Болки в кръста: Масажи, упражнения и лечение



Изпитвате силна болка и дискомфорт в кръста при извършването на резки движения? Трудно ви е да сядате, да ставате от леглото, да се движите активно и дори тогава, когато стоите неподвижни? Значи най-вероятно имате временен или хроничен здравословен проблем в тази област.

 

Болките в областта на гърба и по-конкретно в кръста, се нареждат на второ място по честота на оплакванията сред пациенти в световен мащаб. Всеки човек е изпитвал подобни оплаквания, ако не често, то поне веднъж през живота си, а в тази връзка всички знаем колко неприятно е това преживяване и колко сериозно би могло да попречи за изпълнението на ежедневните ни задачи. И понеже не можем да захвърлим задълженията си просто така, се налага да търсим причини, следствия и начини да се справим със ситуацията.

 

В тази статия ще се опитаме да синтезираме всичко това, за да ви помогнем да разберете какви са най-честите причини за наличието на силен дискомфорт в кръста, какви са видовете болка, кои упражнения биха могли да помогнат и как да лекувате това трудно поносимо страдание.

 

Причини за болки в кръста

 

Болката в кръста може да е временна, което означава, че изпитваното неудобство обикновено се усеща за кратък период от време - от няколко дни до няколко седмици. Този вид болка най-често се дължи на претоварване или разтежение на мускулите на кръста, или притискане на нерв между гръбначните прешлени.

 

Но тя може да е и хронична, в случаите когато трае повече от три месеца. Тогава обикновено се дължи на проблем с междупрешлените дискове или възпаление на даден нерв и може да е много коварна.

 

Ето и някои от най-вероятните причини за болки в кръста:

 

Причини за временна болка в кръста

 

Този вид болка в кръста се характеризира с временна интензивност и обикновено са причинява от резки движения, продължително стоене и седене или неправилно изпълнение на физически упражнение. Например:

 
  • Ако си спомняте да сте вдигали нещо тежко, значи е възможно да сте “усукали” гръбначния си стълб при самото вдигане и изправяне на тялото.

  • Ако работите в офис или прекарвате по-голямата част от деня си седнали, означава, че най-вероятно заемате крайно неподходяща поза на тялото, което с течение на времето оказва своето влияние върху мускулите и гръбначния стълб.

  • Ако имате спомен да сте извършвали внезапни движения, като падане, хвърляне или скачане, има вероятност да сте си създали напрежение в долната част на гърба.

  • Ако спортувате или сте претоварили тялото си с погрешно извършени упражнения, които включват усукване или използване на сила при удар, също е възможно да сте засегнали лошо кръста си.

 

Причини за хронична болка в кръста

 

Хроничната болка в кръста се проявява често и се характеризира с период на повторение или постоянно усещане за неудобство и свръхчувствителност. Тя се дължи главно на по-сериозни, тежки здравословни състояния като

  • Дискова херния: Един от най-честите причинители на болки в кръста. Най-просто казано тя е възпаление на междупрешленните дискове, откъдето идва и името ѝ. Появява се най-често при хора с професии, изискващи колосално физическо натоварване. В много редки случаи това състояние би могло да се дължи на вродени анатомични особености. Болката при наличието на дискова херния може да се появи внезапно и да се характеризира с острота и повишен интензитет.

  • Остеоартрит: Една от най-разпространените форми на артрит. Тя засяга милиони хора по света, като при всеки симптомите се проявяват по различен начин. При някои остеоартритът се характеризира с лека до умерена болка в кръста, която ту се появява, ту изчезва. При други тя е сравнително силна и е в състояние да причини по-сериозни и постоянни проблеми.

  • Травма: Лоша травма може да се получи при фрактура на гръбначния стълб, породена от инцидент с кола или опасно падане. Това обикновено налага лекарска намеса, поради тежките, внезапни и едва поносими болки в кръста.

  • Деформация: Ако имате изкривяване на гръбначния стълб, причинено от разрушаване на дисковете или фасетните стави, деформацията може да е причината да изпитвате чести болки в кръста.

  • Износване на междупрешлените дискове: С напредването на възрастта, междупрешлените дискове губят хидратацията си, която човек има още от раждането си, и започват постепенно да се износват. Това отслабва тяхната сила и устойчивост и те стават по-податливи на всякакъв вид натиск, водейки до непоносима хронична болка в кръста и последващи заболявания като спинална стеноза.

 

Разбира се, има още много причини, които биха могли да доведат до наличието на хронична болка в кръста. Тук изброихме по-често срещаните, от които страда голям процент от населението на света, с уточнението, че списъкът е много по-дълъг.

