Индийски масаж: Традиционни методи и ползи за здравето

Индийски масаж: Традиционни методи и ползи за здравето

Индийският масаж, познат още като аюрведичен масаж, е терапевтичен метод, известен на човечеството от хилядолетия насам. Той служи не само за отпускане на организма от натрупалия се стрес, но и за засилване на връзката между тялото и душата. В тази блог статия ще обърнем внимание на неговата същност, както и на ползите му за човешкото здраве.

Какво представлява индийският масаж

Индийският масаж се уповава на древната наука за живота Аюрведа, според която здравият както физически, така и психически човек е достигнал пълен баланс между ума и енергиите, които протичат в тялото му. Един от начините да се постигне тази хармония по-лесно е чрез прилагане на различни масажни методи.

Индийският масаж се фокусира основно върху областите на главата, лицето, раменете, шията, ушите и стъпалата, но някои техники могат да обхванат и цялото тяло. Той се извършва чрез потупващи или кръгови движения, а понякога и чрез по-силен натиск в дадени точки, където има натрупано повече напрежение. С негова помощ организмът се изчиства от бариерите, които пречат на положителната енергия да се движи свободно, с което се постига пълно отпускане на тялото.

Съществуват няколко традиционни метода за изпълнение на индийския масаж. Основните сред тях се наричат абхянга, широ абхянга, мукха абхянга, гандхарва, марма, широдара и вишеш. Сега предстои да разгледаме техните основни характеристики.

Абхянга

Абхянга масажът е най-популярният в индийската култура и обхваща цялото тяло. За неговото изпълнение се използват етерични или растителни масла, които с лек натиск и нежни потупвания се втриват в кожата.

Хората в Индия вярват, че с помощта на този масаж могат да подпомогнат значително не само здравословното, но и психическото си състояние. Освен това смятат, че с тази техника е възможно да бъде подобрено кръвоснабдяването на всички органи, с което да се намали усещането за умора и отпадналост.

Широ абхянга

Широ абхянга представлява масаж, при който чрез фини кръгови движения се втриват специални масла в областта на скалпа. По този начин се вярва, че се възстановява енергийният баланс в тялото, с което могат да бъдат преборени различни болестни състояния. Според индийската култура с тази терапия е възможно да се подобрят зрението и паметта, както и да се подсилят всички сетива.

Мукха абхянга

Индийски масаж: Традиционни методи и ползи за здравето

Мукха абхянга масажът обхваща зоните на челото, очите, бузите, носа, брадичката и устата. Неговата цел е да стимулира лицевите мускули и да подобри кръвообращението. Смята се, че така се повишава производството на колаген и еластин в кожата, а събралото се напрежение в лицето значително намалява.

Гандхарва

Методът гандхарва се фокусира върху лицето, врата и раменете. Интересното при него е, че включва в себе си не само докосване, но и звукова терапия. Тя се постига чрез кристални пеещи купи, които вибрират. Според индийската култура това подобрява енергийния поток в организма и оказва положителен ефект както върху физическото и психическото здраве, така и върху баланса на чакрите.

Марма

Марма масажът представлява стимулация на конкретни енергийни точки в тялото. Той най-често се прилага след нараняване, за да бъде намалено усещането за болка. По време на терапията се произнасят позитивни мантри, а в някои случаи се медитира - това е от полза за изчистването на блокажите в организма, които възпрепятствят потока на положителна енергия и възпират възстановителния процес.

Широдара

Индийският масаж широдара е сред най-предпочитаните аюрведични терапии. Тя се прилага при хора, които страдат от постоянна тревожност и проблеми със съня. Тази техника е позната още като “третиране на третото око”, защото при нея се започва с масаж в средната част на челото, след което се преминава и към скалпа, врата и раменете. Смята се, че чрез широдара съзнанието се успокоява, а тревожността постепенно намалява.

Вишеш

Вишеш терапията представлява дълбокотъканен масаж, който се фокусира върху мускулите и ставите. За неговото изпълнение се използват специално подбрани лечебни масла, които проникват дълбоко в кожата и изчистват организма от натрупалите се в него токсини. Вярва се, че масажът стимулира кръвообращението и освобождава тялото както от физическото, така и от менталното напрежение, с което се постига вътрешна хармония.

Ползи за здравето от индийския масаж

Индийски масаж: Традиционни методи и ползи за здравето

Индийският масаж има редица ползи за човешкото здраве. Ако се изпълнява правилно и от професионални масажисти, той не само може да подобри имунитета ви, но е възможно и да ви лиши от стреса и безпокойството.

Сред другите ползи от индийския масаж спадат:

  • увеличеният приток на кръв и глюкоза към мозъка;
  • по-доброто настроение;
  • намаляване на риска от оплешивяване;
  • подобряване на концентрацията;
  • облекчаване на оплакванията при синузит;
  • справяне с главоболието и мигрената;
  • повече тонус и енергия;
  • по-добър сън;
  • по-добро зрение.

Как можете да се насладите на масаж у дома

Не всеки има възможност да посещава масажист. Дали от финансова гледна точка, или пък поради липса на време - причините за това могат да бъдат много. Това обаче не означава, че трябва да лишавате себе си и тялото си от многобройните ползи, които масажът предоставя.

Добра алтернатива за тези от вас, които не могат да си позволят да ходят често на масаж, е покупката на масажен уред. Предлагат се много масажни столове, с чиято помощ да усетите удоволствието от масажа, без дори да се налага да напускате дома си. Те могат да спомогнат за това тялото ви да се освободи от натрупалото се напрежение, а вие да се почувствате спокойни и отпочинали.

Заключение

Индийският масаж не е просто масаж - той е начин да откриете баланса между тялото, ума и душата си и да постигнете хармония, която да ви позволи да се радвате на добро здраве и ежедневие, лишено от стрес.

Ние, от Komoder, можем да ви предложим широка гама от висококачествени уреди за масаж, които да ви дадат възможност да изпитате удоволствието от масажа вкъщи. В сайта ни можете да откриете различни масажни столове, както и по-малки уреди, с които да отпуснете тялото и ума си напълно. Те могат да бъдат това, което да върне вашата енергия и да подобри не само физическото, но и менталното ви състояние.

Ако имате въпроси, не се притеснявайте да се свържете с нас и да ги зададете. Нашият екип е готов да ви помогне в избора на най-добрия масажен стол или уред, с който да постигнете исканите от вас резултати. В случай че желаете, може да разгледате и блога ни, където ще откриете още много статии, свързани с ползите на различните видове терапии и предимствата на масажните столове.