Предимства на масажа с горещи камъни




woman-getting-a-hot-stone-massage

Ако търсите начин за релаксация и облекчение на напрежението след напрегнат ден, масажът с горещи камъни може да е идеално решение. Този вид масаж е подходящ за отпускане на напрегната мускулатура и цялостна релаксация на тялото. 

В статията ще разгледаме какво представлява, какви видове има и какви са ползите на този масаж за нашето здраве.

Какво представлява масажът с горещи камъни

Масажът с горещи камъни е вид масажна терапия, която включва използването на гладки нагорещени камъни. Камъните обикновено са направени от базалт, вид вулканична скала, която задържа добре топлината.

Камъните се нагряват във вода и след това се поставят върху определени области на тялото. Силно препоръчително е нагряването на камъните да става във вода или с професионален нагревател за вулканични камъни.

Масажните камъни не трябва да се затоплят с помощта на тигани или по други методи. Те загряват само повърхността и няма да затоплят вътрешността на камъка, както прави водата.

Препоръчително е и да се контролира температурата на водата и да се проверява достигната температура на камъните. Те трябва да са приятно топли при задържане в ръка. Ако не могат да се задържат, значи са прекалено горещи за поставяне на кожата.

Видове масаж с горещи камъни

young-woman-getting-hot-stone-massage-in-spa-salon

Има различни видове масаж с горещи камъни, включително:

  1. Масаж с горещи камъни на цялото тяло: Този тип масаж включва поставяне на горещи камъни върху различни части на тялото, включително гърба, краката, ръцете и стъпалата.
  2. Частичен масаж с горещи камъни: Този тип масаж включва поставяне на горещи камъни върху определени области на тялото, които са напрегнати или възпалени.
  3. Масаж със студени камъни: Този тип масаж включва използването на студени камъни вместо горещи камъни. Студените камъни обикновено се използват за намаляване на възпаление и подуване.
  4. Съчетаване на масаж с горещи камъни и друг вид масаж

При масаж с горещи вулканични камъни, техниките на масажиста зависят изцяло от специфичните нужди на клиента. Масажистът може да използва кръгови движения, леки удари, разтриване. Той може да избере само самостоятелно използване на горещи камъни или да съчетае с още един вид масаж, като например шведски масаж.

Ползи от масаж с горещи камъни

Масаж с горещи камъни се прилага от векове в различни култури и все още е популярен днес поради многобройните си предимства.

Този вид масаж е чудесен ако искате да разнообразите малко традиционния и все пак да се възползвате от ползите на масажа. 

Топлината от камъните помага за отпускане на мускулите и засилва кръвообращението.

Камъните могат да се поставят и на лицето, челото, дланите или корема. Мястото ще зависи от зоната, в която се работи. Например при болки в конкретна зона, като рамената или гърба, вашият масажист може да постави камъните по гръбнака.

Масажът с горещи камъни има много предимства, включително:

  • Релаксация
  • Облекчаване на стреса
  • Подобряване на кръвообращението
  • Намаляване на мускулното напрежение

Масажът с горещи камъни е отличен начин да се отпуснете и да си починете. Топлината от камъните помага за отпускане на мускулите и намаляване на напрежението в тялото. Този вид масаж може да помогне за намаляване на стреса и безпокойството, насърчавайки усещането за спокойствие и релаксация.

Облекчаване на стреса: Масажът с горещи камъни е ефективен начин за облекчаване на стреса. Топлината от камъните помага за увеличаване на кръвообращението, което може да помогне за намаляване на стреса и напрежението в тялото.

Подобряване на кръвообращението: Масажът с горещи камъни може да помогне за подобряване на кръвообращението в тялото. Топлината от камъните помага за разширяване на кръвоносните съдове, позволявайки на повече кръв да тече към различни части на тялото. Това може да помогне за подобряване на цялостното здраве и благополучие.

Намаляване на мускулното напрежение: Масажът с горещи камъни може да помогне за намаляване на мускулното напрежение в тялото. Топлината от камъните помага за отпускане на мускулите, намалявайки напрежението и болезнеността. Този вид масаж може да бъде особено полезен за хора, които страдат от хронични мускулни болки.

Други ползи от масаж с горещи вулканични камъни са: редуциране на възпаление в тялото, подобряване на гъвкавостта и отпускане на сковани мускули и стави, подсилване на имунната система и подобряване на качеството на съня.

Какво да очаквате след масаж с горещи камъни?

Масажът с горещи камъни е отличен начин за релаксация, намаляване на стреса и подобряване на цялостното здраве и благополучие. Ако търсите начин да се отпуснете и да облекчите напрежението в тялото си, масажът с горещи камъни може да бъде идеалното решение. С многобройните си предимства, този вид масаж със сигурност ще ви остави да се чувствате спокойни, освежени и подмладени.

Колко често може да се прилага масаж с горещи вулканични камъни?

hot-stone-spa-massage

Честотата на прилагане на масаж с горещи камъни зависи изцяло от вашите специфични нужди и от преценката на вашия масажен терапевт.

Добър интервал за прилагане на такъв тип масаж е един до два пъти седмично. При хора с интензивни физически дейности може да се прилагат и повече сесии.

Кога масажът с горещи камъни не е подходящ за прилагане?

Въпреки всички предимства на този вид масаж, има случаи, в той може да не е подходящ за прилагане.

Случаите, в които трябва да се избягва изцяло или да има нужда от вземане на определени мерки при този масаж, могат да включват: диабет, бременност, скорошни операции, кожни заболявания, епилепсия, нарушения в кръвосъсирването и други.

Препоръчително е да се консултирате със специалист, ако имате едно от тези състояния или имате притеснения дали масаж с горещи камъни е подходящ за вас.

Масаж у дома със стол Комодер

Ако нямате възможност да посещавате масажно студио и предпочитате да правите масаж у дома, масажният стол може да осигури сходни предимства с масажа с горещи камъни.

Komoder ви предлага голямо разнообразие от качествени уреди за масаж, с които да се радвате на релаксиращ масаж у дома по всяко време. Може да избирате между различни видове масажни столове, или по-малки уреди, насочени към конкретна зона. С тяхна помощ ще можете да се отпуснете, дори когато нямате време за час при специалист и да си върнете енергията и доброто настроение. 

Надявам се, че нашата статия за масаж с горещи вулканични камъни, неговото значение за подобряване на здравето, и възможностите на масажните столове да помогнат при невъзможност за прилагане на този тип масаж, ви е била интересна. Може да прочетете други полезни материали по темата за масажните столове и как те могат да подобрят ежедневието в нашия блог.