Ароматерапевтичен масаж: Релакс с етерични масла




ayurveda-aromatherapy-massage-pouring-aromatic-oil

Ароматерапевтичният масаж придоби популярност през последните години заради способността си да осигурява релаксация, да намалява стреса и да подобрява цялостното благосъстояние. За разлика от други видове масаж, ароматерапевтичният включва използването на етерични масла, извлечени от растения, които са известни със своите терапевтични свойства. Тези ароматни масла се вдишват и абсорбират през кожата и могат да имат различни терапевтични ефекти като релаксация на тялото, намалена тревожност и подобряване на настроението, и други.

В статията ще разгледаме ползите от този вид масаж, кои са популярните масла, използвани при него, и как можете да релаксирате и подобрите настроението си с негова помощ.

Какво представлява ароматерапевтичният масаж?

Ароматерапевтичният масаж помага за релаксация и облекчаване на стреса, като използва терапевтичния потенциал на етеричните масла. Той съчетава предимствата на традиционните масажни техники с лечебните свойства на внимателно подбрани етерични масла, предлагайки уникално и блажено изживяване за ума, тялото и духа.

Използването на лечебните сили на природата и особено етеричните масла е древна практика за постигане на физически, емоционален и духовен баланс, която може да се проследи назад в годините. Макар терминът „ароматерапия“ да започва да се използва след 20-ти век, дестилацията и употребата на ароматни растения и масла датира от близо хиляда години. Една от първите култури, използвала ароматни растения, е китайската. Египтяните също са използвали масла и билкови препарати за духовна, медицинска, ароматна и козметична цел.

За „баща“ на ароматерапията се смята Рене-Морис Гатфосе, френски химик, който в началото на 20-век премества своя фокус от използване на етеричните масла с парфюмна цел към използването им за медицински цели. Терминът „ароматерапия“ е измислен от него и използван за първи път в статия от 1928-ма година, в която той подкрепя употребата на етерични масла. Други високо уважавани ароматерапевти от началото на 20-ти век са Жан Валне, мадам Маргьорит Мори и Робер Б. Тисран.

Какво да очаквате по време на ароматерапевтичен масаж?

Маслата са силно концентрирани и носят отличителните аромати и терапевтичните свойства на растенията, от които са получени. За целите на ароматерапевтичен масаж тези масла се разреждат и след това се нанасят върху кожата. По време на масажа, етеричните масла се абсорбират през кожата и се вдишват, улеснявайки усещането за релаксация, спокойствие и цялостно благополучие.

Предимства на ароматерапевтичния масаж

a-female-cosmetologist-holds-a-pipette-with-essent

Ползите от масажа са наистина много както за тялото, така и за духа. Когато масажните техники се прилагат правилно, препоръчително от професионалист или чрез специално създадено и предназначено за целта оборудване, те могат да помогнат за облекчаване на стрес и релаксация.

Ползите от ароматерапевтичния масаж обаче не се изчерпват единствено с облекчаване на стреса.

Терапевтичните ползи от ароматерапевтичния масаж са огромни и включват намаляване на стреса, облекчаване на тревожността, подобрена циркулация, подобрено настроение и облекчаване на мускулното напрежение. Освен това специфичните свойства на всяко етерично масло могат да се справят с различни проблеми, вариращи от безсъние до кожни заболявания.

Ето няколко забележителни ползи, които тази терапия носи:

  • Облекчаване на безпокойството: Известно е, че етеричните масла като лавандула и бергамот могат да спомогнат за облекчаването на безпокойството.
  • Облекчаване на мускулното напрежение: Техниките, използвани в ароматерапевтичния масаж, помагат за намаляване на мускулното напрежение.
  • Помощ при болка: Добре проведен ароматерапевтичен масаж може да намали различни видове болка, включително мускулни болки.
  • Подобряване на настроението: Етеричните масла могат да стимулират отделянето на вещества в мозъка, подобряващи настроението и емоциите.
  • По-добър сън: Някои масла, като лавандула, се свързват с подобрен сън.
  • Подобряване на състоянието на кожата: кокосовото и бадемовото масло, които макар да не са етерични, а базови масла, са чест избор за масаж, защото помагат за подобряването на здравето на кожата.
  • Подобряване на циркулацията: Масажът, съчетан с етерични масла, попиващи в кожата, насърчава подобряване на кръвообращението и лимфния дренаж. Това помага за премахването на токсините от тялото, и за по-добро цялостно здраве.
  • Ароматерапевтичният масаж насърчава не само физическата релаксация, но и умствената яснота и емоционалния баланс.

