Ползите от масаж на тригерни точки




woman-receiving-shoulder-massage-at-beauty-salon

Масажът е метод, използван от хилядолетия за отпускане на тялото и подобряване на здравето. Той е познат в много култури като средство за облекчаване на болки, възстановяване след травми и поддържане на общото благосъстояние.

В съвременния свят съществуват множество масажни техники, всяка от които е насочена към конкретен проблем. Една от тях е масажът на тригерните точки. В тази блог статия ще поговорим именно за него, като ще наблегнем на същността на тригерните точки и ползите от прилагане на масажни техники върху тях.

Какво представляват тригерните точки

Много хора не обръщат внимание на мускулите си, докато не започнат да усещат дискомфорт в тях. Тригерните точки, които често са виновни за това чувство, са малки и болезнени възли на меките тъкани. Те представляват съкратени мускулни влакна, които причиняват болка при натиск. Обикновено в такива случаи тъканите са сраснали и са станали нееластични, откъдето идва и неприятното и остро усещане.

Тригерните точки се делят на два вида:

  • активни тригерни точки - те са болезнени дори и в моментите, в които не използвате засегнатия мускул;
  • латентни тригерни точки - при тях болката се усеща само тогава, когато натоварвате конкретния мускул.

Тригерните точки могат да повлияят негативно на нервите, които се намират около тях, създавайки дискомфорт и в други части на тялото. Това са най-вече гърба и врата, което ограничава движенията и пречи на нормалното изпълнение на ежедневните задължения. Естествено, подобно чувство може да се появи и на други места. Някои от тях са:

  • раменете;
  • задните части;
  • бедрата;
  • прасците.

Причини за поява на тригерни точки

Причините за образуване на тригерни точки могат да бъдат различни. Най-често те възникват при травма, стрес, възпалителен процес или мускулно претоварване, което може да бъде предизвикано от някои резки движения, неправилна стойка, сколиоза и др.

Ползи от масажа на тригерните точки

young-woman-getting-massage-in-chair-in-therapy

Масажът на тригерните точки има много ползи за човешкия организъм. При него се прилага натиск върху болезнените места по тялото, като по този начин от тях се освобождава събраното напрежение и се облекчава усещането за болка.

Подобряване на кръвообращението

Едно от основните предимства на масажа на тригерните точки е подобряването на кръвообращението. Стегнатите мускули ограничават циркулацията на кръвта, което може да доведе до допълнителни проблеми, сред които главоболие, световъртеж и чувство за умора.

При масажирането на тригерните точки мускулите се отпускат, позволявайки на кръвообращението да заработи правилно. Освен за намаляване на болежките, това ще е от полза и за цялостното ви състояние, тъй като ще бъдете по-енергични и спокойни.

Подобряване на подвижността

Възможно е болезненото усещане в мускулите да попречи на свободното ви движение, което от своя страна значително ще затрудни извършването на дори най-простите ежедневни дейности. В такива ситуации масажът на тригерните точки може да бъде много полезен, тъй като ще освободи напрежението и ще подобри вашата подвижност.

Подобряване на съня

Сънят има голямо значение за здравето на всеки човек. Качественият сън помага на организма да се възстанови, както и на ума да отдъхне след натоварванията през изминалия ден. Болката в мускулите обаче може да се окаже голяма пречка и да затрудни заспиването. Масажът на тригерните точки обикновено има благоприятен ефект върху съня, тъй като лишава тялото от болезненото усещане и дискомфорта.

Подобряване на стойката

Лошата стойка често е сред причините за поява на болка в мускулите. Когато те са под напрежение, е невъзможно да се отпуснете напълно. Ако позата ви е неправилна за дълъг период от време, това би довело и до други по-сериозни проблеми, свързани с гръбначния стълб.

Успокояване на нервната система

Масажът на тригерните точки действа положително върху нервната система и нейната функция. Той помага за намаляване на стреса и напрежението в организма, което от своя страна влияе върху съня и цялостното благосъстояние.

Методи за превенция от повторна поява на тригерни точки

young-man-at-the-physio-therapy

Справянето с тригерните точки не е неизпълнима задача. Важно е да запомните обаче, че макар и да са изчезнали веднъж, те могат да се появят отново. Има някои способи, чрез които е възможно да намалите риска това да се случи. Те са:

  • да следите за правилната поза на тялото си;
  • да правите дълги разходки;
  • да спортувате, ако здравословното ви състояние го позволява;
  • да избягвате резките движения, които могат да наранят мускулите ви;
  • да се пазите от преумора и емоционален стрес.

Масаж у дома с помощта на масажен стол Комодер

Ходенето на масаж е удоволствие, което не всеки може да си позволи. Независимо дали поради натоварено ежедневие и липса на време, или поради финансовите аспекти на редовни посещения при специалист, това полезно удоволствие се пропуска. Но винаги може да се открие начин да се насладите на ползите от масажа и да подобрите здравето си.

Подходяща опция за масаж у дома е с помощта на масажен уред. Може да изберете качествен такъв сред разнообразието от масажни столове, които предлагаме. С тях е възможно да се насладите на масаж вкъщи, без да се налага да напускате комфорта на своя дом.

Разбира се, няма как да не споменем и това, че добрите масажни столове помагат за освобождаване от излишния стрес, който се е натрупал в организма ви през деня. Благодарение на това ще се чувствате енергични, освежени и подготвени за всяка трудност, която натовареното ежедневие ви е подготвило.

Заключение

Тригерните точки могат да се превърнат в проблем, който може да бъде преодолян, стига да му обърнете внимание навреме. Независимо дали става въпрос за силни, или слаби болезнени усещания, е важно първо да потърсите лекарска помощ, за да бъде установена причината за дискомфорта. Запомнете, че здравето е най-важното нещо, така че трябва да бъде ваш приоритет.

От Komoder ви предлагаме голямо разнообразие от висококачествени уреди за масаж, с които да се наслаждавате на релаксиращи процедури в домашни условия по всяко време. При нас имате възможност да избирате между различни видове масажни столове, или по-малки уреди, насочени към конкретна зона. С тяхна помощ ще можете да се отпуснете напълно. По този начин ще възвърнете енергията си и ще подобрите цялостното си благосъстояние.

В случай че имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас! С радост ще ви съдействаме в избора на най-добрия масажен стол или уред за масаж за вашия дом. Разгледайте и нашия блог, където ще намерите още полезни материали и съвети относно масажните столове и различните видове терапии.