Болки в краката: Причини, лечение и масаж



Болки в краката: Причини, лечение и масаж

Болката в краката е много често срещан симптом, който се появява поради множество причини. Тя ограничава активността и може да ни лиши от удоволствието на приятните разходки. Неудобните обувки, обездвижването, или пък стоенето в изправено положение дълго време, са само част от причините, поради които голям процент от хората в края на деня се оплакват от болка и дискомфорт в краката. Причината за възникването ѝ обаче може да се окаже далеч по-сложна и сериозна. Наличието на болка в краката може да предвещава развитието на определени заболявания.

Ако ви е интересно и желаете да получите повече информация по темата, в тази статия ще ви разкажем за това какви са причините за появяването на болките в краката и ще ви дадем съвети за лечение и масаж при наличието на такива.

Какви могат да са причините за болки в краката

Костите, мускулите и сухожилията на краката ни са поставени под непрекъснато натоварване всеки ден. Това е и основната причина появата на болка в краката да се дължи на наистина много фактори. Ето и най-честите причини, поради които може да изпитвате неразположение в краката:

  • Разширени вени - поради нарушеното изтичане на венозна кръв, налягането в съдовете се повишава и възниква венозен застой, причина за болезнено усещане и тежест в краката;
  • Захарен диабет - при това заболяване болката и тежестта в краката много често са придружени от спазми през нощта. Краката набъбват, появява се мравучкане и има усещане за изтръпване;
  • Плоскостъпие - оказва се, че освен вродено, то може да бъде и придобито в зряла възраст. При плоски стъпала (дюстабан) мускулите и връзките на стъпалото отслабват, а сводовете стават по-плътни;
  • Артрит - краката, които страдат от артрит, болят през целия ден. Болката при артрит е характерна, тъй като при ходене тя е остра, а при дълго стоене се усеща като усукване на краката;
  • Остеопороза - представлява изтъняване на костната тъкан, което възниква заради недостиг на калций. Налице са крампи в краката и силна болка в прасците;
  • Тромбофлебит - той е придружен от остра пулсираща болка и парене в мускулите на прасеца;
  • Възпаление на седалищния нерв - нервните корени се прищипват и в резултат болката се разпространява по седалищния нерв, от долната част на гърба до дупето и надолу по задната част на крака до самата пета.

Видове болка в краката

Болката в краката може да бъде различна и да се проявява на различни места. Ето и някои от тях:

Болка в мускулите на бедрата

Болката в мускулите на бедрата може да е причинена от потрепване на самите мускули, дразнене на седалището, тазовите или тазобедрените стави. Сред най-честите причини за появата на болка в мускулите на краката са травми, наранявания, пренатоварване, мускулна недостатъчност и заседнал начин на живот. Като рискови фактори за появата на болка в мускулите на бедрата могат да се определят следните:

  • Наднормено тегло и затлъстяване;
  • Диабет;
  • Лоша циркулация на кръвта;
  • Болести на нервната система и други.

Болка в коляното и прасеца

Коленните стави са едни от най-натоварените стави изобщо в човешкото тяло. Това натоварване често води и до появяването на различни травми. Някои от причините за появата на травми в коленете са счупвания, изкълчвания, остеоартрит и др. Разкъсващата болка в коленете много често причинява тромбоза на дълбоките вени и се съпровожда от плътни отоци. Появата на болки в прасеца се характеризира със стягане, пулсации, парене, като може да бъде остра, тъпа или пронизваща. Тя също може да се дължи на травми, болести на костно-мускулната система, болести на нервната система и други. Често и двата вида болка възникват при свиване или запушване на артерия. Появяването на болката изисква мигновено да се спре движението и да се даде почивка на мускулатурата.

Болка в стъпалата и петите

Болките в стъпалата имат ясна локация. Обикновено тя се усилва при продължително стоене или ходене. Може да варира от лека до силна и да е с различна продължителност. Появява се придружена от подуване, скованост, зачервяване на кожата и ограничена подвижност. Болката в стъпалата може да се дължи на болести на ендокринната система, болести на органите на кръвообращението, болести на нервната система и други. От друга стана болката в петите много често настъпва внезапно, без да има следи от травми и наранявания. Тя не се причинява от еднократно натоварване, а точно обратното. От продължително претоварване и натиск върху петите. Едни от най-обичайните причини за появяването на болка в петите са инфекция, автоимунен проблем, травми или неврологични нарушения.

