Какви са различните видове масажи и кога се прилагатЗаседналият начин на живот, неправилната стойка и постоянното прегърбване са сред основните причинители на гръбначни изкривявания и непрестанни болки в цялото тяло. Тези състояния не са за подценяване, тъй като освен значителен дискомфорт, могат да се задълбочат и да прераснат в хроничен здравословен проблем, затрудняващ нормалното изпълнение на ежедневните дейности.
Ако страдате от подобни оплаквания и чувствате напрежение в тялото, вследствие подобен неправилен начин на живот, то тази статия е специално за вас! Масажът неслучайно е техника с хилядолетна история, от която са се възползвали и най-великите древни народи! В следващите редове ще разберете как може да облекчите симптомите си чрез различните видове масаж, както и по какъв начин да помогнете на тялото си в домашни условия!

Какви са ползите за тялото от масажа

Когато масажните техники се прилагат правилно, най-добре от професионалист или чрез предназначено за целта оборудване, е възможно значително да благоприятстват симптомите на болка и дискомфорт и да облекчат натрупаното напрежение. Сред основните ползи за тялото от прилагането на различните видове масаж са следните:

 • Отпуска, тонизира и улеснява движението на скованите мускули, както и ускорява тяхното възстановяване след тренировка;
 • Подобрява на кръвообращението, което от своя страна намалява болките и възпаленията в засегнатите зони и насища целия организъм с енергия и кислород. Добрият кръвопоток помага и за изхвърлянето на натрупалите се токсини;
 • Засилва на имунния отговор и устойчивостта на организма, тъй като чрез подобреното кръвообращение се стимулира синтезът на червени кръвни клетки;
 • Подобрява качеството на съня, концентрацията и работата на всички системи в тялото и редуцира главоболието;
 • Лимфодренажният масаж стимулира лимфната система, от която зависят множество функции на организма;
 • Насища кожата с достатъчно вещества, благодарение на което тя изглежда по-сияйна и тонизирана;
 • Подобрява тонуса и настроението, както и успешно овладява симптомите на депресия;
 • Отпуска и успокоява тялото на всички нива.

Какви видове масажи на тялото съществуват

След като вече знаете колко много ползи за организма има редовното и правилно прилагане на техниките, време е да ви запознаем и с най-полезните и популярни сред различните видове масаж!

Масажи според произхода

 • Шведски (класически) масаж - Най-често срещаният вид масаж, който може да се прилага както в определени зони, така и по цялото тяло;
 • Тайландски масаж - Подобрява гъвкавостта, енергизира и насища позитивно организма;
 • Хавайски масаж - Едновременно възстановява и лекува, като се използват горещи и студени камъни;
 • Японски масаж, известен още като точков - Стимулира вътрешните органи чрез натиск на определени точки, обикновено в ходилата;
 • Испански масаж - Подобрява кръвообращението и насища изморения организъм с кислород;
 • Руски масаж - Възстановителен след травми.

Лечебни масажи по зони

Освен по произход, масажите много често се разделят и на зони от тялото, върху които техниките се прилагат. В следващите редове ние, от Komoder, ще ви запознаем с основните лечебни масажи, които ще отпуснат тялото ви и ще ви помогнат в облекчаването на симптомите.

Лечебни и отпускащи масажи по зони

В зависимост от мястото на болка и дискомфорт от тялото, съществуват различни видове масажи, чието редовно прилагане може значително да подобри начина, по който се чувствате!

Масаж на цялото тяло

Голяма част от видовете масажи могат да се прилагат не само в болезнената и схваната зона, но и по цялото тяло, за да му помогнат да се отпусне, да наситят участъка с кръв, кислород и всички необходими за възстановяването му вещества. Обикновено тук се прилага класически масаж.

Масажи на краката

В ходилата са разположени най-много точки, които са пряко свързани с работата и състоянието на вътрешните органи. Тези точки могат да се стимулират чрез натиск, а акупунктурата и точковият масаж стават все по-популярни и търсени техники, особено сред работещите на крак.
Причините за болки в краката могат да бъдат от най-различно естество, но правилната масажна техника със сигурност ще помогне за по-бързото им възстановяване.

