Болки в гърба

Изпитвате напрежение, причинено от болка в гърба, което не ви оставя да спите спокойно? Чувствате се стресирани, защото не можете да разберете каква е причината за тази болка и как да се справите с нея? Спокойно, не сте сами! Всъщност вие сте един от милионите хора по света, които изпитват същия дискомфорт.

Болките в гърба са едни от най-често срещаните проблеми сред хората. Ако не често, то поне веднъж ви се е случвало да отложите плановете си и да си останете вкъщи поради неприятно чувство на дискомфорт в областта на гърба. Още по-лошо е че съществуват хора, които ежедневно страдат от болка в гърба и не могат да вършат спокойно задълженията си.

В тази статия ще научите повече за видовете болки в гърба и често срещани причини за тяхната поява. Също така ще ви запознаем с начините да предотвратите или да се справите с появата им, посредством ефективно лечение.

Видове болки в гърба

Болките в гърба се разделят на три основни вида - цервикалгия, лумбална и болки в гръдния отдел или средната част на гърба. Независимо къде се проявява, тя създава усещане на дискомфорт и нарушава безпроблемното осъществяване на ежедневните ви задължения. Появилата се болка в мускулите на гърба може да бъде приглушена или остра в зависимост от нейния интензитет. Понякога тя може да бъде съпроводена с усещане на парене. При различните хора, продължителността на болката варира от 1-2 дена до няколко седмици. Ако болката не отминава до 3 месеца, то тя се превръща в хронична. А ето и каква може да е тя:

Цервикалгия (болка в шията)

Цервикалгията е медицински термин, с който се означава болка, породена в областта на шията. Този тип болка засяга приблизително 5% от световното население, като е по-често срещана при жените, отколкото при мъжете. Проучвания показват, че по-голямата част от хората, страдащи от цервикалгия, постигат пълно излекуване в рамките на една година, но при около 10% от заболелите, болката се превръща в хронична.

Лумбална (болка в долната част на гърба)

Лумбалната болка се проявява в долната част на гърба, около лумбалните прешлени. Тя е най-често срещаният вид болка в гърба и се причинява от резки движения, изпълняване на едно и също движение в дълъг период от време или при заседналост.

Болка в гръдния отдел или средната част на гърба

Този вид се характеризира с болка в средата на гърба. Тя може да бъде както слаба, така и силна, а в някои случаи може дори да доведе до невъзможност за осъществяване на движение.

Какви са причините за болки в гърба

Съществуват многобройни причини за появата на болка в мускулите и гърба. Най-разпространените са заемане на неправилна поза по време на работа или при дълго използване на компютър и телефон, тежък физически труд, претоварване, хронично заболяване и други.

Понякога болките в гърба може да не се дължат на физически проблем, а напротив. Те могат да се появят в дни, когато сте прекалено стресирани. Това е така, тъй като понякога менталното натоварване може да създаде мускулно напрежение, което да ви натовари и физически. В такива моменти е препоръчително да намерите време, което да посветите на вашата психическа и физическа почивка.

Причини за временна болка в гърба

Временната болка в гърба може да се появи постепенно или внезапно. Характерно за нея е, че може да трае от минута до няколко дни, в зависимост от причината и нейния интензитет.

Ето и няколко причини за временна болка:

 • Неправилна стойка: Често срещана причина за появата на болка не само в гърба, но и в цялото тяло. От изключителна важност е да поддържате правилна стойка както на работното място, така и в свободното си време, за да предотвратите появата на изкривяване на гръбначния стълб.
 • Претоварване: Може да се получи от тежка физическа дейност или от интензивна тренировка във фитнеса. Колкото повече натоварвате вашите мускули, толкова повече време им е необходимо, за да се възстановят.
 • Заседнал начин на живот: Липсата на физическа активност натоварва нервните окончания, което води до болка в гърдите и гърба. При неразвита гръбна мускулатура, цялата тежест на тялото и натоварването при движение пада върху гръбначния стълб.
 • Физиологични промени в организма: Те са една от най-честите причини за появата на временна болка. Физиологични промени като менструация, бременност и менопауза са причинители на болка в средата на гърба.
 • Рязко движение: Внезапни движения, като скачане, хвърляне или падане могат да увредят гръбначния стълб и мускулите около него, като създадат остра и нетърпима болка.

