Спортен масаж




Physiotherapist massaging leg of football player lying on massage table in hospital

Масажът много често се възприема единствено като луксозна СПА процедура, свързана с немалка финансова инвестиция и много свободно време, която се прави единствено за релакс.

Противно на тези схващания, масажът преди всичко носи изключително големи ползи за здравето на всеки човек и не е само релаксираща терапия. Неслучайно масажни техники са използвани още в древността за укрепване на здравословното състояние. През вековете те са се превърнали в оздравителни процедури и са добили още по-голяма популярност за извличане на ползи за организма.

Съществуват много видове масажи, предназначени за различни състояния и нужди. Един от тях е спортният масаж. Той е пригоден специално към изискванията на хората, които спортуват активно в ежедневието си. Спортният масаж е изключително важна част от цялостния тренировъчен процес за постигане на оптимални резултати при професионалните спортисти.

Какво представлява спортният масаж

За спортния масаж е характерна специална масажна техника, която цели да помогне на активно спортуващите хора да подготвят телата си преди стартиране на спортните натоварвания, както и за възстановяване след тях. Те имат за цел да подобрят качеството на тренировъчния процес за постигане на по-добри резултати.

Спортният масаж е разновидност на класическия масаж, но той използва похвати, модифицирани така, че да изпълняват конкретни цели за вида и спецификата на спорта, който се практикува.

Най-общо казано спортният масаж цели:

  • да подготви тялото на спортиста за големи натоварвания по време на тренировката
  • да премахне натрупаната умора у спортиста
  • да редуцира мускулното напрежение в тялото на спортиста
  • да направи сухожилията и мускулите по-гъвкави, за да се избегнат травми по време на тренировката
  • да премахне дискомфорт и болка в различни части на тялото по време на тренировка

Видове спортен масаж


Shoulder sports massage physical therapy


Както вече споменахме спортният масаж е подходящ за възстановяване и подготовка на хора с активен начин на живот. При всеки вид спорт и тип натоварване обаче са подходящи различни подходи и техники, с които да се приложи правилната грижа. Ето и някои основни видове спортни масажи:


Предстартов масаж

Този масаж, наричан и предварителен масаж, се прилага около 30-40 минути преди старта на състезанието. Той има за цел да подготви тялото за предстоящото натоварване, като го ,,загрее’’ цялостно и го тонизира.

Според температурата на тялото на спортиста се подбират различни масажни и тонизиращи техники. Тези различни техники и подходи при спортния масаж имат за цел да подготвят спортиста до състояние на максимална готовност, като се преодолеят предстартовите неблагоприятни състояния. Основна цел е и да го предпазят от травми и наранявания.

Основната техника при този предстартов масаж е разтриването. То е с различна интензивност спрямо практикувания спорт и индивидуалните усещания на спортиста - температура на тялото, болки, разтежения и др. От физиологична гледна точка с този масаж се подобрява кръвообращението, загряват се мускулите, както и се ускоряват процесите на дихателната и сърдечно-съдовата система.

Продължителността на масажа зависи от индивидуалните усещания и подготовка на спортиста. Често пъти се извършва и от самите тях по време на тренировката, ако ситуацията и спортът позволяват. В други случаи е необходимо да се направи от специалисти.


Възстановителен спортен масаж

Възстановителният масаж най-често се прилага след приключване на тренировката, но може да се приложи и по време на почивките от спортната дейност, като микро възстановяване. Целта му е максимално бързо да възстанови всички жизнени функции на спортиста, да възвърне силите му и да премахне умората. Приложението на възстановителния масаж зависи най-вече от интензивността на натоварването по време на състезанието.

Техниките на масажа са насочени към преодоляване на кислородната недостатъчност в организма и на мускулното напрежение и болката, ако има такава. Като основен масажен похват при възстановителния масаж може да се посочи ,,изтискването’’, но прилагано без силови и ударни похвати.

Физиологичното действие на масажа е свързано с регулиране на възбудно-задръжните процеси в кората на главния мозък, подобряване на кръво-лимфното обръщение, обмяната на веществата и отделянето на метаболитните продукти.

Продължителността на масажа зависи от това кога се прилага. Ако се цели бързо възстановяване са достатъчни и 20-30 секунди. Може да продължи и повече, когато условията позволяват.


