Какво е тайландски масаж? Какви са ползите му?




Thai-Yoga-Traditional-Therapy-Massage

Тайландският масаж, наричан още Тай масаж, представлява система, разработена в Тайланд, повлияна от традиционните медицински системи на Индия, Китай и Югоизточна Азия. Както подсказва и произходът на масажната техника на тайландския масаж, той е съставен от елементи на основни йога асани и практики. 

Характерно за него е леко физическо натоварване, съчетано с дихателни практики и движения, които отпускат тялото. Включва елементи на триене, поглаждане, дълбоко разтягане и ритмични контракции. Действа за отваряне на ставите без съпротива и освобождаване на напрежението в мускулите, като позволява на енергийния поток в тялото да се движи по-свободно. Действието на масажа включва и балансиране на емоционалното състояние на клиента. 

Особености на тайландския масаж

Традиционният тайландски масаж се извършва на твърда повърхност или на пода. Облеклото на клиента трябва да бъде свободно, като това позволява на масажиста да се движи безпрепятствено с ръце по тялото му. Сесията на един масаж може да варира с различна продължителност - от един до три часа. Характерно е, че независимо от продължителността на масажа, той се извършва с изключително бавно темпо. 

Въпреки че тай масажът е сравнително нова практика в съвременните масажни студия и салони, той датира като метод за лечение от преди повече от 2500 години. Разработен е от будистки монаси в Тайланд и се прилага до ден днешен за енергизиране на системите в тялото. 

В Тайланд традиционният тай масаж се смята за част от традиционната медицина, прилаган е като медицинска дисциплина, която се използва за лечение на редица състояния.

Видове тайландски масаж

Asian-female-doing-traditional-thai-massage-for-man

Съществуват три основни вида тайландски масаж:

  • Общ тайландски масаж - при този масаж масажистът използва палците, външните китки, горните длани, лактите, предмишниците, коленете и стъпалата си;

  • Кралски тайландски масаж - при тази процедура клиентът лежи по гръб през цялото време. Масажистът използва само ръцете си с външната част на китките. При този вид масаж се масажират само краката, коленете, глезените и мускулите; 

  • Еротичен тайландски масаж - този вид масаж по своята същност се отличава от другите два вида тайландски масаж. При неговото прилагане масажиращите момичета използват гърдите си вместо ръцете. 


Етапи на тайландския масаж

Началото на тайландския масаж изисква клиента да бъде легнал по гръб. Техниките, които терапевтът използва, са нежно притискане и разтягане, като с това се цели да се отпусне тялото. Тези практики винаги започват от краката. 

Масажът се определя като подобие на йога практики с тази разлика, че тук клиентът не полага никакво физическо усилие. Терапевтът тласка и събира тялото в различни пози, които наподобяват усилията, прилагани по време на йога. Терапевтът използва тялото си, за да извършва движения около тялото на клиента в различни позиции по време на масажа. 

Философията на тайландския масаж е насочена не само към физическото излекуване на тялото, а и към емоционалното и духовно състояние на човек. 

Тайландски масаж - решение за редица здравословни състояния

Thai-Passive-Stretching-Legs-Techniques

Тайландският масаж спомага за цялостното тонизиране на тялото. Практиката му премахва болките в гърба и кръста и кара пациента да изпитва чувство на лекота. Успокояването на емоциите и ума допълва действието му за цялостно отпускане на организма. Движенията помагат за балансираното разпределение на енергията в тялото. Провеждането на такъв вид терапия има за цел да успокои сърцето, да се постигне отпускане на тялото и общата скованост значително да намалее. 

Редовното отпускане чрез тайландски масаж облекчава болките в мускулите и ставите, предпазва тялото от нараняване, тъй като го прави по-еластично и гъвкаво. Препоръчва се за практикуване и при спортисти, които са подложени на тежки физически натоварвания и прекомерен емоционален стрес.

Тайландски масаж при спортисти

Спортистите са подложени на силна физическа активност, която изисква често да бъдат прилагани масажни практики с цел подобряване на състоянието след състезания и тренировки. Със спортистите работят терапевти, които определят точно от каква терапия се нуждаят. 

Редом със спортния и релаксиращия масаж, при тях се прилага и тайландски масаж. С него се постига подобряване на обхвата на движенията на спортиста, както и лечение на спортни травми и разтежения. По този начин се постига и асистирано разтягане, за да се насочат усилията към определена област на тялото или мускулна група. Тайландският масаж подобрява и циркулацията на кръвотока, което осигурява повече кислород в мускулите и тъканите.

