Как се прави финландски масаж и какви са ползите от него




beauty-salon-customer-getting-trigger-point-massage

Славата на масажите единствено и само като скъпоструващи процедури в спа центровете отдавна е опровергана. Хората все по-задълбочено се интересуват от здравословните ползи, които масажите осигуряват за организма, и ги разглеждат като безценни оздравителни практики.

Много заболявания и различни състояния на дискомфорт и умора още от Древността са се лекували с помощта на масажни техники. Те са много различни по вид и въздействат по специален начин, като осигуряват отпускане, облекчение и повлияване на различни симптоми на дискомфорт и болки в организма.

В тази статия ще ви запознаем с различните видове масажи, сферата им на приложение, като ще се спрем конкретно на един основен вид - финландския масаж.

Практики при различните видове масажи

massage-therapist-doing-massage-to-smiling-woman

Съществуват някои основни видове техники за осъществяване на различни видове масажи. Някои от най-приложимите похвати са:


Поглаждане

Този способ е един от най-използваните. Той се характеризира с плавни и ритмични движения по кожата, които осигуряват раздвижване на цялата лимфна система. Помагат да се стимулира движението и циркулацията на кръвта, особено в по-големите кръвоносни съдове. Прилага се и при практикуването на финландски масаж.


Разтриване

Разтриването помага да се освободят и да се изведат от организма натрупванията в тъканите. Прилага се не само с поглаждане, а и с леко притискане на масажираната област. Така се освобождава масажираната зона и се премахва създаденото напрежение. Тази техника се използва и при финландския масаж.


Размачкване

Размачкването има по-дълбоко въздействие от разтриването. Действа като „изстисква“ мускулите. Насочено е главно към релаксирането и освобождаването на мускулите на различни части от тялото.


Вибрации

Вибрациите постигат ефект в дълбочина, като имат подчертано рефлекторно въздействие. Осъществяват се чрез потупване, разтръскване и полюляване. Обикновено тази техника се прилага в края на масажа, когато тялото е напълно отпуснато и подготвено за нея.

Класическият масаж - основа за финландския масаж

Класическият масаж е основоположник на всички останали видове, включително и на финландския масаж. Класическият масаж може да бъде както лечебен, така и профилактичен. Характерно за него е, че масажните движения се извършват по посока на лимфния път и се насочват към мястото на струпване на лимфните жлези. При профилактичния масаж основно се лекуват нарушения на опорно-двигателната система. При него действието се прилага, за да се облекчи мускулното и психо-емоционалното напрежение. Постига се ефект на релаксация и отпускане на цялото тяло.

За класическия масаж е характерно да се прави със сухи ръце, като по този начин се набляга не на силния натиск, а на овладяните технични движения. В днешно време този масаж се практикува в спа центрове, като се комбинира с етерични лосиони и масла. По този начин се постига по-голяма релаксация, като се използва въздействието от лечебния ефект на масажните смеси.

Какво представлява финландският масаж и как се прави той

The-benefits-of-Finnish-massage

Финландският масаж е не просто релаксираща процедура, а и изключително необходимо условие за оздравяване на тялото. Той влияе благоприятно на всички системи в организма и ги подготвя да функционират в синхрон и според предназначението им. Той въздейства на:

    • Функциите на дишането;
    • Цялата имунна система;
    • Обмяната на веществата;
    • Кръвообращението;
    • Нервната система;

Финландският масаж е подходящ за всички, които се стремят към преодоляване на стреса и умората, подобряване на умствената дейност и процесите, които водят до пълноценен начин на живот.

Извършва се посредством дълги праволинейни движения с отворени длани и се използват масажни кремове и лосиони. Масажните техники са поглаждане, разтриване, фрикция, почукване, вибрация и натиск. Като част от класическия тип масаж, финландският масаж също има за цел да затопли и раздвижи ставите, като премахва сковаността им. Част от ефекта му е освобождаване на мускулите и сухожилията чрез подобряване на кръвообращението.

Финландският масаж цели да премахне всички усещания, породени от болка, обездвижване, прекарване на ежедневието в неудобна поза, което е натоварило определена мускулна група. Той има доста полезно въздействие върху ставите и гръбнака.

Други популярни масажи

Съществуват много видове масажи. Всеки от тях е подходящ за различни състояния и решава различни здравословни проблеми и болежки. От особена важност е масажът да бъде извършван от специалист в сферата, което ще гарантира постигането на желания краен резултат.

Ще ви запознаем с някои от най-популярните видове.

  • Шведски масаж

В различните държави този масаж носи различни имена, но най-добре би могъл да се асоциира с една от най-истинските форми на класическия масаж и често пъти е наричан точно с това название. Той представлява загряване и разтриване на мускулите с пръсти, длани и лакти. За него се използват различни масла и масажни кремове.

  • Точков масаж

Този масаж спазва строго определена последователност върху рефлексните точки на мускулите. Извършва се с пръсти и натиск, подобно на финландския масаж. Може да обхваща и области около засегнатите места, за които се търси оздравителен резултат. Подходящ е при болка, като я блокира напълно или я облекчава значително.

  • Дълбок масаж

Известен е още като „спортен масаж“. Техниката при него е като при шведския масаж, но тук натискът е по-силен. Препоръчва се за облекчаване на силни и хронични болки, а при спортистите се използва за бързо възстановяване след тежки състезания.

  • Рефлексогенен масаж

При този масаж на фокус са китките на ръцете и стъпалата. Всяка точка, разположена там, отговаря за определена зона или орган на тялото. Често се прилага при главоболие. Той възстановява функциите на тъканите и органите комплексно, без да засяга проблемната област.

  • Шиацу акупресура

Този масаж действа подобно на класическата акупунктура. Въздейства, като се натискат точките с ръце или лакти на местата, на които се поставят игли. Тук бихте могли да се доверите на ползите на шиацу масажор в домашни условия.


Екзотични масажи

  • Стоун масаж

В последните години релаксиращите спа процедурите се асоциират именно с този масаж. Извършва се с вулканичен базалт, който е загрят до близо 60 градуса по Целзий. Камъните се поставят в различни части на гърба, като това води до отпускане на мускулатурата и висока степен на релаксация.

handsome-bearded-man-lying-on-massage-table

  • Хавайски масаж

Основното му предназначение е насочено към възстановяване след нервно напрежение и умора. Оригиналният хавайски масаж се практикува от двама масажисти. Те загряват тялото с длани, лакти и рамене. Негов плюс е рязкото възстановяване на съпротивителните сили на организма и е особено подходящ за грипния сезон.

  • Турски масаж

Турският масаж се явява основно продължение на турската баня. В началото се прави пилинг с груба и твърда изтривалка. След това идва разтриване със сапунени ръце, което води до отпускане на цялото тяло и гарантира пълна релаксация.

  • Филипински масаж

Той се осъществява чрез използването на камъни. След разтриване и отпускане на тялото, влизат в действие полускъпоценни камъни и топчета от различни видове дърво. Счита се, че масажът възстановява енергийния баланс. Той премахва болките във врата и шията.

Масажни столове от Komoder и възможности за масаж у дома

Не всеки човек разполага с достатъчно свободно време, за да посещава масажно студио всеки път, когато има нужда. Ето защо Komoder са се погрижили за комфорта ви. Сега имате възможност да се възползвате от богатата гама масажни столове и уреди за масаж на един от водещите световни брандове.

Отпуснете се и се насладете на грижата, която Komoder ви предоставя.

Още полезни съвети, препоръки и любопитни теми, четете в нашия блог.