Масаж на скалпа: Наръчник за релаксация и растеж на косата




relaxing-head-massage

Масажът на скалпа без съмнение е една от най-успокояващите и освежаващи терапии. Освен че успява да ни освободи от стреса и напрежението, този тип масаж стимулира и растежа на косата.

В следващите редове ще научите повече за ползите от масажирането на скалпа и защо е добра идея да му намерите място в ежеседмичните си релакс процедури.

Какво представлява масажът на скалпа

Масажът на скалпа е много подобен на всеки друг масаж, с разликата, че е много по-нежен. Обикновено се прави без масло, но може да го използвате, ако предпочитате процедурата да включва специфично ухание и допълнително подхранване на космените фоликули.

Типичният масаж на скалпа се прилага само с върховете на пръстите. За повече удобство, някои хора употребяват специално устройство за масаж на скалпа, което имитира натиска на пръстите. Няма значение кой метод ще изберете, тъй като и двата носят еднакви ползи за вас.

Масажът на скалпа има за цел да облекчи общото напрежение в горната част на тялото - от върха на главата до челюстта и врата. В зоната на главата има много мускули, които се напрягат и уморяват след стресова дейност или дълъг изтощаващ ден. Масажът на скалпа може да помогне за облекчаване на дискомфорта и болката по същия начин, по който масажирането на други мускули в тялото ви помагат да се почувствате по-добре.

Масаж на скалпа - ползи

Освен че масажирането на скалпа ви оставя релаксирани и освежени, насърчава растежа на косата и подобрява състоянието на кожата на скалпа, тази терапия е изключително полезна за цялостното ви здраве. Ето някои от най-популярните ползи на този вид масаж:

  • Подобрява настроението

Масажът на скалпа може да подобри настроението ви и да ви остави изключително освежени. Стимулацията на скалпа освобождава окситоцин - хормон, който ни кара да се чувстваме щастливи и спокойни.

  • Намалява мускулното напрежение

Може би ще се учудите, ако ви кажем колко много напрежение може да се натрупва в скалпа. Независимо дали от стрес или неправилна стойка, напрежението се насъбира през линията на косата, зад ушите и врата. Масажът на скалпа може да отпусне тези напрегнати зони, да подобри притока на кръв и така да спомогне за облекчаване на главоболието. Една много по-здравословна алтернатива на аспирина например.

  • Благоприятно въздействие върху нервната система

Още една удивителна полза на масажа на скалпа е, че оказва благоприятно въздействие върху нервната система. Скалпът е пълен с нерви близо до повърхността на кожата. Когато се прилага масаж, тези нервни окончания се стимулират и така нервната система се отпуска. Достатъчно е да прилагате лек натиск, за да усетите тези ползи.

  • Редуцира стреса

Проучване на Националния център за биотехнологична информация в САЩ наблюдава положителни ефекти върху хормона на стреса, кръвното налягане и сърдечния ритъм. Допълнително подкрепяйки тези открития, друго проучване на същия център установява, че масажирането на скалпа спомага за намаляване на тревожността и може да има както релаксиращ, така и освежаващ ефект.

  • Подобрява състоянието на косата и скалпа

Ако забелязвате, че косата ви изтънява или придобива нездравословен вид, обмислете да си правите масаж на скалпа. Масажирането на скалпа стимулира кръвообращението, което доставя кислород и полезни за косата хранителни вещества до космените фоликули. Това може да насърчи растежа на косата и да увеличи плътността на косъма. Също така, редовният масаж на скалпа може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки, подобрявайки контрола на омазняването и намалявайки пърхота.

  • Успокоява мигрените

Ако се борите с неприятни мигрени, масажирането на скалпа може да ви донесе облекчение. От клиника в Кливланд, САЩ, твърдят, че масажирането на скалпа и упражняването на натиск върху слепоочията с помощта на кръгови движения може да помогне за справяне с мигренозната болка.

Масаж на скалпа за растеж на косата

Според проучване, проведено от Националната медицинска библиотека на САЩ през 2016 г., изследователите стигат до заключението, че редовните масажи на скалпа могат да влияят на сгъстяването на косата. В проучването взимат участие девет мъже, които са се подлагали на 4-минутен масаж на скалпа всеки ден в продължение на 24 седмици. В края на експеримента е установено, че мъжете имат по-гъста коса, отколкото в началото.

По-късно, допълнителни изследвания от 2019 г. подкрепят това откритие. Те се основават на отговорите на проведена анкета от 340 участници, които са следвали конкретни инструкции, прилагайки масажи на скалпа си два пъти дневно с цел справяне с косопад. Приблизително 69 процента от участниците съобщават, че тяхната алопеция се е подобрила.

Стимулирането на космените фоликули играе важна роля зад всеобщото подобряване на състоянието на косата и скалпа. Всеки косъм на главата израства от фоликул, разположен точно под кожата на скалпа. Според изследванията масажът на скалпа увеличава дебелината на косъма чрез “разтягане” на клетките на космените фоликули. Това от своя страна стимулира фоликулите да произвеждат по-здрави косми.