Масажи на лице или скалп

Масажът на лицето или скалпа е все по-търсена услуга, която освен отпускаща, е и лечебна. Чрез натиска върху кожата в тази област, тя се насища с кръв и кислород, което отпуска мускулатурата и кара епидермиса да изглежда по-млад и жизнен. Освен това масажът на лицето е чудесен вариант да се отървете от нежеланите бръчки и главоболие.

Масажи на гърба

Гърбът е една от най-засегнатите от неправилната стойка и заседналия начин на живот области от човешкото тяло. Той е в постоянно напрежение, поради което гръбните мускули се нуждаят редовно от релаксация и стимулиране чрез натиск. Поради тази причина масажните техники могат да бъдат много ефикасно средство за елиминиране болките в гърба и подобряване на стойката.

Други видове масаж

 • Шиацу масаж - Това е един от най-старите видове масаж с хилядолетна история, бележещ началото си от Япония. Шиацу масажът прилича на акупунктура или точков масаж и е изключително популярен и ефикасен, тъй като натискът с пръсти стимулира точки от тялото, отговорни пряко за определени вътрешни органи и потока на енергия;
 • Спортен масаж - Обикновено се прилага за отпускане на мускулатурата след тежка тренировка или за по-бързото възстановяване след травми, като се залага основно на разтягане;
 • Масаж за бременни - Тъй като в последните седмици от бременността движението е по-малко, този масаж помага за намаляване на отоците, раздвижва тялото и премахва натрупалото се напрежение. Смята се, че ако се прилага от началото на бременността, раждането е възможно да протече по-леко;
 • Ароматерапевтичен масаж - При тази техника, освен на опитната ръка на масажиста, се набляга и на влиянието на ароматите на различните етерични масла, което те отказват върху човешкото тяло и неговото състояние;
 • Дълбокотъканен масаж - Тази лечебна процедура възстановява и стимулира мускулите в дълбочина, подобрява неправилната стойка и е ефикасна дори при лечението на навяхвания, схващания и контузии.
 • Съществуват още много други видове масажи - лечебни с мед, с вода, рефлексотерапевтичен и др.

Професионални масажни столове и уреди за масаж в домашни условия от Komoder

Ние, от Komoder, вярваме в силата на масажните техники и в тяхната ефикасност както с лечебна, така и с релаксираща цел. Но знаем и колко трудно може да бъде да намерите достатъчно време в натовареното си ежедневие, за да посещавате редовно масажист. Затова сме насреща, за да ви предложим богат продуктов каталог от масажни столове и уреди на изгодни цени, които да помогнат в отпускането на цялото ви тяло след натоварен ден, и то без да се налага да напускате собствения си дом! Масажните столове стават все по-търсени и предпочитани, а мнението на клиентите за тях говори само по себе си!
Независимо дали се нуждаете висококачествен съвременен уред за масаж на стъпалата, на лицето или на врата, на нашия сайт ще откриете всичко, от което вашето тяло се нуждае, за да му бъде осигурена правилната релаксация и лечение на негативните страни от заседналия начин на живот. Масажорите ни за тяло подобряват качеството на съня, отпускат мускулатурата и подобряват кръвопотока.
Чудесен вариант за цялото семейство представляват и висококачествените ни масажни столове със съвременен дизайн и модерна техника, които по всяко време ще предоставят на тялото ви масажната техника, от която се нуждаете, за да елиминирате дискомфорта и да се чувствате отново подвижни!

Заключение

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Вече знаете колко многобройни са ползите за цялото тяло от различните видове масаж, както и колко важно е редовното им прилагане. И тъй като липсата на време е обикновено основният проблем, който пречи на хората да посещават професионален масажист, оборудвайте своя дом с висококачествен и модерен уред, който може да достави на тялото ви същото облекчение, но в удобно за вас време от денонощието!