 

Видове болка в кръста

 

Видът болка в кръста се определя от интензитета, нейната продължителност и степента на дискомфорт, който създава. Тя може да варира и да се усеща по различен начин в отделните етапи и периоди. Може да се повлиява от многообразни фактори като сезонност, общо здравословно състояние, ежедневен стрес, нива на активност, психическо състояние. Зависи от индивидуалния случай на човека и до голяма степен определя сложността на проблема. Дефинирането на вида болка в кръста е важно за намирането на начин, по който тя може да бъде облекчена.

 

Сега да пристъпим към видовете болка в кръста:

  • Притъпена: Този вид се характеризира с леки до по-остри мускулни спазми. Може да повлияе на подвижността, като я ограничи значително и да породи болки в бедрата или в таза.

  • Болка при стоене на едно място: Причината, по която ви боли кръста, дори когато стоите на едно място, е че продължителното стоене оказва натиск върху междупрешлените дискове. Колкото повече стоите, толкова повече ще се засилва болката в кръста. Раздвижването в такива ситуации би могло да облекчи временно проблема.

  • Болка при заемане на определена поза: Някои пози на тялото могат да създадат чувство за дискомфорт в кръста. Ако често се изгърбвате или водите заседнал начин на живот, в един момент това ще започне да рефлектира върху гръбначните ви прешлени и да поражда постоянни болки в кръста.

  • Пареща болка в кръста: Може да се нарича още “остра”. За нея е характерно изтръпването и усещането за скованост. Този тип болка обикновено тръгва от кръста, преминава през седалището и се разпростира надолу по краката. Това може да бъде обвързано и с наличието на т.нар ишиас. Обикновено, ако страдате от това състояние, симптомите ще се усещат само от едната страна на тялото.

  • Болка след събуждане: Ако болката в кръста ви се влоши след като станете от сън, може да я облекчите като се раздвижите по-активно за няколко минути. Причината да ви боли кръста може да се дължи на неудобен матрак или възглавница, но главно заради продължителния период на залежаване на тялото и намаления, поради тази причина, приток на кръв.

 

Упражнения при болка в кръста

 

След като ви запознахме с видовете, е време да ви разкажем накратко и за упражненията, чрез които можете да облекчите леката до умерена болка в кръста. Важно е да се спомене, че при наличието на много тежък дискомфорт, е добре да посетите лекар специалист, тъй като проблемът може да се влоши или да се превърне в хроничен.

 

Наясно сме, че когато ви е трудно да се движите, последното нещо, с което бихте искали да се захванете, са упражненията. Може би в този момент ви се иска да лежите неподвижно и да си почивате. Но както споменахме по-горе, залежаването може да усложни състоянието ви и да усили болката в кръста. Обратно на схващанията, за да овладеете симптомите и да не ви боли кръста, трябва се движите повече, да правите разтягащи упражнения и да спортувате.

 

Ето и няколко идеи за упражнения при болка в кръста

  • Разтягане:От изключителна важност е да правите упражнения за разтягане, тъй като мускулите на кръста са тези, които поддържат горната част на тялото. Ако те не са достатъчно мобилни, задната част на тялото ви ще е по-податлива към травми. Едновременно с кръста, раздвижвайте и краката, за да предотвратите сковаността.

  • Аеробика:Тя е една от най-ефективните техники, що се отнася до подобряване на гъвкавостта на ставите, координацията и стойката. Този вид упражнения укрепват гръбначния стълб и помагат за намаляване не само на физическия, но и на психическия стрес.

  • Йога: Изключително полезна при болки в гърба и кръста. Йогата помага за укрепването на мускулите и подобряването на гъвкавостта на тялото. Носи трайно облекчение и подпомага за по-бързото възстановяване. Може да се практикува както под наблюдението на квалифициран йога инструктор, така и вкъщи.

  • Плуване: Силно го препоръчваме. Водата може да се превърне в най-добрия ви приятел при случаи на силна болка в кръста. Активното плуване може да ви помогне повече, отколкото очаквате. Стилът кроул е най-подходящият за облекчаването на дискомфорта и за възстановяването на подвижността на гръбначните прешлени.

  • Пилатес: Предпочитан от много жени, пилатесът подпомага справянето със заболявания като сколиоза, дискова херния, остеоартрит и още много други тежки състояния. Може да помогне и при последствия от травми и разтежения, при главоболие, при стрес и за стабилизиране на гръбначния стълб.