Също така се смята, че масажът на скалпа може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове под кожата, като по този начин насърчава растежа на косата.

Как да масажирате скалпа си сами

woman-on-workplace-with-head-massager-scalp-scratc

Ако не откривате време да посетите масажно студио, то има няколко бързи и лесни начина самите да масажирате скалпа си.

  • По традиционен начин

Традиционният начин за масажиране на скалпа включва само върховете на пръстите. Приложете лек до среден натиск върху скалпа си, като правите кръгови движения по всички зони. Опитайте се да масажирате скалпа си с върховете на пръстите в продължение на 5 минути няколко пъти на ден.

  • Докато си взимате душ

Може да масажирате скалпа, докато миете косата си. С върховете на пръстите нежно масажирайте шампоана, балсама или маската в косата си за 2 или повече минути. След това изплакнете косата си както обикновено.

  • С помощта на масажори

Има различни видове масажори за скалп, които може да използвате, за да си направите релаксираща и успокояваща терапия. Инструментите за масаж на скалпа се предлагат под формата на четки или ръчни гумени масажори.

  • Използвайки етерични масла

За да стимулирате допълнително растежа на косата си, може да използвате някои етерични масла от розмарин, лавандула, хвойна и мента. Добавете няколко капки етерично масло в шампоана или балсама си и прилагайте продуктите както обикновено.

Друг вариант е направо да си закупите масажно масло, в което вече са смесени подбран букет от етерични масла за лечение на косопад.

Други съвети за релаксация и растеж на косата

adding-essential-oils-into-diffuser

Освен да масажирате скалпа, има и други начини, които може да опитате, за да подпомогнете растежа на косата и като цяло да се почувствате по-релаксирани и заредени.

  • Щадете повече косата и скалпа си

Това означава да избягвате прекомерно миене с шампоан, грубо разресване и често носене на стегнато вързана коса. Също така, ограничете използването на химически препарати, амонячни бои и други вредни продукти за коса. Всички тези неща могат да отслабят кутикулите на косъма и да причинят накъсването му.

  • Набавяйте си достатъчно витамини и минерали

Консултирайте се с вашия лекар за тестване за хранителни дефицити. Ниските нива на цинк, желязо и биотин могат да допринесат за загубата на коса. И не само. Понякога главоболието и мигрената могат да бъдат знак за липса на важни витамини и минерали. Такива могат да бъдат витамини от група B, витамин D и магнезий. Набавянето им е безопасен и ефективен начин за естествено лечение на симптомите на главоболие.

  • Освежете дома си с дифузер за етерични масла

Етеричните масла са естествени ароматни растителни съединения, които оказват благоприятно въздействие върху тялото и ума. Те помагат за намаляване на мозъчната мъгла, облекчаване на стреса и повишаване на умствената яснота. 5-те най-ефективни етерични масла, които са познати с тези си свойства, са лавандула, тамян, лимон, ветивер и мента.

Може ли да масажирате скалпа си всеки ден?

Краткият отговор е - да, дори по няколко пъти на ден. Това е особено релаксираща и безвредна масажна терапия, която може да прилагате редовно. Регулярното масажиране на скалпа ще подобри кръвообращението и дори може да укрепи вашите космени фоликули. Уверете се обаче, че го правите внимателно и не натискате прекалено силно скалпа си, защото може да причините накъсване на косата.

В случай, че сте използвали масло по време на масажа, не забравяйте да го изплакнете в рамките на един час. Не се препоръчва ежедневно омазняване на скалпа, тъй като привлича мръсотия. Ежедневното миене с шампоан обаче също не е полезно, тъй като може да премахне етеричните масла и влагата от скалпа. Следователно бихме ви посъветвали да използвате масло малко по-рядко, например два пъти седмично.

Масажни столове Komoder и възможности за масаж на скалпа

Масажният стол може да облекчи напрежението и болката във врата, като и да помогне за облекчаване на напрежението и болката от главоболие до мигрена.

Масажните столове Komoder са ефикасен метод за масаж, който ще ви помогне да облекчите натрупаното напрежение в зоните на гърба, врата и главата. Масажните ни столове са оборудвани с модерна системата за затопляне, която засилва ефективността на масажа. Насладете се на 3D технологията със затопляне, за да облекчите болките в кръста или врата.

Може да очаквате пълна релаксация и истинско удоволствие с новата функция на масажен стол Bari II - масаж на главата с въздушни възглавници. Ако сте натрупали напрежение през стресовия работен ден в областта на главата и скалпа, то тези столове ще ви предоставят релаксиращ мускулен масаж.

Надяваме се, че нашата статия за релаксация и масажиране на скалпа ви е била полезна и интересна. Може да прочетете други ценни материали по темата за масажните столове и как те могат да подобрят вашето ежедневие в блога на Komoder.