Масаж при спортни травми и заболявания


Caucasian man working with young woman in rehabilitation center


При този тип масажи винаги най-напред се взима под внимание тежестта на травмата, за да се направи оценка на състоянието. Ако то позволява се пристъпва към масаж. Тук е важна и индивидуалната способност на организма да се самовъзстановява и според нея се прилага и тежестта на самия масаж.

Този масаж е незаменимо помощно средство при ускоряване на възстановяването след травмата и профилактика при бъдещи натоварвания. Целта е да се намали и премахне болката, да се намали отока и застоя в травмата, да се ускори регенерацията и по-бързо да се възстанови функцията на опорно-двигателния апарат.

Тук се прилагат всички техники и похвати. Винаги се започва от близките на травмата стави и мускули и постепенно се преминава към самата травма. Продължителността и силата на масажа се определят от състоянието и тежестта на самата травма. За най-добри резултати е добре масажът да се съчетае с кинезитерапия и физикална терапия.


Тренировъчен масаж

Едно от основните средства на спортната тренировка е тренировъчния масаж, който представлява неизменна част от тренировъчния процес. Основната цел на масажа е насочена към постигане на максимално високи резултати за кратко време и концентрация на енергията на спортиста.

Този масаж се прави между петия и дванадесетия час след приключване на тренировката в зависимост от тренировъчния режим на спортиста. Прилага се и по време на контузия на спортиста, когато той не може да тренира активно, за да се поддържа формата и тонуса му.

Тук се прилагат всички похвати, като основният акцент е ,,омачкването’’. Последователността на масажа се определя индивидуално при всеки спортист, но най-често той започва от гръбно-вратната зона и продължава към седалището и краката, а след това и към предната част на тялото.

Физиологичното действие на масажа е насочено към централната нервна система, максималното усъвършенстване на дейността ѝ, общо укрепване и подобряване на дейността на всички органи и системи. Продължителността му варира от 20 до 60 минути.

Още за най-популярните масажни техники и сферата им на приложение четете тук.

Спортният масаж не е подходящ за прилагане при всички ситуации.

Съществуват някои противопоказания, с които е необходимо съобразяване:

  • повишена телесна температура с неясен произход;
  • възпалителни процеси в организма;
  • инфекциозни кожни заболявания;
  • кръвоизливи и кръвотечения;
  • силна физическа умора и изтощение на организма;
  • възпаления на кръвоносните съдове;
  • голяма психо-емоционална превъзбуда;
  • туморни заболявания.

Масаж у дома с Komoder

Woman relaxing on massage chair

Сигурно и вие имате нужда от масаж в определени моменти от ежедневието си. Особено в случаите, когато работата ви е свързана с часове престой зад бюро и компютър. Това спира жизненоважни процеси в организма, един от които е липсата на кръвообращение, породено от недостатъчното движение. След подобен работен ден, вие със сигурност ще имате нужда от възвръщане на тонуса и енергията си.

Без значение дали прекарвате деня си в седнало положение или сте подложени на тежък физически труд, масажът е най-добрия подарък, който може да дарите на тялото си. В случаите, когато се нуждаете от почивка и презареждане след дълъг работен ден, но нямате време, дори един кратък масаж на краката няма да бъде излишен и ще ви накара да се чувствате заредени с енергия и сили.

В случаите, когато спортът е вашият начин на живот и той съпътства всеки ваш ден, то без съмнение трябва да се погрижите за ежедневната си подготовка и възстановяване от спортния ви режим. С различните уреди за масаж на Komoder, вие може да изберете най-подходящия за вашите нужди и да се насладите на тренировъчния си процес до край. Komoder ще се погрижи за вас след тренировка и ще ви помогне да се възстановите и да поемете към следващото предизвикателство.

В края на работния ден може да се отдаде на заслужена масажна процедура с помощта на масажните столове на Komoder. Вие може да се погрижите за цялостното си възстановяване и релаксация и то без да е необходимо да излизате от дома си и да губите време в пътуване.

Използвайте свободното си време да се насладите на професионалното докосване на столовете за масаж от най-висок клас, които без съмнение ще пренесат така желания релакс в дома ви. Отпуснете се и се насладете на грижата, която Komoder ви предоставя.

Още полезни съвети, препоръки и любопитни теми, четете в нашия блог.