Какво е рефлексотерапия и какви са ползите от нея

Масажните техники са все по-предпочитан начин за освобождаване на натрупалите се стрес, напрежение и схващания в тялото, вследствие напрегнатото ежедневие. Но освен приятен, масажът е изключително полезен и може да подобри цялостното здравословно състояние на организма, ако бъде приложен върху правилните точки. Чрез тяхното третиране се оказва влияние на различни части от тялото, чиято функция е възможно значително да бъде подобрена, болките - облекчени, а кръвообращението - нормализирано.

В ходилата са разположени отговорни за почти всички органи точки, чийто масаж се нарича рефлексотерапия. Останете с нас до края на статията, за да разберете всичко необходимо за тази приятна и полезна процедура, за която се смята, че е била извършвана дори от най-великите древни цивилизации!

Какво представлява рефлексотерапията

В световен мащаб точковият масаж придобива все по-голяма популярност и това не е случайно. Рефлексотерапията представлява стимулиране на вътрешните органи и кръвообращението чрез масаж на определени външни точки от тялото, които в най-голяма степен са съсредоточени в ходилата. Много рефлекторни точки има и в дланите, лицето и гърба, като за всяка една от областите е характерен и специален начин на масажиране. С течение на времето обаче понятията “рефлексология” и “рефлексотерапия” се отъждествяват главно с масажирането на стъпалата.

Този вид “зонова терапия”, който познаваме днес, е разработен от Уилям Фицджералд в началото на 20 в., а под наименованието “рефлексотерапия” е познат на хората благодарение на Юнис Ингъм, който популяризирал полезния масаж чрез натиск на ходилата през 30-те години. Важно е да знаете, че процедурата не представлява просто отпускащ масаж на краката или друга част от тялото! Тя се извършва по специален начин, тъй като всяка точка отговаря за дейността на вътрешен орган. Останете с нас и ще разберете как точно работи рефлексотерапията!

Как работи рефлексологията

Вече знаете, че на определени външни точки от тялото съответстват и отдалечени от тях вътрешни органи, които се стимулират чрез масажиране или натиск. Още велики древни цивилизации като Индия, Китай, Япония и Египет са били наясно, че чрез стимулиране на определени области и акупунктура е възможно да се облекчи болка и да се благоприятства цялостното здравословно състояние на организма. Областите на ходилата, дланите и дори ушите представляват своеобразна карта от точки, чието масажиране може да помогне в решаването на различни здравословни проблеми и подобряване функциите на отделните органи. Освен благоприятстването на организма, рефлексотерапията е чудесно средство за изпускане на напрежението и облекчаването на стреса.

В следващите редове ще разберете как се прилага рефлексотерапията, на кои части от тялото се извършва и какви са главните ползи за организма от тази процедура!

На кои части от тялото се прилага рефлексотерапията

Основно рефлексотерапията се свързва със стимулирането на разположените в стъпалата точки, но същото може да се извършва на ръцете, лицето, гърба и други части от тялото, в които са концентрирани рефлекторни точки в по-голяма степен. Трите основни рефлекторни зони са:

Рефлексотерапия на ходила и стъпала

В стъпалата са съсредоточени над 7 000 точки, отговорни за различни вътрешни органи и тяхната нормална дейност. За съжаление, краката обикновено са тази част от тялото, на която се обръща най-малко внимание. Постоянното седене в изправено положение, измръзването, ходенето в неудобни и непроветриви обувки, както и нередовната грижа за кожата на стъпалата, могат да бъдат много вредни за тях и за целия организъм. А това е рефлекторната област с най-голямо значение и се надяваме, че след като прочетете статията до край, ще обърнете по-специално внимание на своите ходила!

В стъпалата са съсредоточени точки, които са отговорни за жлезите с вътрешна секреция, органите и всички жизненоважни системи, чиято дейност може лесно и безопасно да оптимизирате! Чрез масаж и натиск местата на блокаж на енергия ще бъдат прочистени, кръвообращението ще се подобри, а вие със сигурност ще се чувствате по-добре!

Рефлексотерапия на лицето

Рефлексотерапията на лицето също е много популярна процедура, която, освен че се ползва за разкрасяване (естетична рефлексология), носи и множество ползи за здравословното състояние на организма. Този вид масаж се смята, че произхожда от Виетнам, а рефлексологията на ухото е плод на усилията на лекаря Пол Ножие.

Основната част от лицето, в която са съсредоточени над 100 жизненоважни рефлекторни точки, са ушните миди. Зоновият масаж на тази част от тялото е ефективно средство за лечение на стрес, страх, запек, кожни заболявания и екземи, както и може да ви помогне в борбата с тютюнопушенето. Масажирането и натиска на различните точки, разположени на ушите, е болезнено в началото, и следва да го правите внимателно, ако решите да не се доверите на професионалист.

