Болка в лакътя: Причини и ефективно лечение с масаж

sports-woman-and-injury-with-elbow-pain!

Болката в лакътя е дискомфорт, с който вероятно всеки се е сблъсквал поне веднъж в живота си. Този проблем засяга хора от всякакви възрасти, а причините за него могат да бъдат многобройни. Обикновено неприятното усещане изчезва от само себе си след кратък период от време, но понякога е възможно да се задържи за дълго или дори да се влоши.

В тази статия ще поговорим повече за болките в лакътя, на какво се дължат те и как може да се справите с тях. Ще обърнем внимание и на лечението с масаж, което понякога е подходящо решение при това състояние.

Причини за болката в лакътя

Зад болката в лакътя може да се крият различни причини. В зависимост от тях е възможно тя да изчезне след няколко дни, или пък да остане за по-дълго и да се засили. Това може значително да ограничи извършването на основните ви ежедневни дейности и да попречи на добрия ви сън. В следващите редове ще разгледаме някои от основните причинители на болка в лакътя.

Нараняване

Нараняванията са една от най-срещаните причини за болезненост в областта на лакътя. Физическата травма може да се получи по време на работа, при вдигане на тежко, или пък при тренировка. В такива случаи дискомфортът често се разпростира и се усеща като болка в ръката между лакътя и рамото.

Сред другите възможни причини, които водят до това болезнено усещане, са:

  • фрактура;
  • навяхване;
  • разкъсване на сухожилие;
  • изкълчване.

Тендинит

Тендинитът е състояние, при което сухожилията, свързващи мускулите с костите, са наранени или възпалени. Обикновено до поява на тендинит се стига поради прекалено натоварване на сухожилията. Това е ясен сигнал на тялото, че е време за почивка. В случай че решите да го игнорирате, съществува опасност проблемът да се задълбочи.

Артрит

Артритът е често срещано заболяване. То засяга ставите, като може да порази една или няколко от тях.

Съществуват различни видове артрит. Най-често срещаният е остеоартритът, който обикновено се наблюдава при хора над 55-годишна възраст. За съжаление обаче е възможно той да се развие и при много по-млади хора. Ако страдате от чести оплаквания, потърсете лекарска помощ възможно най-скоро, тъй като артритът може да отнеме свободата ви на движение и да ви лиши напълно от удоволствието от живота.

Подагра

Подаграта е форма на артрит. До нейното развитие се стига поради натрупване на пикочни кристали в ставите, което причинява остра болка, подуване и зачервяване. В случай че бъде пренебрегната, подаграта също може да доведе до обездвижване, затова е препоръчително да се вземат мерки още при първи симптоми на болка.

Как да разпознаем симптомите на болка в лакътя

swimming-pool-sports-and-man-with-elbow-pain

Болката в лакътя се характеризира с някои симптоми, които могат да се проявят по всяко време на денонощието. Част от тях се дължат на физическа травма, а други пък дават сигнал за по-сериозен проблем, който налага незабавно посещение при лекар.

При едни дискомфортът се усеща като болка в ръката между китката и лакътя. При други пък болезненото чувство обхваща цялата ръка. Други симптоми на този проблем са:

  • болка при свиване на юмрук;
  • усещане за болка при движение на пръстите;
  • трудност при хващане на предмети;
  • болка дори в състояние на покой;
  • подуване.

В случай че неприятните симптоми не изчезнат в рамките на няколко дни, веднага потърсете медицинска помощ. Причината за тях може да бъде по-сериозна от очакваното, а отлагането единствено би довело до влошаване на проблема.

Методи за лечение на болки в лакътя

Начините за лечение на болката в лакътя са много. За да се пристъпи към тях обаче, е важно да бъде установена причината, която стои зад дискомфорта.

Първото, което трябва да направите, когато усетите болка в областта на лакътя, е да посетите лекар. След обстоен преглед той ще прецени какво е правилното лечение за вас. Понякога е необходима само почивка, която да позволи на нараненото място да се възстанови. В други случаи е нужно прилагането на компрес или използването на медицински кремове, които да подействат благоприятно върху болезнената зона.

В дадени ситуации обаче е възможно да се налага предприемането на по-сериозни мерки. Това може да включва обездвижване на засегнатата ръка, с което да бъде намален рискът от допълнително влошаване на проблема. От особена важност е стриктно да спазвате препоръките на вашия доктор, тъй като в противен случай рискувате дискомфортът да не отмине, а единствено да се влоши. Ако изпълнявате казаното от него, но болката не отшумява, е необходимо да се направи повторна консултация.

Масажът като начин за релаксация и преодоляване на болки в тялото

woman-receiving-shoulder-massage-at-beauty-salon

От векове насам масажът се използва като средство против болки в тялото. Това важи с пълна сила и за тези в областта на лакътя.

В зависимост от това каква е причината за болката в лакътя, вашия доктор може да ви препоръча конкретен вид масаж, който да помогне дискомфортът да изчезне в съвсем кратък срок. Един от подходящите видове при болки в лактите и ръцете е дълбокотъканен масаж. Комбинацията от различни удари и използваната техника при този масаж помагат да се достигнат по-дълбоките слоеве на мускулите и съединителната тъкан. Това помага за облекчаване на болките. Повече за този масаж може да прочетете в нашата статия “Дълбокотъканен масаж - какви са ползите и какво трябва да знаем за него”.

Благодарение на масажа напрежението, събрало се в организма, се освобождава, а кръвообращението се подобрява. Всичко това води до спокойствие и възможност отново да се справяте безпроблемно с ежедневните си дейности.

Разбира се, няма как да пренебрегнем факта, че ходенето на масаж изисква както време, така и финанси. Преди да започнете лечение на болката чрез масаж, е важно да се уверите, това е правилният подход за вашия случай. Съветваме ви да се консултирате с доктор, който ще сподели дали масажът е препоръчителен за вас, или е необходимо да действате по друг начин.

Ако пък сте от хората, които не разполагат с достатъчно време, за да посещават масажист, е възможно да закупите масажен стол. С негова помощ няма да се лишите от това удоволствие и дори ще му се радвате в комфорта на собствения си дом.

В търговската мрежа има голямо разнообразие от масажни столове, които помагат за отпускане и получаване на ползите от масажа в домашни условия. Освен това те ще освободят тялото ви от натрупания стрес и ще ви позволят да се отдадете на дълбока релаксация.

Заключение

Както стана ясно, болката в лакътя е проблем, който може да се дължи на редица причини. Ако срещу дискомфорта бъдат взети мерки навреме, е възможно да се справите с него в съвсем кратък срок.

Ние, от Komoder, предлагаме широка гама от качествени уреди за масаж. В каталога ни ще откриете масажни столове, както и по-малки уреди, които са предназначени за употреба в конкретна зона. Благодарение на тях ще успеете да релаксирате, без да се налага да излизате от дома си.

В случай че имате въпроси, се обърнете към нас - ще се радваме да отговорим на всеки от тях и да ви бъдем от полза при избора на най-добрия масажен стол за вас. Разгледайте и блога ни, където ще откриете още полезна информация относно масажните столове и масажните терапии.