Дълбокотъканен масаж - какви са ползите и какво трябва да знаем за него




Therapist Massaging the Heart Meridian

Дълбокотъканният масаж е познат на човечеството още от дълбока древност. Той се е прилагал с лечебна цел, като още тогава са се използвали различни масажни техники и похвати. Тяхната цел е да предизвикват промени в тялото на човек, като стимулиране на кръвообращението и подобряване движението на лимфата, които действат благоприятно и способстват премахване на възпалителни процеси. 

Чрез серии от концентрирани техники дълбокотъканният масаж действа в дълбочина до слоевете с мускулите и съединителната тъкан и облекчава болките в тялото. Извършва се със сила, която е комфортна и поносима за масажирания. 

Дълбокотъканният масаж често се използва едновременно и като диагностичен, и като терапевтичен метод. Той подготвя тъканите за последващи мануално - терапевтични процедури, като подобрява тяхната еластичност и подвижност. Има отношение и към опорно - двигателния апарат, като стимулира лимфния заряд в и около меките тъкани. Подходящ е както при остри, така и при хронични състояния. 

Състояния, при които дълбокотъканният масаж е подходящ

Най - общо казано дълбокотъканният масаж е подходящ при наличие на много изявени клинични оплаквания и може да се прилага паралелно с други оздравителни методи и процедури. Ето и някои от тези състояния:

  • обща скованост на тялото
  • депресивни състояния
  • физически и емоционален стрес
  • болки в кръста
  • безсъние
  • тревожност
  • болки в гърба и краката
  • дископатия и дискова херния
  • плексит
  • невралгии
  • главоболие и мигрена
  • ошипяване 
  • гинекологични проблеми

Ползи от дълбокотъканния масаж

Дълбокотъканният масаж се прилага като помощно средство в лечебния и оздравителен процес, както и за подпомагане на функциите на органи и системи в организма. 

Този тип масаж може да се извършва при различни проблеми, например свързани с опорно-двигателния апарат.

Той служи за лечебно и профилактично средство при усложнения в лечението на различни заболявания и травми, поради неговото благоприятно действие върху болезнените области на тялото на човек, водещо до облекчаване на болките. 

Както вече казахме, дълбокотъканен масаж носи ползи за организма при много различни здравословни състояния. Нека разгледаме по - подробно някои от тях.

Дълбокотъканен масаж на гръб


Woman getting a massage at a health and beauty spa


При болки в областта на гърба дълбокотъканният масаж е идеално средство за решаване на проблема. В рамките на проведено двуседмично проучване, в което са участвали 31 мъже с форма на артрит, са постигнати много добри резултати. Мъжете са били разделени в две групи - на едната е прилаган дълбокотъканен масаж, а на другата терапевтичен. Установено е, че при 10 масажни сесии, всяка с продължителност 30 минути, дълбокият масаж на тъканите е намалил значително болката при групата, на която е прилаган, сравнено с тази с терапевтичния масаж. 


Дълбокотъканен масаж при високо кръвно налягане 

Установено е, че както при спортния масаж, така и при масажа на тъканите в дълбочина се постига намаляване на сърдечната честота, което води до  намаляване на високото кръвно. 


Дълбокотъканен масаж при възстановяване след наранявания

Различни изследвания сочат, че освобождаването в дълбочина на тъканите, което се постига чрез прилагане на дълбокотъканния масаж, помага за по - бързо възстановяване след травми и наранявания. Ето и някои от ползите, които се постигат:

  • облекчава се болката и сковаността;
  • постига се подобряване на циркулацията, като се намалява отока и натрупването на течност около нараняването; 
  • възстановява се обхвата на движенията;
  • ускорява се процесът на зарастване на мускулните разтягания и навяхвания

Дълбокотъканен масаж при бременност

Проучвания при бременни жени показват, че масажът значително намалява болките в долната част на гърба и краката след 12 сеанса с продължителност 30 минути.


Подобрява психичното здраве

При прилагане на дълбокотъканния масаж се постига намаляване на симптомите на тревожност, депресия и стрес. Той предлага релаксация, като подобрява механизмите за справяне с изброените състояния. Дълбокотъканният масаж увеличава нивата на серотонина, познат и като хормон на щастието.


Подобрява състоянието на белите дробове

Дълбокотъканният масаж спомага за регулиране дихателните функции и подобряване интензивността на дишането. По този начи се оказва благоприятно въздействие върху белодробните заболявания


Подобрява храносмилането

Масажът подобрява храносмилането, като се използва в допълнение с други терапии. Той може да има благоприятно влияние при проблеми с перисталтиката, като хроничен запек. 


Облекчава болката

Дълбокотъканният масаж играе голяма роля при справяне с болка, породена от различни състояния. Такива са артрит, ишиас и фибромиалгия. Може да бъде полезен и при справяне с главоболие и контрол на болка при раждане. 


