Шиацу масаж - Какво представлява този масаж и какви са ползите от него?Шиацу масажор за врат и гръб Komoder

Шиацу е сред най-популярните и прилагани масажи. Той обаче излиза отвъд пределите на обикновена релаксираща процедура. Става дума за една многопластова и непрекъснато усъвършенстваща се терапия, влияеща благоприятно върху редица заболявания. В тази статия ще разгледаме обстойно всеки детайл на този древен японски ритуал за здраве. Ще се опитаме да отговорим на голяма част от въпросите, които си задавате:

 • Какво е шиацу масаж? 

 • Къде и как възниква? 

 • Как се прави шиацу масаж? 

Какво е шиацу масаж?

Шиацу масажът използва потенциала на човешкия организъм да се лекува сам с помощта на вътрешната си енергия. За да се подобри физическото състояние, трябва да се въздейства върху енергийното такова. Това е задачата на шиацу масажът. Основно място в китайската медицина има жизнената енергия, наричана “ки”. “Ки” тече по 12 енергийни канала (меридиани) в човешкото тяло. Тези канали имат връзка с различни физиологични неразположения. Основната цел на прилагането на шиацу масаж е чрез въздействие върху меридианите да се повлияе върху конкретна болка. За целта се оказва натиск с палци, длани или лакти на конкретни части от тялото, които са свързани с енергийните меридиани. 

Къде и как възниква?

Историята на този така популярна в целия свят масажна техника започва през 6 в. пр. Хр. в Япония. Именно по това време достиженията на китайската медицина навлизат и биват възприети в страната на изгряващото слънце. Там обаче те поемат по нов път и свое развитие. В източната медицина ключово място заема идеята за баланс. Човекът е сплав между физика и енергия. Нарушението в енергийния баланс неминуемо води до някакво физическо проявление. Възникнал преди толкова години шиацу не е просто масаж, а цяла система от техники, които се прилагат комплексно и индивидуално. През годините тази система се е развивала и продължава да се усъвършенства. Препоръчва се и от съвременната медицина като съпътстваща терапия при редица заболявания. 

Как се прави шиацу масаж?

Тази процедура се провежда от терапевт, който внимателно подбира техниките и методите, които да приложи спрямо конкретния случай. За целта преди сеанса се провежда преглед  и беседа на база, на които се прави точна преценка какви масажни техники да се използват. За да се подложите на тази процедура, не е задължително да имате здравословни оплаквания. Въздейства благоприятно върху хармонията на организма, като се справя успешно с насъбралите се стрес и умора.

Как протича?

След като специалистът събере необходимата информация за вашето състояние, той прави преценка върху кои енергийни канали (меридиани) да въздейства и по какъв начин. Въздействието се осъществява посредством натиск с пръсти, длани или лакти върху различни точки по тялото. Резултатът е наистина поразителен. Масажирането снема умората и напрежението, а тялото ви е заредено и отпочинало. Вече споменахме, че това не е просто релаксираща процедура, макар да има и такъв ефект. Поредицата от масажни техники, които се прилагат, имат за цел да отключат способностите на организма да се самолекува, като си служи със своята вътрешна енергия. Ето защо се препоръчва като съпътстващата процедура при редица заболявания. В основата стои взаимовръзката между вътрешната енергия и физиката. Тези два компонента трябва да бъдат в хармония, ако искаме да бъдем здрави. 

Кога е необходим?

Може да се прилага със или без видима причина. Ежедневното натрупване на умора и стрес са достатъчен повод да подарите на тялото си тази лечебна отпускаща процедура. Осезаеми здравословни неразположения обаче са добра причина да потърсите помощ в лицето на шиацу специалист. Разбира се, когато става дума за сериозно заболяване, винаги трябва да се консултирате с лекуващия си лекар, преди да предприемете нещо. Най-честите здравословни оплаквания, на които шиацу масажът повлиява благоприятно са: 

 • болки в мускулите и ставите; 

 • неврологични заболявания; 

 • хронично главоболие;

 • неспокоен сън;

 • проблеми с храносмилателната система;

 • депресия; 

 • умора; 

 • стрес; 

 • болезнена менструация.

Списъкът не се изчерпва дотук. За всяко състояние се прилагат различни масажни техники, с които се въздейства върху конкретни меридиани, свързани с източника на съответното неразположение. Здравето зависи от цялостното състояние на организма. Така стигаме до основния постулат - хармония и баланс между всички компоненти, изграждащи човешкото тяло. Ето защо масажните техники се фокусират върху подобряване на комфорта на целия организъм. 

Какви са ползите от него?

Масажните техники, за които си говорим, се отразяват особено благоприятно при напрежение в мускулите и различни схващания. Благоприятстват нервната система, спомагат за добрия сън и пълноценна почивка. Намаляват стреса и умората. Имат добро влияние върху сърдечно-съдовата система и кръвообращението. Други системи, върху които повлияват положително, са костната и храносмилателната. Подобрява функциите на имунната система, стимулирайки вътрешната енергия.

Какви уреди и помощни средства се използват?

Древният японски масаж е извървял дълъг път, за да стигне до наши дни. През това време се е развивал и усъвършенствал заедно с развитието на технологиите. На пазара се откриват различни масажиращи уреди, с които и в домашни условия можете да си подарите релакс. Различните масажори предлагат множество функции. Повечето са специализирани за конкретна част от тялото - за врат, рамене, гръб, но има и ще откриете и комбинирани. Тези уреди са добър начин да замените посещението при масажист и да се отпуснете на дивана вкъщи. Особено добре се отразяват за облекчаване на напрежение, болка и схващания в мускулите, породени от естеството на работа, неправилна стойка, различни травми и други причини. 

Шиацу масажор Komoder

Шиацу масажор Komoder

Един чудесен вариант за масаж вкъщи е шиацу масажорът за врат и гръб, предлаган от Komoder. Той е специализиран за облекчаване на болки областта на врата и раменете. Именно тези части от тялото се оказват сред най-натоварваните от съвременния човек. Това се дължи на продължителното седене на бюро и пред компютър. Натовареното ежедневие и множеството задачи са причина да не намираме време да се погрижим за здравето и тонуса си. Удобният масажор на Komoder е разработен, така че да симулира движенията на масажист. По този начин комфортът, който получавате, се доближава максимално до този, който бихте получили при посещение в масажно студио.

Шиацу - синоним на хармония и здраве

Като обобщение можем да кажем, че този древен японски масаж възвръща хармонията в човешкия организъм. Активира скритите сили на тялото да се бори с различни болестни състояния. Повишава тонуса и възвръща енергията. Снема стреса, умората и напрежението. Зарежда със сили и вдъхновение. Намерете време за себе си и се погрижете за здравето си, като си подарите релаксиращ лечебен масаж!