Ползи от тайландския масаж

Вече споменахме, че класическият тайландски масаж е решение за редица състояния на болка и скованост. Ето и проблемите, с които може да се справите с прилагането му:

  • Подпомага за балансираното разпределяне на енергията в тялото;

  • Премахва чувството за скованост;

  • Подобрява спортните постижения;

  • Носи усещане за лекота;

  • Успокоява ума и емоциите;

  • Облекчава болките във врата, гърба и кръста;

  • Облекчава главоболието;

  • Помага при менструални болки и констипация;

  • Заздравява и укрепва ставните връзки.

Тайландски масаж на краката

Legs-Thai-massage

Този тип масаж е процедура на краката, при която терапевтът прилага точков ефект върху долната част на краката и стъпалата с помощта на пръсти, ръце и дървени инструменти. Този похват се осъществява чрез различни техники като триене, месене, разтягане и вибрационни методи. 

Тайландският масаж на краката е лечебен метод, осигуряващ релаксация и баланс в различни системи на организма, като насърчава кръвообращението. Този масаж облекчава болките в гърба, понижава високото кръвно налягане, контролира алергиите. Той действа още при различни състояния като подагра, мигрена, артрит, диабет, бъбречни заболявания и храносмилателни проблем.


Как действа тайландският масаж на краката

Тайландският масаж на стъпалата спомага за облекчаване на умората на краката, както и за следните проблеми:

  • Подобрява концентрацията и умствените способности;
  • Подобрява настроението;
  • Подобрява съня;
  • Подобрява лимфния дренаж;
  • Подобрява кръвообращението.

Колко често трябва да се прилага тайландски масаж

Както вече отбелязахме, тайландският масаж дава енергия на целия организъм, като успокоява и нервната система. Практикуването му обаче е свързано с разтягащи мускулатурата физически упражнения, след което на клиента е необходима почивка и прием на течности.

Няма ограничения за броя на процедурите, които да бъдат прилагани, тъй като това зависи от индивидуалните нужди на клиента. Достатъчно условие да се постига отпускане, релаксация и удовлетворение от терапията.

При някои тайландският масаж се практикува като част от рутинната подготовка на организма за постигането на гъвкавост и еластичност. При други се практикува само когато се цели премахване на здравословен проблем и болка в определени части на тялото, като се прилага до няколко пъти седмично.

За кого е предназначен тайландският масаж

Legs-Thai-massage

Процедурата на тай масажа е напълно безопасна практика и е подходяща за всеки, но поради специфичните масажни движения има известни противопоказания за прилагане.

В случай, че изпитвате колебания дали масажът е подходящ конкретно за вашите нужди и здравословно състояние, винаги може да се посъветвате с квалифицирани терапевти, които да ви насочат към най-подходящата за вас процедура.

Колко често трябва да се прилага тайландски масаж

Както при всеки вид масаж, така и при тай масажа съществуват състояния на човешкия организъм, в които той не бива да бъде прилаган. При наличие на някои от следните показания тайландският масаж е противопоказен:

  • Всякакви хронични заболявания, най-вече тези в остър стадий;
  • Онкологични заболявания;
  • Зони с разширени вени;
  • Висока температура;
  • Сърдечни заболявания;
  • Бременност;
  • Менструация;
  • Кожни заболявания;
  • Язви;
  • Зони с фрактури на костите, увреждане на ставите и мускулите.

Масаж у дома с Komoder

Масажите са не само отпускащи и релаксиращи практики, а в повечето случаи действат и оздравително на организма. След тежък работен ден или спортни състезания много често се налага да потърсите терапевти, които да облекчат болките и дискомфорта в тялото. Това обикновено е свързано с посещение в масажни студия, а знаем, че не всеки разполага с необходимото за това време.

Сега може да се насладите на масаж и в домашни условия с помощта на Komoder. Част от позитивните страни, които предлага тайландският масаж, бихте могли да получите с различните масажори за крака и тяло, както и от столовете за масаж на Komoder. Насладете се на отпускащите, релаксиращи и оздравителни ползи, които ще почувствате след употребата им. Подарете на тялото си комфорта, който заслужавате, и се отпуснете в прегръдка от качество и уют.

Още полезни съвети и препоръки, четете в нашия блог.