 

Начини за лечение на болки в кръста

 

Има много начини, чрез които можете да си помогнете. Те започват от домашното лечение, посредством народни рецепти, и стигат до търсенето на помощ от специалисти. Тук ще ви предоставим идеи и от двете перспективи, за да прецените сами кое е най-добре за вас. Ето ги и тях:

 

Ледът като помощно средство

 

Може би сте чували как при болки в кръста, най-използваният съвет за справяне с проблема е "Загрей се" или "Удари си топъл душ"? Ами ако ви кажем, че може да направите точно обратното? Поставянето на лед на болното място би могло да помогне за облекчаването на състоянието и чрез охлаждане да потисне появата на потенциално възпаление. Затова, ако търсите неконвенционален начин за лечение на болки в кръста - използвайте леда като помощно средство.

 

Бързото охлаждане на засегнатото място причинява свиване на тъканите, което от своя страна води до намаляване на притока на течности. Това ще предотврати паренето, отока и острата болка в кръста. Методът с лед също може да е достатъчно ефективен, за да замести кортикостероидните инжекции и лекарства.

 

Акупресура

 

Акупресурата представлява китайски точков масаж, който се състои в упражняването на натиск върху определени точки от тялото. Те са чувствителни на промяна и регулират хомеостазата на човешкото тяло, като така помагат за поддържането на доброто здравословно състояние. По този начин те уравновесяват процесите в организма. Акупресурата е добро лечение при болки в кръста, защото помага да се премахне напрежението, както и спазмите в мускулите на гърба.

 

Физиотерапия

 

Физиотерапията също е много ефективен метод за лечение, що се отнася до болките в кръста. Използва се като съпътстващо лечение в сферата на ортопедията, ревматологията и неврологията. Физиотерапията е може би най-старото направление в медицината и представлява възстановяване на някои от физическите функции на тялото, посредством естествени и природни фактори. Прилага се много ефективно при хронична или остра болка в гърба и кръста, при наранявания на меките тъкани, артрит, нарушения във физическата способност или проблеми с неврологичен и опорно-двигателен характер.

 

Лечебни масажи

 

Друг, също толкова полезен начин за справяне с болките в кръста, е масажът. Чрез него се прилага определен тип лечебна техника, която се определя от вида на проблема и неговото развитие във времето. Масажът подобрява кръвообращението, обмяната на веществата и изхвърлянето на токсините от организма. Посредством правилните подходи, той може бързо да ви отърве от непрестанните болки в областта на кръста.

 

Практиката на масажа включва отпускане на мускулите на гърба, като това помага при посрещането на ежедневните предизвикателства като стреса и натоварването. А освен това той може да бъде полезен и при облекчаването на симптомите на настинка и справянето с вирусите и бактериите.

 

Лечебният масаж е именно съвкупността от техниките и терапиите, които се обединяват, за да премахнат, ако не изцяло, то поне частично болката в кръста и като цяло в тялото. При диагностицирането на проблема се избира определен вид техника, която да премахне общата скованост, физическия и емоционалния стрес.

 

Масажите могат да бъдат извършвани от вас самите, ако мястото го позволява, от близък приятел, от професионалист в сферата или... от масажен стол.

 

Купи масажен стол от Komoder

 

Komoder предлага масажни столове и фотьойли, разработени по най-модерната технология, съчетаваща полезното с приятното. Освен с луксозен и неповторим дизайн, столовете предлагат много различни техники за масажиране. Може би свързвате масажните столове с релаксация, но тези, които ще намерите при нас, са много повече от това. Ние вярваме, че в доброто здраве се крие ключът за щастието, затова разработваме масажиращи уреди, които не само да ви накарат да се почувствате добре временно, но и да инвестират в постоянното подобряване на здравословното ви състояние. Масажните столове Komoder оказват стимулиращо въздействие върху нарушения на физическата способност, породени от болки в гърба, кръста или нервните окончания по гръбнака. Те ще ви станат най-добри приятели и верни спътници в битката с проблемните стави, мускули и сухожилия!

 

Заключение:

 

Както вече споменахме, болката в кръста не е любимо преживяване за никого и понякога е толкова силна, че не би могла да се опише с думи. Всеки е попадал в такава ситуация, а от там се е запитвал какво решение да вземе, за да облекчи симптомите, или да премахне напълно първоизточника. Затова се надяваме, че чрез тази статия сме успели да ви помогнем с отговорите на тези въпроси и сме ви дали достатъчно алтернативни решения. Но преди всичко, не забравяйте, че неудобствата в областта на гръбнака не винаги са безобидни. В случай на непоносима болка в кръста, е най-добре да се свържете с лекар - специалист!