Какво е шведски масаж? Какви са ползите от него ?




woman-getting-swedish-massage

Масажът е може би най-старата медицинска практика в историята. Но едва през 1800 година започват да се моделират и разграничават специфичните стилове масажни техники. Методът на шведския масаж е изобретен около 1868 година от холандския лекар Йохан Георг Мезгер. Въпреки че някои литературни източници приписват грешно откритието на Пер Хенрик Линг, общопрактикуващ лекар през 19 век.

Мезгер е бил известен с гимнастическите си умения и с изключителните си познания по физиология. Той изучава медицина в Лайденския университет. По време на медицинското му обучение на Мезгер му е било позволено да практикува френски „методи на разтриване“ върху пациенти с леки навяхвания.

До 1871 г. Мезгер си изгражда добра репутация на лекар и услугите му са постоянно търсени от европейските кралски и благороднически семейства. Една по-известна история гласи, че Мезгер е лекувал крал Густав V от сериозно нараняване на тазобедрената става, като му прави няколко масажни сесии и възстановява подвижността му за 10 дни.

Използвайки френските масажни техники, Мезгер впряга медицинските си познания и разработва система от пет терапевтични техники за лечение на пациенти. Те се използват широко и до днес, познати като техники на класическия шведски масаж.

Какво представлява класическият шведски масаж?

Шведският масаж е един от най-популярните видове масажи и е известен с това, че е подходящ за всеки, тъй като включва нежни и леки движения, предназначени да загреят и отпуснат напрегнатите мускули.

Йохан Георг Мезгер изобретява 5 последователни техники на шведския масаж. Ще ви разкажем поотделно за всяка от тях, но е добре да знаете, че в практиката техниките се комбинират една с друга с цел да осигурят един възстановителен и релаксиращ масаж.

  • Ефлераж

Шведският масаж започва с поредица от дълги, плъзгащи се или кръгови масажни движения, които се прилагат с различни степени на натиск.

Самата дума ефлераж от френски означава леко докосване или плъзгане. Целта на тази техника е да загрее мускулите в началото на сесията и да ги отпусне в края ѝ.

Според нуждите на пациента ефлеражът може да се използва единствено за релаксация, без да има голям ефект върху нервно-мускулната система. Това го прави особено подходящ за масаж на главата, помагайки при умора и главоболие. Другият подход на ефлеражът използва по-голям натиск върху определени области на тялото, особено върху онези, които са силно напрегнати и схванати.

  • Петрисаж

Веднъж загрети, мускулите са готови за „обработване”. На френски петрисаж означава омесване. Това е вид манипулация върху мускулите, която буквално изглежда като омесване на тесто от брашно и вода. Техниката обикновено се прилага чрез компресиране на меките тъкани на дадена област чрез ритмично месене, стискане и търкаляне на кожата. Тези движения са особено полезни за разтягане и отпускане на напрегнати мускули. Петрисажът също помага за подобряване на кръвообращението и спомага за детоксикацията на тялото.

  • Разтриване

Следващият етап от шведския масаж на цяло тяло е разтриването. Тази техника се характеризира с по-силни кръгови движения, като обикновено се използват само пръстите - най-вече палците. Комбинацията от прецизност и внимателен натиск прави техниката идеална за отпускане и „пренареждане” на напрегнатите мускулни влакна. Също така, разтриването помага за лечение на определени стави.

  • Потупване

Потупването, или още барабаненето с ръце, стимулира притока на кръв и ендорфини в тялото. Техниката е особено полезна за отпускане на стегнати мускули и за дрениране на лимфните съдове. Има различни подходи, които се прилагат според нуждите на клиента. Един от тях прилича на карате движения с ръцете и е полезен за прилагане на повече сила върху малка площ. Другият подход разчита на много по-лек натиск и се използва при пациенти с особена чувствителност. Представлява бързо потупване с върховете на пръстите.

man-getting-swedish-massage

  • Вибрация

Както предполага и името, вибрационната техника се прилага чрез ритмично разтърсване на определени мускули, за да се отпусне тялото. Движенията могат да бъдат извършени или с двете длани върху голяма област като гърба, или с пръсти върху малка и чувствителна зона като лицето. Вибрационната техника се отличава с това, че помага за успокояване на нервите.

Ползи от класическия шведски масаж

Целта на шведския масаж е да отпусне тялото, да стимулира нервните окончания, да засили притока на кръв и лимфния дренаж. Шведският масаж предлага и цял набор от други ползи за здравето, включително:

  • Облекчаване на мускулни болки

Шведският масаж е идеалното лечебно решение за справяне с мускулни болки. Без значение дали те са породени от спортно натоварване, или са хронични, този вид масаж може да помогне за облекчаването им. Според нуждите на клиента масажистът може да се насочи към определени точки на болката, намалявайки мускулното напрежение в областта, или да извърши шведски масаж на цялото тяло.

  • Повишено кръвообращение

Различните техники на шведския масаж раздвижват кръвта в тялото и загряват възпалените мускули. Повишаването на кръвообращението означава, че наситената с кислород кръв тече безпрепятствено към проблемната зона и мускулите започват да се възстановяват.

