Кои са най-популярните масажни техники и как се прилагат?Кои са най-популярните масажни техники и как се прилагат?

Масажът се заражда преди хилядолетия като средство за лечение на болки и подобряване на общото състояние на тялото. Древните цивилизации са измислили техники, с които да лекуват не само физическото, но и душевното си състояние. Тези практики са се усъвършенствали през годините, като днес те са основата на повечето видове масажи, които се практикуват по цял свят.

Масажните техники се различават по това как се прилагат и към какъв резултат са насочени. Преди да посетите професионалист, добре е да се информирате какви техники се използват при избрания от вас масаж, за да не останете изненадани по време на процедурата. Някои от тях са насочени към релаксация и тонизиране, а други имат лечебна цел и облекчаване на конкретна болка. Останете с нас, за да разберете кои са най-популярните масажни техники, както и по какъв начин се прилагат те, за да знаете кой вид би бил най-подходящ за вас.

Класически масаж

Класическият масаж е една от най-древните техники за премахване на болката в гърба и кръста. Той оказва благоприятно влияние върху целия организъм, като подобрява обмяната на веществата, ускорява кръвообращението и насърчава изхвърлянето на токсините от тялото. Процедурата представлява ръчно масажиране на цялата повърхност на тялото или на отделни зони от него. В зависимост от продължителността и силата на натиска, масажът може да има релаксиращо или тонизиращо действие.

Класическият масаж включва следните основни техники: поглаждане, разтриване, размачкване, ударно-вибрационни похвати и пасивни движения. За по-добро плъзгане на ръцете, масажистът използва специални масажни масла или лосиони. Използват се и етерични масла, които допринасят за пълната релаксация по време на процедурата. Класическият масаж има благоприятно действие срещу натрупаната умора и болки в гърба, вследствие заседналия начин на живот.

Шведски масаж

Шведският масаж е може би един от най-популярните и разпространени видове. Когато чуем масаж, автоматично в съзнанието ни изниква точно тази техника, която се прилага при него. Тя представлява комбинация от лек натиск и дълги изтеглящи движения върху повърхностните слоеве на мускулатурата. Движенията се извършват от периферията към центъра и целят да отпуснат цялото тяло чрез триене на мускулите с дълги, плъзгащи се удари. Използва се масажно олио, което помага за това движенията да са по-плавни.

Техниката, която се използва при шведския масаж е сравнително лесна и може да се практикува и в домашни условия. Масажът действа релаксиращо и успокояващо. Ако никога не сте се подлагали на професионален масаж, това е най-добрата техника, с която да започнете. Нейният минус е, че действа повърхностно и носи краткотрайно облекчение, затова не е подходящо решение, ако изпитвате болка и схванатост.

Масаж с вулканични камъни

Масажът с вулканични камъни е разновидност на популярния класически масаж, но камъните носят допълнителни ползи на тялото. Те съдържат големи количества магнезий и желязо, и действа отпускащо както физически, така и психически. Тази масажна техника е много популярна на островите в Тихия океан, където местните жители вярват, че вулканични камъни имат свойството да извличат негативната енергия от тялото на човека.

Използват се обработени плоски и гладки камъни от вулканичен тип скала, наречена базалт. Те са с различен размер, в зависимост от частите на тялото, върху които се поставят. Преди да пристъпи към началото на процедурата, масажистът приготвя камъните, като ги поставя в затоплящ уред. След като достигнат необходимата температура, камъните се поставят на определени точки по гърба, стомаха, ръцете и краката. Температурата на загретите камъни не е висока и няма опасност от изгаряния по кожата. В същото време се прави масаж с леки, плавни движения. Комбинацията от нагретите вулканични камъни и движението на ръцете на масажиста отпуска мускулите на тялото и създава усещане за спокойствие и наслада.

Акупресура (Точков масаж)

Акупресурата е хилядолетна техника, водеща началото си от Древен Китай. Според китайската традиционна медицина, тялото има 12 енергийни меридиана, всеки един от които има определена функция. Върху тях са разположени множество точки. Стимулацията им води до отделянето на енергия, която след това се движи из организма и подобрява кръвообращението, както и допринася за общото благосъстояние.

Предимството на тази техника е, че всеки сам може да я практикува върху себе си. Нужно е предварително добре да се запознаете с основните точки върху човешкото тяло, за да знаете как правилно да ги стимулирате. Най-голям брой от точките се намират на стъпалата на краката и дланите на ръцете. Вярва се, че всяка една от тях отговаря на орган или жлеза в тялото, и чрез масажирането им подобрявате тяхното състояние. Някои от точките по главата помагат при състояния като стрес, главоболие, безсъние и безпокойство.

