да насърчи отделянето на естествени болкоуспокояващи химикали в организма, наречени ендорфини. Друга теория е, че чрез точков масаж може по някакъв начин да се повлияе на автономната нервна система.

За какво помага точковият масаж

Чудите се как притискането на определени точки по тялото помага на здравословното ви състояние? Ето 9 ползи на точковия масаж, които могат да помогнат за подобряване на всички аспекти на вашето здраве:

 1. По-добро здраве и цялостно благосъстояние

 2. Точковият масаж е наука за прилагане на лек натиск върху определени области или точки по тялото, които съответстват на различни органи и мускули. Науката се основава на убеждението, че цялото тяло е изградено от жизнена енергия, наречена „чи“, която се движи по невидими линии. Именно когато тези меридиани са блокирани, възникват проблеми със здравето. Тук точковият масаж може да помогне. Той не само отблокира тези области, но също така помага на тялото да функционира оптимално.

 3. Помага за по-бързо възстановяване

 4. Поради своята същност, точковият масаж е известен с това, че премахва мускулното напрежение, насърчава циркулацията на кръвта и подобрява енергията и жизнената сила на тялото, за да подпомогне изцелението. Така че, ако страдате от някакво заболяване, точковият масаж може да ви помогне да се излекувате по-бързо.

 5. Облекчава болката

 6. Точковият масаж е решение за облекчаване на хронична болка (като главоболие). Освен неприятното усещане, болката може да бъде придружена от напрежение в мускулатурата. Ако това напрежение продължава продължително време, може да доведе до вторични симптоми. Точковият масаж може да помогне за облекчаване на болката, както и да насърчи производството на ендорфини в организма, които са естествени болкоуспокояващи. В случай на хронично главоболие, акупресурата може да бъде по-ефективна от употребата на медикаменти.

 7. Успокоява и облекчава мускулното напрежение

 8. Ползите както на всеки дълбокотъканен, така и на точковия масаж са по-спокойно тяло и ум. Акупресурната терапия включва прилагане на масажни техники като силен натиск, разтягане или ритмично потупване. Тези техники успокояват напрегнатите мускули и стимулират кръвообращението в зоните с глад за кислород. Намаляването на мускулното напрежение често води и до по-спокойно психическо състояние.

 9. Тонизира мускулите на лицето

 10. Известен още като козметичен точков масаж, този процес помага за тонизиране на мускулите на лицето, стимулира притока на кръв и помага при производството на колаген. Всички тези действия заедно спомагат за забавяне на признаците на стареене.

 11. Подобрява кръвообращението

 12. Когато се прилага правилно, точковият масаж помага за насърчаване на циркулацията на кръвта. Когато оказвате натиск върху определени точки, това помага за активиране и отваряне на притока на кръв в кръвоносните съдове под кожата. Доброто кръвообращение помага на почти всички органи в тялото да се регенерират и да работят оптимално.

 13. Подобрява съня

 14. Ако сте като много хора, които се борят с хронична болка, тревожност или депресия, вероятно имате проблеми със съня. Проучване от 2017 г. установява, че хората, които са се подложили на точков масаж в продължение на четири седмици, са подобрили съня си. Тези предимства вероятно са свързани с успокояването на ума и отпускане на тялото.

 15. Стимулира либидото

 16. Според китайската медицина, дисбалансът на енергията „чи“ води до понижаване на либидото. Точковият масаж може да бъде изключително полезен за стимулиране на либидото, което да помогне на сексуалния ви живот.

 17. Лекарство срещу гадене

 18. Гаденето е често срещан симптом при много хронични състояния, като мигрена, или може да придружава определени медицински лечения, като химиотерапия. Точковият масаж може да постигне облекчаване на гаденето. Известният център за раково болни на Sloan Kettering препоръчва точков масаж на своите пациенти при химиотерапия.

  Как се извършва точков масаж

  Точковият масаж обикновено се прилага от обучен масажист, който е добре запознат с енергийните меридиани и рефлексните точки в тялото. Процедурата протича като всеки друг масаж - седите или лежите на масажна маса.

  Може да си правите точков масаж и самостоятелно. Въпреки че е най-добре да се консултирате със специалист за правилни инструкции, акупресурата обикновено се прави чрез използване на палеца, пръста или кокалчето, за да се приложи нежен, но силен натиск върху дадена точка. Можете да използвате и върха на химикалка.

  Третата и най-лесна възможност е употребата на специални уреди за масаж, като масажор за ходила. Върху стъпалата се намират най-голям брой рефлексни точки, съответстващи на определени органи. Именно заради това, точковият масаж на стъпалата има най-много ползи за здравето.

  Купи масажор за точков масаж на ходилата от Komoder

  Посещение на масажно студио и самомасажът са добър начин да се насладите на акупресурата. Но ако разполагате с масажор за ходила, ще имате възможността всеки ден и по всяко време да се възползвате от ползите на точковия масаж. Нашият масажор за ходила Komoder C32 предлага повече от разтриване на стъпалата. Той извършва точков масаж на ходилата, известен като рефлексотерапия.

  Рефлексотерапията може да се справи с всичко, от главоболие до проблеми със синусите и стомашни болки. С многократно натискане рефлексотерапията може да помогне за изчистването на натрупаните токсини в рефлексните точки на стъпалата. Това в крайна сметка подобрява цялостното здраве и баланс.

  Масажор за ходила Komoder C32 е един от най-високотехнологичните ни варианти. Разполага с две отделни камери за краката. След като поставите ходилата си в тях, можете да управлявате масажора чрез контролния панел в горната предна част. Изберете между дълбоко месене или успокояващи естествени вибрации и регулирайте силата и топлината, за да отговарят на вашите нужди. Масажорът за точков масаж използва и въздушни възглавници, за да оказва нежен натиск върху ходилата ви, като помага за облекчаване на напрежението.

  Заключение:

  Точковият масаж стимулира кръвоносната, лимфната и хормоналната системи на тялото. Също така помага на функцията на имунната система и естествената способност на тялото да се самолекува. Можете да го практикувате сами, да отидете при специалист или да си купите специален масажор за рефлексотерапия. Който и начин да изберете, ще се радвате на множеството ползи за здравето, които точковият масаж ще ви осигури.