Как да се справим с болките в краката

Болките в краката са често срещано оплакване, което със сигурност не бива да се подценява и пренебрегва. За щастие, съществуват много различни методи и начини за предотвратяване и справяне с вече появилата се болка. Например:

Уверете се, че носите правилния размер обувки

Оказва се, че голям процент от хората носят неподходящ за тях размер обувки. За да избегнете възникването на проблеми със стъпалата, винаги се уверявайте, че сте подбрали размер, който е най-подходящ за вас.

Сдобийте се със специални ортопедични стелки за обувки

Най-важното нещо, което прави една обувка наистина годна за носене, е стелката. Тя трябва да пасва добре по линията на извивката на стъпалото. Това осигурява правилното разпределение на тежестта при ходене, без да се деформира сводът на стъпалото.

Движете се и правете повече упражнения

Заседналият начин на живот е сред основните причини за поява на болки в краката. Затова е препоръчително значително да се увеличат разходките и физическите упражнения. Клековете и подскоците на място например са подходящи за раздвижването на кръвта и поддържането на мускулите тонизирани.

Ароматерапия за болки в краката

Интересен факт е, че парната баня с ароматни масла подобрява кръвообращението и презарежда със сили. Освен че е изключително приятна, ароматерапията помага за успокояването на уморените и болезнени глезени.

Ходете повече боси

Според съвети от специалисти ходенето по трева, малки камъчета и пясък допринася за цялостното здраве на организма. Препоръчително е да ходите боси винаги, когато ви се отдаде такава възможност. Избягвайте да носите обувки на много висок ток или обувки с много тънка подметка.

Масаж на краката

Масажирането на крайниците може да ускори заздравяването. Увреждането на меките тъкани води до образуването на повече токсини, което допълнително увеличава болката и времето, което е необходимо за нейното облекчаване. Масажът може да помогне и за намаляване на отока, като има за цел да предотврати умората, стимулирайки капиляризацията.

Съществуват стотици техники за правене на ефективен масаж у дома, като масаж на свода, разтриване на стъпалата, ахилесов масаж, акопресура, масаж с палец и още много други. Модерният свят, в който живеем, ни дава възможността масажите да се случват много по-лесно и по-ефективно от преди и то благодарение на появата на уредите за масаж. Те ще ви спестят ходенето по козметични салони и ще превърнат масажите у дома в много приятно занимание. Ето и някои от многобройните ползи на масажа:

  • Подобрява кръвообращението;
  • Намалява подуването;
  • Понижава кръвното налягане;
  • Повишава енергийните нива;
  • Намалява напрежението в краката;
  • Може да намали симптомите на менопауза и предменструален синдром при жените.

Купи уред за масаж на крака от Komoder

Komoder ви предлага модерен уред за масаж на краката, който ще се превърне мигновено във ваш любимец. Масажор за крака C30 Komoder работи с модерна технология, която ще ви позволи да се насладите на отпускащ масаж, който облекчава болката в прасците, стъпалата и коленете. Уредът притежава 20 масажни ролки, които подобряват кръвообращението в точките, в които е разположено напрежението. Той предлага нагряваща система, която загрява областта и по този начин постига облекчение. Масажният уред разполага с автоматична програма за работа, но в същото време системата за масаж на коленете може да бъде регулирана според вашите изисквания. Горната част на уреда е мобилна, което позволява да я позиционирате в зависимост от желаната от вас зона за масаж. Имате възможността да избирате между цели 3 степени на интензивност и всичко това може да бъде управлявано с помощта на вграденото в уреда дистанционно управление.

Масажорът за крака от Komoder е съвременен начин за справяне с болките в краката. С него ще масажирате проблемите зони, докато се наслаждавате на други приятни занимания, или просто сте се отдали на почивка.

Заключение: Надяваме се, че след прочитането на нашата статия сте по-информирани относно това какво причинява болката в краката и какви са начините за справяне с нея. Важно е да се обобщи, че такъв вид болка се среща не само сред възрастни, но и сред много млади. Близо 70% от хората завършват своя ден с болки и пулсиране на краката. Хубаво е да се обърне внимание на появилите се симптоми още в самото начало и да се намери точното място на болката.

Съществуват много различни начини за предотвратяване и облекчаване на болка в краката. Някои от тях включват различни ароматерапии, балсами и мехлеми за мазане, но най-ефективни си остават масажите. Както вече споменахме, благодарение на масажора за крака, масажите са още по-приятни и могат да бъдат съчетани с други разтоварващи занимания, като интересни разговори, четене на книги, гледане на любими филми или просто слушане на приятна музика.