Видове масла за ароматерапевтичен масаж

aromatherapy-with-essential-and-massage-organic-oil

Ароматерапевтичните масажи могат да бъдат съобразени с индивидуалните нужди чрез използване на различни видове етерични масла.

Сред най-често използваните масла за арома масаж са:

  • Жасмин
  • Лавандула
  • Бергамот
  • Евкалипт
  • Лайка
  • Розмарин
  • Бор
  • Здравец
  • Лимон

Независимо дали е лавандула за подобряване на съня и релаксация или цитрусовият аромат на бергамот за нерви, всяко масло носи уникални ползи.

Маслото от мента помага за облекчаване на главоболие, а евкалиптът, лайката и розмаринът за редуциране на възпаления. Маслото от жасмин е подходящо за облекчаване на симптоми на депресия, а масажът с масло от копър може да помогне за овлажняване и подхранване на кожата, благодарение на неговия антиоксидантен ефект.

Маслото от черен кимион е почитано заради своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Маслото показва и различни биологични активности, включително противогъбичен, антибактериален и антиоксидантен потенциал. Помага за успокояване на възпаления и подобрява здравето на кожата. Въпреки това, то може потенциално да причини алергичен обрив при някои хора, така че се препоръчва тест преди употреба.

Друго масло, което често се използва, е бадемовото поради подхранващите си свойства. Богато на антиоксиданти като витамин Е, то е нежно към кожата, овлажнява и подхранва, и помага за намаляване на признаци на стареене. Подходящо е и за тяло, и за лице. Масажът на лицето с бадемово масло помага за намаляване на подпухналостта, кръговете под очите и подобрява тена. Допълнително успокоява сухата кожа и намалява появата на белези.

Подходящ ли е арома масажът с етерични масла за всеки?

Лечебната сила на етеричните масла в ароматерапевтичния масаж може да бъде забележителна. Но не забравяйте, че въпреки че етеричните масла са натурален продукт, те могат да не са подходящи за употреба от всеки.

Например използване на маслото от копър не е препоръчително по време на бременност.

Като цяло, тези масла са доста силни и е възможно да причинят дразнене на кожата или алергични реакции. Направете тест, като поставите 2 капки от сместа от вътрешната страна на китката или лакътя. Ако се появи зачервяване, парене, сърбеж или дразнене, измийте мястото със сапун и вода и не използвайте това етерично масло.

Ароматерапевтичен масаж у дома с Komoder

ayurveda-aromatherapy-massage-pouring-aromatic-oil

Както вече сами се убедихте, ползите от арома масажа са многобройни. Ако и вие искате да поглезите тялото и ума си, като редовно се възползвате от всички гореизброени ползи, но нямате нужното време за това, не се притеснявайте!

С помощта на Komoder може да си направите собствено кътче за релаксиращи процедури у дома.

Така винаги, когато имате нужда да се отървете от насъбралото се напрежение, ще може да си направите релаксиращ и отпускащ масаж в собственото си жилище, докато си почивате.

Как да включите етеричните масла в ежедневния уелнес режим? Лесно. Има няколко начина, които може да обмислите според вашите нужди и предпочитания - разпръскване на масло или комбинация от масла с дифузер или използване на арома лампа, които да поставите близо до вашия масажен стол, за освежаване и ароматизиране на стаята.

Ако не искате дифузер или арома лампа, можете също така да напръскате няколко разредени капки масло върху калъфката на възглавничка или кърпа за баня, която да използвате по време на масажната сесия със стола. Друг вариант, който може да използвате, е да изберете любимото масло или комбинация от масла например под форма на рол он, което е готово за употреба на кожа, и да нанесете на ключови точки на слепоочието, китките, шията и зад ушите.

На нашия сайт ще откриете различни масажни столове с гарантирано качество и добра цена, които бързо ще се превърнат в любимия уред на всички в семейството. Съвременният им дизайн подхожда на всеки интериор и няма да бъде трудно да им намерите място в дома си. Komoder предлага също така и уреди за масаж, които се фокусират върху отделни части от тялото. С масажора за гръб бързо ще облекчите болките в гърба и раменете след дълъг работен ден, а с този за лице ще ви помогне да отпуснете лицето и очите си след дълъг ден пред компютъра и ще успокои ума ви.

Надяваме се, че нашата статия за арома масаж, ползите от него и възможностите да го съчетаете с използването на масажен стол у дома, ви е била интересна. Може да прочетете други полезни материали по темата за масажните столове и как те могат да подобрят вашето ежедневие в нашия блог.