Рефлексотерапия на ръцете

Масажирането и натискането на рефлекторните точки на дланите хармонизира действието на целия организъм - подобрява състоянието на нервната система, засилва имунната система, стимулира кръвообращението и подпомага организма да се справи и възстанови след различните заболявания. Точките на лявата ръка отговарят за органите в лявата половина на тялото, а на дясната - на останалите от дясната част. А само с 15-минутен масаж на върховете на палците в посока, обратна на часовниковата стрелка, може да ви помогне да преборите тежко главоболие и проблеми със съня. Рефлексотерапията на дланите е следващата по популярност процедура след тази на ходилата, която задължително трябва да опитате, тъй като на ръцете също са съсредоточени голям брой енергийни точки!

10 ползи от рефлексотерапия на ходилата

Рефлексотерапията на ходилата крие множество ползи за организма, като основните 10 от тях са следните:

  • Отпуска нервната система;
  • Повишава енергията;
  • Подобрява кръвообращението и снабдяването на организма с кислород;
  • Прочиства тялото от натрупалите се токсини;
  • Премахва блокажите и нормализира енергийния поток;
  • Подобрява качеството на съня;
  • Подсилва имунната система;
  • Стимулира дейността на жлезите с вътрешна секреция;
  • Намалява стреса и умората;
  • Помага на организма да се самоизлекува и забързва оздравителните процеси.

Освен всички гореизброени ползи, благодарение на рефлексотерапията е възможно да възстановите хормоналния си баланс, да намалите менструалните спазми, болките в мускулите, костите, ставите, гърба, както и да преборите надномерното тегло, мигрената, проблемите с дихателните пътища и още много други ползи! За да изпитате всички тези положителни ефекти обаче е важно да се масажира много точно мястото, отговорно за съответния орган. Но трябва да внимавате и да се въздържате от точков масаж при наличие на някои здравословни състояния, с които ще ви запознаем в следващите редове.

Съществуват ли противопоказания от рефлексотерапията

Като цяло рефлексотерапията не е противопоказна и няма как да ви навреди, освен ако не изпитвате много силни болки в масажираната област. При бременност, диабет, риск от образуване на тромби и треска точковият масаж е забранен. Ако имате открити рани, гъбички, инфекции или разширени вени, също е по-добре да се въздържите от рефлексотерапия. При всички останали случаи на дискомфорт и неразположение, може да опитате да подобрите състоянието си с помощта на масажа.

Как се извършва рефлексотерапията

Вече сте наясно, че рефлексотерапията представлява прилагане на натиск или масажиране на ходилата, ушните миди или ръцете, с цел да се стимулират разположените там рефлекторни точки и да се благоприятства дейността на свързаните с тях органи. Най-добре е да се подложите на рефлексотерапия от специалист, тъй като той е наясно с точното разположение на всяка една точка и свързаните с нея органи. В краен случай е възможно и сами да си направите масаж, но ефектът вероятно няма да бъде същият. Алтернативен вариант е да се доверите на специално конструираните модерни уреди за рефлексотерапия, които са също толкова ефективни, колкото професионалния масаж, но с това удобство, че не се налага да напускате уюта на собствения си дом!

Рефлексотерапия у дома от Komoder

Ние, от Komoder, вярваме, че добрият масаж, дори и в домашни условия, е възможно да окаже благоприятно влияние на цялостното състояние на вашия организъм. И тъй като в забързаното ежедневие невинаги е възможно да отделите време, за да посетите професионален масажист, сме насреща, за да ви предложим алтернативно решение на проблема - рефлексотерапия у дома с помощта на нашите масажни столове и масажори. На сайта ни ще откриете голямо разнообразие от различни модели на уредите, на които сме се постарали да отговарят и конкурентни за българския пазар цени. Всички продукти, които предлагаме, са с гарантиран произход и качество, така че вашата начална инвестиция ще бъде напълно оправдана в дългосрочен план, а тялото ви ще може да се наслаждава на професионален масаж по всяко време!

Масажорът ни за ходила е чудесен вариант за отпускане на стъпалата и глезените, тъй като разполага със съвременна 3D-технология, загряваща и стимулираща нервните центрове в ходилата. А трите различни степени на скорост ви позволяват да настроите уреда спрямо собствените си нужди и предпочитания и да се насладите максимално на приятното усещане от масажа изцяло в домашни условия! Благодарение на масажора, който ще ви предостави рефлексотерапия на ходилата, натрупаните токсини ще бъдат отстранени, а нормалната функция на органите - възстановена!

А ако желаете облекчение на цялото тяло, може да заложите на някой от предлаганите от нас масажни столове, които ще осигурят несравнимо чувство на облекчение на цялото ви тяло! Различните модели от тях разполагат с множество функции, а съвременният дизайн и технология на действие ви осигуряват възможността да получите висококачествен и професионален масаж без да се налага да напускате собствения си дом!

Заключение

Благодарим ви, че бяхте с нас до края на статията! Вече сте наясно, че рефлексотерапията е процедура, която може да премахне напрежението и да помогне на организма ви да се самоизлекува чрез масажиране на определени точки, концентрирани в най-голяма степен в ходилата, ръцете и ушните миди. Важно е да знаете за кой орган отговаря всяка една от тях, за да може да се възползвате максимално от рефлексотерапията. Доверете се на професионални уреди за масаж, каквито ще откриете на сайта на Komoder, и възстановете хармонията в организма си директно от собствения си дом!