Какви са очакваните и изненадващите ползи от масажа

Какви са очакваните и изненадващите ползи от масажа!

Масажът е една от най-приятните и полезни козметични процедури, които можете да си подарите. Той е познат като древна практика за отпускане на тялото и ума. Най-ранните доказателства за съществуването му могат да се открият в Древен Египет, който ни е завещал рисунка на повече от 4000 години, представяща любимата на мнозина процедура. Оттогава насам масажът се е разпространил по целия свят, като техниките и способите за прилагането му са се видоизменили според културните различия на народите, които го практикуват.

Масажът има множество ползи. Те са както очаквани, така и изненадващи. Потопете се с нас в света на масажа и научете повече за неговите полезни свойства.

Защо масажът е очаквано полезен

Сигурно сте чували, че масажът има релаксиращо действие, намалява или напълно премахва стреса, подпомага възстановяването на мускулатурата след усилени тренировки, а също така се бори с целулита. Често той се прилага заедно с конвенционалното лечение в третирането на широк спектър от медицински състояния. Все повече проучвания потвърждават, че масажът има благоприятно действие във всички от гореизброените ситуации. Защо масажът носи множество ползи за здравето, като едновременно с това е толкова приятен като усещане? Ето още добре известни ползи:

Защо масажът е очаквано полезен!
 • Намаляване на безпокойството, безсънието и главоболието благодарение на отделящите си по време на масаж хормони на щастието като ендорфини и енкефалини;
 • Регулиране на кръвното налягане и дишането чрез контрол на хормоните на стреса като норепинефрин, епинефрин и кортизол;
 • Помагане при болки, спортни травми и контузии чрез блокиране на продукцията на възпалителни цитокини;
 • Редуциране на целулита чрез подобряване циркулацията на кръвта към мускулите, съединителната тъкан и лимфните възли.
Кои са изненадващите ползи от масажа!

И въпреки многобройните ползи за конкретни здравословни състояния, мнозина споделят, че се наслаждават на масажните процедури само защото предизвикват много приятно чувство на комфорт и релакс.

Кои са изненадващите ползи от масажа

С течение на времето множество проучвания започнаха да доказват още повече ползи от масажа, някои от които се оказват доста изненадващи. Нека видим най-известните сред тях:

 • Помага за циркулацията в лимфната система Съществува специфичен тип масаж, познат като лимфодренажен масаж или лимфен дренаж. Неговата функция е да стимулира лимфната система. Тя е свързана с множество функции на нашето тяло и е от голямо значение да работи адекватно. Едновременно с това, за разлика от кръвоносната ни система, лимфната няма собствен поток и разчита на общото движение на тялото, което да задвижва течността вътре в нея - лимфата.
Кои са изненадващите ползи от масажа!

Това включва дейности като раздвижване на мускулатурата чрез спорт или лимфен масаж. Ползите от стимулиране на лимфната система са многобройни: подобрен метаболизъм, регулирано прочистване от отпадъчни вещества в тялото, както и общо подобряване на имунната система. В някои страни като част от терапията срещу ракови заболявания се предписват и процедури, включващи лимфен дренаж. Този деликатен масаж обаче може да бъде използван и при проблеми със стрес, занижена енергия, заболявания и спортни травми – самостоятелно или в комбинация с други масажи.

 • Противодейства на последствията от заседналия начин на живот Неоспорим е фактът, че хората, работещи в офис и на бюро, изпитват цяла палитра от болки след известен брой години, прекарани в седене по 8-9 часа на ден. Най-често срещани са мускулните схващания в областта на врата, раменете и седалищната зона, но също така и възпаления на мускулната тъкан, както и обичайните проблеми с гърба и кръста.
 • Масажът може да помогне значително за облекчаването на гореописаните неразположения. Има причини да се смята, че действа благотворно и на проблеми като разширени вени, които също са следствие от твърде дългото седене или стоене на крак. Освен всичко това, масажът ще ви помогне да премахнете част от стреса, натрупан в ежедневието, благодарение на което ще се почувствате много по-свежи и продуктивни. Неслучайно, напоследък все повече големи фирми имат на разположение офис масажист – ръководствата им са наясно колко ползи може да има дори един петнадесетминутен масаж.
 • Облекчава симптомите на депресия и тревожно разстройство Според изследване, публикувано в медицинското издание International Journal of Neuroscience през 2005 година, жени, страдащи от рак на гърдата, на които освен конвенционално лечение е била предписана и терапия чрез масажи, са показали значително редуциране на депресивните симптоми.
Облекчава симптомите на депресия и тревожно разстройство!
 • Изследването сочи, че се наблюдава намаляване на кортизола със средно 31% и увеличение на допамин и серотонин, познати още като хормони на щастието, със средно 28%. Проблеми като паническо разстройство и депресия могат да бъдат успешно повлияни чрез различни видове масажи. Но дори да не страдате от подобни проблеми, защо да не се възползвате от възможността да се почувствате по-щастливи в ежедневието си?
 • Подобрява отпочиването по време на сън Статистиките сочат, че в днешно време все повече и повече хора започват да страдат от хронично безсъние или просто не спят добре. Причините за това са многопластови и трябва да бъдат адресирани индивидуално. И все пак, едни от най-основните виновници за влошения сън са продължителната работата на компютър, силното ниво на стрес и липсата на физическа активност. Телата на хората просто не са създадени да бъдат обездвижвани за дълги периоди от време. Спортът в голяма степен помага, а масажите се оказват изненадващ съюзник в борбата с безсънието.
 • Специално създадени за целта масажи помагат на тялото да се отпусне и, както споменахме по-горе, да намалят нивата на кортизол. Усеща се и подобряване в циркулацията на кръвта. Всички тези неща допринасят за общото благосъстояние на организма и за по-добрата почивка през нощта.

Неочаквано добри масажи вкъщи с Komoder

Неочаквано добри масажи вкъщи с Komoder!

Вероятно вече сте се убедили в безкрайно полезните свойства на масажа. Ако имате нужда да поглезите сетивата си на всички нива, като се уповавате на добрия и качествен масаж, но имате забързано ежедневие и препълнен график - Komoder е насреща за вас. Знаем, че заетите хора не винаги имат време да посетят професионалист, но също имат нужда от процедури. Сега с Komoder това е напълно възможно, при това от комфорта на собствения ви дом. Винаги, когато изпитвате необходимост да се освободите от натрупалия се стрес, ще имате възможност да се докоснете до релаксиращ и отпускащ масаж у дома.

В нашия сайт ще откриете няколко вида масажни столове, от които да избирате. Можете да разчитате на несравнимо качество и фантастична цена. Обещаваме ви, че този уред бързо ще се превърне в любим на цялото семейство. Стилният и изчистен дизайн на всеки масажен стол му позволява да се слее прекрасно с дизайна на дома и ще можете лесно да изберете правилното място за него вкъщи. Предлагаме ви неочаквано добри масажи - в удобството на дома и на една ръка разстояние!

Komoder може да ви осигури и масажори, пригодени за масажиране на различни части от тялото. С масажора за гръб бързо ще облекчите схванатите ви гръб и рамене след динамичен работен ден, а масажорът за ходила е насреща за вас, за да отнеме умората в краката ви. Загряващата му функция е невероятна опция да се стоплите през зимните месеци, ако сте прекарали голяма част от деня си навън. Масажорът за лице от Komoder пък е още една алтернатива на грижата за себе си, която можете лесно и удобно да приложите у дома. Така ще освободите напълно напрежението и ще се пренесете в една своеобразна медитация за тялото и ума.