Какво да очаквате по време на дълбокотъканния масаж

Beautiful sporty female lying on massage table

Началото на дълбокотъканния масаж се поставя от практикуващия терапевт със загряване на мускулите. Това се осъществява с лек натиск по цялото тяло, след което се пристъпва към целевата зона с бавни удари. Следва прилагане на дълбок натиск с длани, ръце или лакти. По този начин се извършва освобождаване на ставите, мускулите и тъканите. 

За областите с дълбоко мускулно напрежение, дълбокотъканният масаж може да бъде повторен. При по - тежки състояния може да има необходимост от прилагане и на други техники, като физическа терапия и упражнения. 


Други видове масажни техники и похвати

Woman getting a hot stone massage

Редом с дълбокотъканния масаж, редица техники допълват и дават положителен ефект върху определени състояния, като допълнителен паралелен метод за лечение. Примери за такива масажни техники са:

  1. Рефлексотерапия - при нея са посочени точки за натиск, за да бъде освободена зона, в която има болка или напрежение. 

  2. Невромускулен масаж - прилага се за лечение на хронична болка и наранявания, подобрява стойката и въздейства благоприятно на мускулния дисбаланс

  3. Шведски масаж - той е подходящ за общо отпускане на организма и релаксация. Използван метод при него е т. нар. ,,месене’’, което цели да увеличи циркулацията и да стимулира нервните окончания в повърхностните мускулни слоеве.

  4. Краниосакрална терапия - представлява лек масаж, който има за цел да отпусне тялото в дълбочина и да насърчи естественото оздравяване. 

  5. Терапия с лимфен дренаж - при нея се прилага лек натиск, като се цели да се увеличи движението на лимфната течност и да се подпомогне имунната система. Масажът може да бъде допълваща терапия при автоимунни заболявания, рак и операции. 

  6. Масаж с горещи камъни - при него се поставят горещи камъни по тялото, като се цели облекчаване на напрежението и стреса и отпускане на организма

  7. Рейки - прилага се лек натиск, за да се отпусне тялото и да се подпомогне заздравяването и облекчаване на симптомите. 


Кой може да извършва дълбокотъканен масаж

Healthy and beautiful woman in spa

Както и всички останали масажи, така и дълбокотъканният масаж трябва да се извършва единствено и само от квалифицирани специалисти. Тъй като това е специфичен вид оздравителна процедура и изисква задълбочени познания, за нея трябва да се доверите на терапевт, който добре познава спецификата и методите за прилагане. Ето и някои основни насоки, които може да следвате при избора: 

  • да имате препоръка от близки или приятели, които са се възползвали от услугите на такъв терапевт
  • да проверите за квалификацията на специалиста;
  • да се уверите, че специалистът взема предвид спецификата на вашето конкретно състояние;
  • да проверите дали избраният терапевт има опит с други случаи, подобни на вашия; 
  • терапевта да има готовност при нужда да си партнира с други специалисти, за да се постигне пълно възстановяване.

Въпроси и отговори, свързани с дълбокотъканния масаж

Тези от вас, на които им предстои да се подложат на дълбокотъканен масаж, вероятно са изправени пред множество въпроси, свързани с него. Ето и някои от тях, които могат да ви дадат желаната информация и насоки:

  • Има ли болка при масажа? 
  • Ако имате повишена чувствителност, при вас може да се появи известна болка или дискомфорт, но това не е задължително;
  • След колко време ще почувствате резултат от масажа?
  • При повечето хора облекчението се забелязва още след първата процедура, но като цяло това зависи от самото състояние на човек и е строго индивидуално. 
  • Ще помогне ли масажът за намаляване на възпалението?

Дълбокотъканният масаж помага при възпаления и води до облекчаване на болката в засегнатата област. Необходимо е след масажа да се пие много вода, за да се подпомогне промиването на млечната киселина от тъканите. 


Масаж у дома с Komoder

Масажите са от особена важност за поддържане на цялостния тонус в организма на всеки човек. Това важи най - вече за тези от вас, които работят зад бюро или имат много малко двигателна активност през деня. Това води до застой на кръвообращението и лимфната система, които са причина за множество неблагоприятни здравословни състояния, изискващи нужното внимание. 

Други ситуации, които биха могли да причинят проблеми с тялото, са наранявания и травми, които бихте могли да получите навсякъде и по всяко време в ежедневието си. В тези и други подобни случаи е хубаво да помислите как бихте могли в домашни условия да си осигурите нужните ви грижи за възстановяване след  тежкия и продължителен ден. Един от тези начини е да използвате шиацу масажор за врат и гръб от Komoder. По този начин вие ще се отпуснете и релаксирате в домашни условия и ще ограничите болежките си в тези области. 

Масажните столове от Komoder са друг ефикасен метод, който ще ви помогне в домашни условия да постигнете така необходимия на всеки човек релакс. Ще ви накарат да се отпуснете и да преминете към следващите си задачи с нов заряд и тонус. С тях вие може да се насладите на грижата, която Komoder ви предлага. 

Още полезни съвети и препоръки, четете в нашия блог.