Видове масажни техники




Видове масажни техники

Масажът е ценно средство за отпускане и подобряване на здравословното състояние. Масажни техники са били широко използвани в различни култури на Изтока и Запада като едно от най-ранните средства за успокояване на болка. Векове по-късно е доказано, че чрез манипулация на меките тъкани в тялото може да се подобри физическата и психическа кондиция на човек.

Днес познаваме множество масажни техники, като всяка от тях представлява еволюирала древна терапия за благоденствие. В тази статия ще се постараем да ви запознаем с най-популярните и ефективни масажни разновидности, предлагани от професионалисти в сферата.

Защо масажът е толкова полезен

Масажът има изключително много ползи както за психическото, така и за физическото здраве. Нека припомним няколко от най-важните въздействия на процедурата:

  • помага за освобождаването на стреса и отпускане при нервно напрежение;
  • подобрява кръвообращението;
  • спомага за дренирането на лимфната система;
  • повишава настроението, като облекчава симптомите на депресия и тревожност.

10-те най-известни масажни техники

Тъй като масажът се е развивал независимо в различни общества през вековете, са се появили и разнообразни масажни техники. Избрали сме 10-те най-популярни в света. Ето ги и тях:

  1. Шведска масажна техника
    Шведският масаж, е най-популярният цялостен или частичен масаж на тялото. За да се осъществи, масажистът използва нежни, плавни и много премерени натиск и потупвания, извършва разтриване с кръгови движения, като по този начин въздейства на най-горните слоеве мускулатура, разположена под кожата. Използването на масажно олио е задължително. Шведската масажна техника е изключително нежна, приятна и отпускаща. Ако до този момент не сте посещавали масажно студио и сте се чудили откъде да започнете, това е най-добрият стил на масажиране, с който да стартирате.
  2. Ароматерапевтична масажна техника
    Ароматерапията все по-широко навлиза във всички масажни студиа, салони за красота и спа центрове. При масажа, свързан с употреба на аромати, се използват едно или няколко етерични благоуханни масла, които могат да повлияят благотворно върху конкретен физически или психически проблем. Масажистът е този, който избира маслата според нуждата: такива, които действат успокояващо или ободряващо, намаляващи нивата на напрежение, въздействащи на вътрешните мир и равновесие и т.н. Обикновено се работи с етерични масла от лавандула, мента, евкалипт, сандалово дърво, канела, пачули, портокал, мащерка и др. Ароматерапевтичният масаж най-често се прилага за успокояване и при емоционално неразположение.
  3. Видове масажни техники

  4. Масажна техника с горещи камъни
    В този вид масажна техника се използват затоплени гладки камъни. Те биват разположени върху специфични участъци от тялото, като по този начин затоплят и отпускат напрегнатите мускули. Енергийните центрове в организма се повлияват положително от процедурата и чрез нея се постига вътрешно равновесие и духовен мир. Упражняващият масажната техника може да прилага лек натиск с камъните. Излъчваната от тях топлина мигновено действа успокояващо и отпускащо. Масажът с горещи камъни е подходящ за хора, които се оплакват от напрежение в мускулите и предпочитат по-леки процедури.
  5. Дълбока масажна техника
    Дълбокото масажиране е насочено към по-вътрешните тъканни структури на мускулите. Тази масажната техника изисква прилагането на по-силен натиск около мускулните възли. Дълбокият масаж е много подходящ при хронично мускулно напрежение и болезнени разтягания, които често съпътстват активно спортуващи хора. Също така може да се използва и при проблеми със стойката или като допълнение към възстановителна физиотерапия. Възможно е да се почувствате схванати след подобна процедура, но този дискомфорт отшумява постепенно след няколко дни.
  6. Шиацу масажна техника
    Шиацу е древна японска масажна техника, която датира от преди 2 хилядолетия. Тя произлиза от акупунктурата. В буквален превод думата шиацу означава „натиск с пръсти”. При нея се прилага масажен метод с последователни ритмични притискания на т.нар. акупунктурни меридиани, всеки от които съответства на определен орган от човешкото тяло. Точките биват натискани в продължение на 2 до 8 секунди, като целта на това действие е да се подобри потокът на енергия и да се помогне на тялото да възстанови състоянието си на равновесие и мир. Въпреки че натискът при шиацу масажната техника е относително силен, се усеща приятно и не води до схващане.
  7. Тайландска масажна техника
    Тайландската масажна техника много напомня на шиацу, тъй като насочва енергийните потоци в тялото чрез сходен, но по-нежен натиск върху определени точки. В методиката са включени компресии и разтягания, откъдето започват и по-съществените разлики с останалите масажни техники. При тайландското масажиране няма да лежите неподвижно, защото масажистът ще ви движи, премества и разтяга в най-разнообразни пози. Усещането напомня на йога, но без да натоварвате активно опорно-двигателната си система. Тази техника е по-зареждаща от останалите, като освен това намалява напрежението и подобрява гъвкавостта и свободата на движенията.
  8. Видове масажни техники