Причини за постоянна болка в гърба

Ако изпитвате болка в някоя част от гърба, която не отминава в продължение на повече от 3 месеца, или се появява от време на време, то може би страдате от хронично заболяване. В такива случаи е препоръчително да се консултирате със специалист, за да предотвратите нежелани усложнения.

 • Износени междупрешлени дискове: С напредване на възрастта, междупрешлените дискове губят своята хидратация, което води до тяхното изтъняване и втвърдяване. Вследствие на това може да се получи притискане на нервно окончание или кръвоносен съд, което да доведе до ограничено движение. Това обаче не означава, че само възрастните хора могат да страдат от износени дискове. Хора, податливи на подобен проблем, са такива, за които е характерно наднормено тегло, липса на физическа активност, лоша стойка и тютюнопушене.
 • Спинална стеноза: При нея гръбначният канал се стеснява, което оказва натиск върху гръбначния мозък и нервите. Това може да доведе до нарушена функция и възпаление. Спиналната стеноза може да бъде причинена от тежък физически труд, травма, продължителна работа на бюро и непрекъснато стоене пред компютър или телефон в неправилна поза.
 • Дискова херния: Тя може да се появи между всеки два прешлена, независимо от възрастта и пола на човека. Причината за това е свързана с износване на междупрешлените дискове, което може да раздразни и нервните окончания. Появата ѝ се дължи на рязко движение, неправилно вдигане на тежки предмети, внезапна промяна на позицията на тялото или еднократно силно физическо натоварване.
 • Остеоартрит:Това е най-разпространената форма на артрит. Остеоартритът се характеризира с износване на ставния хрущял, което води до болка и скованост на ставата. Увреждането на малките странични стави в задната част на гръбначния стълб може да причини неподвижност и да доведе до спинална стеноза и прищипване на нервните окончания. Фактори, които предразполагат за развитието на това заболяване, са възраст, продължително натоварване на конкретна става, деформация на костите, затлъстяване и генетична предразположеност.
 • Травма: Болка в гърба може да се появи в резултат на лека или тежка травма в зоната на гръбначния стълб. Сред основните причинители са инциденти, като пътно-транспортно произшествие, падане, силен удар, спортна травма, битови инциденти и други.

Превенция срещу болки в гърба

Болките в гърба не винаги имат нужда от лекарска намеса, понякога просто трябва да промените някои вредни навици. Ето няколко предложения, които препоръчваме да добавите към рутинните си дейности:

 1. Тренирайте редовно, за да поддържате тялото и мускулите си във форма. Така мускулатурата ви ще стане по-стегната и издръжлива, което ще повлияе благоприятно на процесите във вашето тяло както и на опорно-двигателния апарат.
 2. Стойте с изправен гръбначен стълб. Както споменахме, една от най-често срещаните причини за появата на временна болка в гърба е именно неправилната позиция на тялото. Заемането на правилна поза ще предотврати появата на болка и бъдещо изкривяване на гръбначния стълб.
 3. По време на дълъг работен ден си правете чести почивки, в които да правите упражнения за разтягане и укрепване на тялото. Това ще раздвижи мускулите и ще попречи те да се обездвижат.
 4. Запишете се на йога, плуване, аеробика, пилатес или друг спорт, който ще ви доставя удоволствие и междувременно ще подобри гъвкавостта и подвижността на мускулите и ставите ви.
 5. Избягвайте резки движения, вдигане на тежки предмети и внезапно силно физическо натоварване.

Начини за лечение на болки в гърба

Съществуват много методи и техники, които могат да облекчат вашите невралгични болки в гърдите и гърба. Някои от тях може да бъдат направени в домашни условия, но за други се изисква лекарска намеса. Ето и някои от тях:

Терапия с топло и студено

Топлинната терапия (термотерапия) и студената терапия (криотерапия) се препоръчват при наличието на увреждане на мускулите и/или ставите. Видът на нараняването и причината за болката ще определят кой от двата вида терапия да използвате.

Термотерапията е подходяща при наличието на хронична болка, защото тя увеличава притока на кръв и помага на мускулите да се отпуснат. За нея може да използвате нагревателна възглавница, бутилка с гореща вода или подложка, която може да бъде загрята в микровълнова печка или топла вана.