Шиацу масаж

Шиацу масажът е древна Японска техника, която цели да отстрани напрежението в тялото и да освободи потока на енергия. Този масаж, подобно на акупунктурата, се основава на вярването на източната медицина, че човекът е единство между физика и енергия. Нарушенията в енергийния баланс водят до физически проявления. Шиацу техниката помага за освобождаването на енергийните блокажи и помага на организма да отключи своята способност за самолекуване.

Буквалният превод на думата “шиацу” от японски език означава “натиск с пръсти”. Името издава и самата техника, която представлява прилагане на натиск с ръце и лакти върху определени точки от тялото. Характерното при шиацу масажите е, че се използват всички части на ръката, включително и кокалчетата на пръстите. През годините техниката се е усъвършенствала с помощта на различни технологии. Модерните шиацу масажори успешно пресъздават дейността на масажиста, като ви позволяват да се насладите на облекчението от комфорта на своя дом. Тези уреди са добър начин да отпуснете тялото си след дълъг и напрегнат ден, докато си почивате вкъщи.

Дълбокотъканен масаж

Техниките, които разгледахме досега, могат да се категоризират като масажи за релаксация и отпускане. Освен тях, съществуват и други видове масаж, които по-скоро имат лечебно действие и целят да лекуват болезнена част от тялото. Дълбокотъканният масаж е една от тях. Той представлява интензивна форма на масаж, при която движенията се концентрират само в една определена област, където има наличие на болка. Подобно на шиацу масажа, тук отново се използват кокалчетата на пръстите. Цели се да се активира млечната киселина и по този начин да се излекува болката в мускулите.

Дълбокотъканният масаж, както свидетелства и името му, е насочен към дълбоките мускулни слоеве и тъкани. Той помага при справяне с болка и скованост в мускулите и се препоръчва се при лечение на травми и хронични болки в гърба. Редовното прилагане на тази техника е подходящо за хора, които се занимават активно със спорт. Масажът помага на мускулите да се възстановят по-бързо след тежка тренировка и намалява вероятността от поява на травми.

Тайландски масаж

Тайландският масаж се заражда в Тайланд преди повече от 2500 години. Техниката е част от духовна практика за лечение на тялото и душата, която включва движение, разтягане и медитация. Това е едновременно физическа и духовна терапия, която има за цел да освободи енергията в тялото и да ѝ позволи да се движи свободно. Тази техника представлява комбинация от най-доброто от всички изброени по-горе техники. Тя действа по-енергизиращо от останалите, тъй като включва движение. По този начин, освен че намалява стреса, подобрява и гъвкавостта на тялото.

Различното при техниката на тайландския масаж е, че терапевтът използва цялото си тяло, а не само ръцете си. Той движи и разтяга вашето в различни пози, което създава усещане за практикуване на йога, но с тази разлика, че не се движите сами. Поради тази причина масажът не се прави на легло, а на постелка на земята и клиентът остава напълно облечен. За разлика от традиционната китайска медицина, която смята, че меридианите в тялото са 12 на брой, тайландците приемат, че те са 10. Прилагането на натиск върху точките по тях подобрява лимфната течност и заздравява целия организъм.

Масажори и масажни столове от Komoder на изгодни цени

Най-популярните масажни техники се зараждат преди хилядолетия и са свързани с традиционната медицина и вярванията на народите. През годините те са се усъвършенствали и са увеличили своите ползи върху здравето на човека многократно. Благодарение на развитието на науката и технологиите, днес съществуват масажни уреди, които се базират на най-добрите техники за масаж и носят техните ползи. Имайки такъв уред в дома си, винаги, когато пожелаете, може да си доставите удоволствието и облекчението от масажа, без да напускате комфорта на своя дом.

Komoder ви предлага масажни уреди и столове, които ще ви помогнат да пренесете ползите на масажа в дома си. Всички знаете, че понякога в забързаното ежедневие не остава време да се погрижим за себе си. Умората и стресът влияят неблагоприятно върху здравето и ни карат да се чувстваме напрегнати и неспокойни. В такива моменти притежанието на масажор вкъщи ще ви помогне да се преборите с напрежението, което е сковало тялото ви. Отпуснете се в масажния стол и му позволете нежно да масажира едновременно всяка част от тялото ви. А шиацу масажорът за гръб, от своя страна, е чудесно средство да отпуснете врата и гърба си след дълъг работен ден зад бюрото. Уверете се сами в ползите на масажиращите уреди на Komoder и се свържете с нас, за да получите своята изгодна оферта още сега!


Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Вече разбрахте кои са най-популярните масажни техники и как се прилагат те. Редовният масаж носи безброй ползи на физическото и менталното здраве на човек, затова не се лишавайте от него. Не всеки има време и средства да посещава професионални масажисти редовно, затова масажните уреди са добра алтернатива на салона. Оборудвайте дома си с масажор или масажен стол и се наслаждавайте ежедневно на релаксацията и спокойствието, които носят те! За още любопитна информация относно различните видове масажи и техните ползи, разгледайте останалите статии в нашия блог.