  9. Масажна техника, подходяща за бременни
    Масажът за бременни добива все по-голяма популярност през последните години. Специалистите, квалифицирали се в специалната масажна техника, са наясно с правилния метод на позициониране и поддържане на женското тяло по време на масажа. Тези масажисти са придобили необходимите знания, чрез които могат да променят техниките спрямо точните нужди на всяка бременна жена. Масажът за бременни се прилага, за да се намалят напрежението и отоците, да се успокоят болките и да се сведат до минимум безпокойството и депресията. Този вид масажна техника може да бъде нагоден спрямо индивидуалното състояние на всяка жена.
  10. Масажна техника за крака
    Макар че масажът на краката звучи много по-лесен за изпълнение, това всъщност съвсем не е така. Чрез него се упражнява натиск върху определени точки от ходилото, които са свързани и влияят на различни органи и системи в организма. Тази техника е много отпускаща, особено за онези, които прекарват по-голямата част от времето си на крак или просто страдат от болки и умора в ходилата.
  11. Масажна техника за активни спортисти
    По-известна като спортен масаж, тази масажна техника е специално измислена за хора, които обичат активно да спортуват. Не е задължително да бъдете професионален спортист, разбира се. Специфичното при този масаж е, че не е насочен основно към отпускането на мускулите, а по-скоро към превенцията и лечението на травми, както и към постигане на по-добри спортни резултати. При този вид масажна техника се използва комбинация от различни други. Натискът и ударите са по-интензивни от тези при класическия шведски масаж, а разтягането помага за отпускането на мускулите и повишаването на гъвкавостта.
  12. Масажна техника, предназначена за гърба
    В днешно време много от нас прекарват по-голямата част от денонощието в седяща поза, най-често пред компютъра. Това продължително стоене, особено когато е в неправилна позиция, неминуемо се отразява на гърба. Ето защо масажът на тази област от тялото е една от най-предпочитаните спа процедури. Повечето салони и клиники предлагат 30-минутен локализиран масаж на гърба и врата. Ако в посещаваният от вас център тази услуга не е налична, можете да си запазите 30 или 40-минутен класически масаж и да помолите терапевта да наблегне на гърба ви.

Съчетание на масажни техники с масажори и масажни столове от Komoder

Видове масажни техники

Komoder е компания, произвеждаща професионални масажни уреди и столове, които съчетават различни масажни техники, с най-важните от които вече се запознахте. Избирайки който и да е от нашите масажори или масажни столовe, може да си доставите релаксиращо и отпускащо масажиране на всяка част от вашето тяло.

Може да откриете най-подходящия за вас уред, като се свържете с нашите специалисти за допълнителна консултация. Масажорите за гръб и за крака могат успешно да се справят със задачата да облекчат болките в тези области. Масажните ни столове са създадени, за да снемат цялостното напрежение от умореното ви тяло без да се налага да посещавате което и да е масажно студио. Така от удобството на собствения ви дом може да получите благотворното въздействие на масажа.

Не забравяйте да отделяте нужното време и внимание на своите тяло и дух. Какъв по-добър начин да направите това от един истински качествен масаж. Изберете онази масажна техника, която най-много приляга на нуждите ви. А ако забързаното ви ежедневие не ви позволява да стигнете до масажист, Komoder винаги е на една ръка разстояние от вас.