Ползите от масажа за бременни за бъдещите майки




A-pregnant-woman-getting-a-massage-at-a-spa

Бременността е прекрасен период в очакване на новия член на семейството, през който множеството промени в тялото, водещи до поява на различни болежки, могат да създадат дискомфорт.

В статията ще разгледаме как масажът за бременни би могъл да помогне за облекчаване на различните физически неразположения, повишаване на комфорта и подобряване на настроението на майката в месеците до раждането.

Какво представлява пренаталният масаж?

Бременността е време на значителни физически и емоционални промени. В такъв момент терапевтичният масаж за бременни, известен още като пренатален масаж, може да осигури безброй ползи, включително облекчаване на обичайните неразположения по време на бременност и цялостен комфорт.

Пренаталният масаж е специфичен вид терапия, насочена към облекчаване на напрежението и дискомфорта, предизвикани от бременността. Той е подобен на класическия масаж, но с няколко модификации в позиционирането на тялото за безопасност и комфорт както на майката, така и на бебето. Техниката, използвана при масажа за бременни, е с минимален натиск, прилаган върху тялото, за да се осигури максимално удобство на бъдещата майка.

Целите на пренаталния масаж включват: отпускане на напрегнатите мускули, облекчаване на възпалените места, подобряване на кръвообращението и мобилността и придаване на усещане за цялостна релаксация.

Как пренаталният масаж може да помогне при често срещани неразположения по време на бременност

A-pregnant-woman-is-being-massaged-by-a-man-in-a-white-shirt

Бременността често идва с множество физически неудобства като болки в гърба и кръста, и подути крайници. Пренаталният масаж може да осигури така необходимата почивка и облекчение от тези болежки.

  • Облекчаване на болки в гърба и болки в краката: След третия месец започват по-забележимите физически промени в тялото, както и нарастване на плода. Вследствие на това центърът на тежестта на майката започва да се измества. Поради това новопоявило се натоварване в мускулите на гърба, врата, корема и раменете, и изместения център, започват и болки в тези зони.
  • Намаляване на отока: Подуването на ръцете и краката (оток) е често срещано явление по време на бременност поради намалено кръвообращение и повишен натиск върху главните кръвоносни съдове от тежката матка. Пренаталният масаж може да стимулира меките тъкани, за да намали събирането на течности в подутите стави и също така да подобри отстраняването на тъканните отпадъци през лимфната система на тялото.

Освен облекчение на някои от болките, възникнали по време на бременност и отпускане и релаксация на тялото, масажът за бременни може да донесе следните ползи:

  • Да подобри настроението;
  • Да редуцира подуване в краката;
  • Да помогне за облекчаване на тревожност по време на бременност;
  • Да помогне при депресия;
  • Да спомогне за поддържане на силна и балансирана изправена стойка;
  • Да подобри кръвообращението и подвижността;
  • Да подобри качеството на съня, благодарение на ендорфините (естествено срещащи се хормони), освобождаващи се по време на масажа, които спомагат за успокояване на нервната система;
  • Да помогне за здрава имунна система;
  • Увеличеният приток на кръв към тъканите в тялото, благодарение на масажа, помага те да останат здрави през всички етапи на бременността.

Пренаталният масаж може да помогне за регулиране на хормоните, свързани със стреса и произвеждане на повече хормони за „щастие“ като серотонин и допамин. Намалявайки тревожността и подобрявайки психологическото благополучие на бъдещите майки, той спомага и за подобрено настроение и сърдечно-съдово здраве. Релаксацията и облекчаването на стреса, осигурени от пренаталните масажи, често водят и до подобрено качество на сън, което допринася за цялостното здраве на майката. Всички тези ползи водят и до подобрени показатели за здравето на плода и по-малко усложнения по време на раждането.

В идеалния случай масажът за бременни трябва да облекчи натиска върху долната част на гърба, краката и раменете. Той може да спомогне и за успокояване на ума и приемане с лекота на големите промени, които се случват в живота.

Съображения за безопасност при пренаталния масаж

A-pregnant-woman-is-being-examined-by-a-doctor

Ако искате да изпробвате пренатален масаж, направете консултация с вашия лекар, който да прецени дали този тип масаж е подходящ за вас. След като имате позволението му, потърсете квалифициран терапевт за пренатален масаж, преминал нужното обучение. Квалифициран специалист ще знае кои техники да използва и в кои области трябва да се работи с повишено внимание или да се избягват изцяло.

Преди началото на масажа е важно да споделите със специалиста за бременността и в кой етап се намирате. Масажите за бременни са препоръчителни след първия триместър. Възможно е терапетва да ви поиска и писмено одобрение от вашия лекуващ лекар.

В повечето случаи този вид масаж е безопасен, но ако по-време на терапията позицията или някакъв друг фактор ви причиняват дискомфорт, уведомете специалиста незабавно.

Масажът не е препоръчителен при поява на:

  • внезапно подуване, което може да е признак за прееклампсия;
  • кръвен съсирек;
  • фрактура на кост;
  • кожно нараняване или състояние (изгаряне, отворена рана, кожна инфекция, екзема), което може да се влоши от масажната терапия;
  • алергична реакция към масажни масла;

Въпреки многото ползи от масажа някои негови видове не се препоръчват по време на бременност. Един от тях е антицелулитният масаж.

Антицелулитен масаж за бременни не е препоръчителен. Енергичните удари, използвани при този тип масаж, могат да представляват риск по време на бременност, поради което той трябва да се избягва.

Консултацията с вашия лекуващ лекар и намиране на квалифициран терапевт за пренатален масаж са важни фактори преди да пристъпите към масаж!

Бременността е уникално изживяване и опитът на всяка жена е различен. Масажът при бременност от специалист може да предложи терапевтично облекчение и подкрепа през този важен период, като облекчава дискомфорта, насърчава релаксацията и допринася за цялостното здраве както на майката, така и на бебето.

Ако нямате възможност за редовни посещения при квалифициран терапевт, обсъдете с него или вашия лекар дали за вас ще е подходящо използване на масажен уред като електрически масажен стол.

Опциите за сила на вибрациите, затопляне и точки на притискане при тези столове са основни фактори за притеснение при обмисляне за масаж за бременни с тях. Никой не знае със сигурност дали тези електрическите масажни столове са безопасни по време на бременност, но също така няма доказателства, че не са. Затова е от изключителна важност да обсъдите с вашия лекар и терапевт дали уред за масаж ще е подходящ за вас, особено ако има показатели за високорискова бременност.

Ако масажите, независимо дали пренатални или с уред, не са подходящи за вас можете да обсъдите с вашия лекар други начини за облекчение по време на бременност. Тези начини често включват: вземане на вана; поддържане на редовна физическа активност (например ходене или плуване) за облекчаване на болките и укрепване на мускулите; почивка и повдигане на крайниците на височина за облекчение на подуването; стречинг; бавни разходки и други.

В нашия блог може да откриете още полезни материали с информативен характер по темата за масажа и масажните столове и как с тяхна помощ да подобрите своето ежедневие.