Студената терапия е най-ефективна, ако се приложи най-много 48 часа след нараняване. За разлика от топлинната терапия, криотерапията намалява притока на кръв, което забавя скоростта на възпалението и намалява риска от подуване и увреждане на тъканите. За нея може да използвате бутилка със студена вода или охлаждаща подложка за тяло.

И двете терапии могат да се приложат в домашни условия, а понякога дори е хубаво да се редуват, тъй като честата смяна на топло и студено увеличава притока на кръв към мястото на нараняването и помага за по-бързото му възстановяване.

Физиотерапия

Ефективен начин да се справите с болките в гърба е физиотерапията. Тя има за цел да облекчи неразположението, да подсили мускулите и да предостави подходяща програма за поддържане на вашето тяло, което да предотврати бъдещи проблеми с гърба. Съществуват два вида физиотерапия - пасивна и активна. Пасивната физиотерапия се състои от различни методи, като масажи, мускулно разтягане и електролечение с цел да възстанови еластичността на мускулите. От друга страна, активната физиотерапия включва всичко, което пациентът извършва сам, за да подобри състоянието си като специфични упражнения и стречинг.

Термотерапия

Термотерапията представлява затопляне на тялото чрез нагряти вещества, като парафин, термогел, вода, лечебна кал и въздух. Нейното приложение позволява на мускулите да се отпуснат и да си отпочинат. При нея тялото се нагрява, при което кръвта започва естествено да произвежда активни биологични вещества. След това кръвта пренася тези вещества до останалите тъкани и органи, което от своя страна влияе благоприятно на целия организъм. Термотерапията оказва положително влияние при травми и заболявания на нервната и двигателната система.

Масажи при болки в гърба

Масажите са използвани като средство за справяне с болките в гърба от векове насам. Те представляват съвкупност от техники и терапии, които помагат за преодоляването на непоносимата временна или хронична болка в гърба. Могат да бъдат съсредоточени върху определена зона или да обхванат целият гръб.

Целта на лечебните масажите е да облекчат болката и да възстановят нормалното функциониране на тъканите. По време на масаж, мускулите се загряват, вследствие на което капилярите се разширяват и притокът на кръв се усилва. Това влияе положително на мускулния тонус и болката отшумява.

Масажни столове от Komoder

Какво по-добро решение от това да си лежите спокойно на масажен стол, като през това време той ви помага с болката в гърба? Звучи приятно, нали? Е, ще ви зарадваме, защото е напълно възможно! Komoder ви предлага разнообразие от масажни столове, създадени да удовлетворят вашите желания. За нас е важно да ви предоставим качествено спокойствие под формата на начин, по който да се сдобиете с професионален масаж по всяко време и то без да напускате комфорта на вашия дом!

Креслата за масаж, които предлагаме, са висококачествени и са подходящи за всеки човек. Могат да бъдат от полза както за хора с професии, изискващи редовно физическо натоварване, така и за трудноподвижни или активно спортуващи хора. Изборът на масажен стол зависи от вашия проблем и функциите, от които имате нужда. Нашите столове са проектирани да обхващат цялото тяло, което позволява масажът да е съсредоточен върху определена зона или да бъде върху цялото тяло. Ако изпитвате болки в горната част на гърба, средата или ниско долу, то вие можете да настроите функциите в съответствие с вашите оплаквания. Масажните кресла предлагат различен интензитет на сила и загряваща функция, която, както споменахме по-горе, е изключително полезна.

С Komoder удобствата са безкрайни, а инвестицията е възвръщаема, тъй като ви спестяваме време и допълнителни средства, предоставяйки ви професионален масаж в удобно за вас време в уюта на собствения ви дом. Освен това се сме се погрижили да се насладите максимално на масажа, предоставяйки ви дистанционно управление и вградена озвучителна система, която ви позволява да слушате любимата си музика.

Масажните кресла са сериозна инвестиция, затова е от съществено значение да си закупите такава от утвърден производител като Komoder.

В тази статия разгледахме видовете болки в гърба, причините за тяхната поява и какво можем да направим, за да ги облекчим. Надяваме се да сте успели да разберете какво причинява този вид болка и да сте намерили подходящо лечение за нея. Колкото и безобидна да си мислите, че е болката, е препоръчително да се консултирате със специалист, за да си спестите бъдещи здравословни проблеми.