Загряването на мускулите също така помага за извличане на токсините, които всички ние натрупваме през ежедневието.

  • Намаляване на ежедневния стрес

Когато тялото ни е под стрес, мускулите се напрягат. Тялото разпознава стреса като нараняване или болка, от които трябва да се предпази. Когато тялото се напрегне, кръвообращението се затруднява, което пък води до натрупване на млечна киселина в мускулите. Болката, причинена от това напрягане на мускулите, е сравнима с тази, причинена следствие изтощителна тренировка. Шведският масаж облекчава напрежението, позволява на мускулите да се отпуснат и премахва следите от натрупания стрес.

  • Подобряване качеството на съня

Научно доказано е, че масажът освобождава редица хормони, които ни карат да се чувстваме добре. Един от тях, серотонинът, още познат като хормонът на щастието, е жизненоважен за здравословния сън. Този хормон ни помага да заспиваме по-лесно и да имаме по-продължителен сън. Именно затова някои хора предпочитат да направят своя масаж в късния следобед или вечер, за да могат след това да заспят бързо и безпроблемно.

Други видове масаж, които включват шведски масаж

woman-getting-a-hot-stone-massage

Тъй като шведският масаж е една от класическите форми на масаж, неговите движения и техники формират основата за много други терапии. Такива са например:

  • Ароматерапия

Както предполага самото име, ароматерапията основно съчетава терапевтичните ползи от масажа с етерични масла. Известно е, че някои етерични масла повдигат настроението, намаляват тревожността и депресията. Така този вид терапия е подходящ за хора, които искат релаксиращ масаж с емоционално лечебен компонент.

  • Терапия с горещи камъни

Терапията с горещи камъни е релаксиращ масаж, който използва нагрети камъни за загряване и отпускане на мускулите. Това е и основната разлика с шведския масаж - използването на горещи камъни. Известно е, че те подобряват кръвообращението, облекчават болката и намаляват мускулните възли.

  • Дълбокотъканен масаж

Тъй като шведският масаж е в основата на техниките, прилагани от дълбокотъканния масаж, двете терапии споделят много прилики. Има и някои ключови разлики, които могат да помогнат на човек да реши кой метод ще бъде най-добрият за него. При дълбокотъканния масаж има много по-голям натиск. За да достигне дълбоката мускулна тъкан, терапевтът масажира слой по слой мускул, като прилага все повече и повече натиск. Може да използва специални техники с пръсти, юмруци и дори лакти, за да достигне и разтегне тази дълбока тъкан. Този вид масаж помага за увеличаване на притока на кръв към меките тъкани и помага за намаляване на възпалението в мускулите.

  • Тайландски масаж

Въпреки че тайландският масаж включва идентични техники като шведския масаж, той съчетава и разтягания, подобни на йога. Тайландският масаж често не използва масла и традиционно се прави на пода, а не на маса. Терапевтът помага на клиента да заеме асистирани йога позиции, за да разтегне и отпусне тялото. Тайландският масаж е по-енергичен и се фокусира върху акупресурни точки. Той е насочен най-вече към подобряване на енергийния поток в тялото. Философията на тайландската терапия е, че колкото по-добре тече енергията, толкова по-добре работи тялото.

За кого е подходящ шведският масаж

Известно е, че класическият шведски масаж е лека форма на масаж. Това го прави подходящ за всички хора, особено за тези, които просто се нуждаят от релаксация и облекчаване на стреса.

Шведският масаж може да освободи напрежението в мускулите, натрупало се от ежедневни дейности като седене пред компютър или физически упражнения. Шведският масаж още препоръчителна терапия и за хора, които изпитват напрежение в гърба, кръста, раменете и врата.

Изследвания сочат, че пренаталната масажна терапия може да помогне за намаляване на тревожността и на симптомите на депресия, облекчаване на мускулни болки и болки в ставите при бременните, което води до по-леко раждане и крепко здраве на новороденото. Пренаталната масажна терапия използва разнообразни техники, една от които е класическият шведски масаж.

Масаж у дома с масажни столове Komoder

tired-woman-sitting-on-couch-with-pc-massaging-neck

Много от нас прекарват твърде дълго време седнали пред компютър и прегърбени над клавиатурата. Тези продължителни периоди на седене, често съчетани с неправилна стойка, могат да доведат до схващания в тялото, напрегнати мускули и болки във врата и гърба.

Масажът е идеалната терапия за разпускане след натоварен ден. Той може да подобри дишането и стойката, което ще помогне за облекчаване на постоянните болки. С помощта на масажни столове от Komoder ще си доставите заслужено разпускане.

Премиум моделите столове на Komoder се отличават с прецизна изработка и възможности за пълно персонализиране на масажа. Продуктите ни са подходящи за хора с напрегнато ежедневие, както и за страдащи от болки в гърба, кръста и раменете.

С помощта на масажни столове Komoder може да получите много от предимствата на класическия шведски масаж от удобството на вашия дом. Разгледайте масажните ни столове в сайта или посетете нашия шоурум.

Още полезни съвети и препоръки, четете в блога на Komoder.