Болка в рамото: Причини, симптоми и облекчаване с масаж




shoulder-massage

Всеки е изпитвал болка в рамото поне веднъж в живота си. Това е проблем, който може да засегне хора от всякакви възрасти.

Причините за появата на този дискомфорт могат да бъдат различни. Често се случва той да бъде пренебрегван, тъй като се очаква да отмине скоро. Макар понякога дискомфортът да преминава, в други ситуации болезненото усещане в рамото може да продължи дълго.

В тази статия ще обърнем внимание на това защо може да почувствате болки в рамото, какви са симптомите и как се лекува. Освен това ще обясним по какъв начин масажът помага при това състояние и как масажните столове могат да бъдат полезни при този вид дискомфорт.

Болка в рамото: причини

Причините за болката в рамото могат да бъдат какви ли не. Болежката може да се появи по всяко време, защото рамото е най-подвижната част в човешкото тяло и бива натоварвана често. Това се дължи на мускулите и сухожилията, които ѝ дават голяма свобода, а хората, съвсем естествено, се възползват от нея.

Състоянието на дискомфорт в рамото може да доведе до ограничение в извършването на някои ежедневни дейности. При него неприятното чувство обикновено се усеща в областта между шията и лакътя.

Факторите, които го предизвикват, могат да бъдат разнообразни - травма, схващане, напрежение или др.

Най-честата причина за болка в рамото и ръката е физическата травма. Дали при тренировка, или при вдигане на тежко, мускулите и сухожилията могат да бъдат лесно наранени, а понякога и разкъсани. В някои случаи е възможно болезненото усещане да бъде моментно, но в други то може да остане за дълго. Болката в рамото може да се появява при определено движение например, а може да я усещате дори и да сте в покой.

Сред другите възможни причини за болезненост в областта на рамото влизат:

  • артрит;
  • шипове;
  • счупване;
  • наранен нерв;
  • разкъсване на сухожилие.

Както става ясно, поводът за дискомфорта може да бъде и по-сериозен. Съветваме ви да посетите лекар, ако болката в рамото става остра и не отминава, или се влошава.

Как да разпознаем симптомите на болката в рамото

shoulder-pain

Симптомите при проблем с рамото могат да бъдат разпознати лесно, като е възможно да се появят и в най-неочакваните ситуации. Някои от тях са свързани единствено с лека физическа болка, а други сигнализират за състояние, което изисква медицинска намеса.

При дадени групи от хора болката в рамото се проявява при вдигане на ръката, като дискомфортът може да обхваща частта между лакътя и рамото, а при други пък да се усеща в цялата ръка. Разбира се, това са само част от видовете болка, свързани с рамото.

Освен болезненост, при проблем с рамото можете да имате и подуване. Има вероятност това да се дължи на травма при натоварване, а може причината да бъде по-сериозна.

Болка при движение

Силната болка в рамото е ясен сигнал, че нещо не е наред. Ако усетите необичаен дискомфорт при опити да вдигнете тежко, или при извършване на ежедневните си дейности, то значи трябва да обърнете внимание незабавно. В противен случай съществува рискът това да ограничи вашата подвижност и да ви отнеме свободата, с която сте свикнали.

Оток

Освен болка в рамото при движение, е възможно да наблюдавате и оток в тази област. Това е знак, че вероятно има възпалителен процес, за който трябва да се посъветвате с доктор веднага. Ако не го направите, рискувате болезненото усещане да стане по-силно.

Слабост в ръката

Болката в рамото може да дойде с изтръпване на ръката. Изтръпването води със себе си и усещане за слабост в крайника. Това е симптом, който често остава пренебрегван, но може да бъде по-сериозен, отколкото предполагате. Той обичайно е свързан с увредени нерви или сухожилия, но в конкретни ситуации може да е показател и за нещо по-сериозно.

Какви са методите за лекуване на болката в рамото

shoulder-pain-massage

Какво лечение на болката в рамото е нужно зависи от това каква е причината за нея. За да бъдат предприети мерки, първо трябва да бъде установен първоизточникът за дискомфорта.

Препоръчително е да се посети специалист, като по негова преценка и ако проблемът не е сериозен, е възможно да се препоръча само почивка. Възможно е на мястото да се прилагат студен компрес или медицински лечебни кремове, които да облекчат болката и отока. Важно е да напомним да не поставяте леда директно върху кожата си, тъй като това може да доведе до измръзване на съответната зона, а да използвате мека кърпа между компреса и кожата.

При други случаи е възможно да се наложи обездвижване на засегнатата част за определен период от време. Това ще спомогне за избягването на възможността травмата да се влоши. След като дните, в които лекарят ви е казал да си почивате, отминат, можете да започнете постепенно връщане към нормалните си дейности. Ако болезненото усещане се появи отново обаче, е необходимо посещение при вашия лекар.

В някои случаи се налага и физиотерапия. С нейна помощ причинителите за появата на болка в ръката под рамото и около него могат да останат само лош спомен.

Някои състояния не могат да бъдат контролирани с методите, които вече изброихме, което налага и по-сериозни мерки. Ако проблемът е по-сериозен, е възможно да се наложи извършването на операция.

Как масажът може да помогне при болка в рамото

Масажът е техника, която се използва от векове за облекчаване на болезнени усещания по тялото. Дискомфортът в рамото не прави изключение.

Чрез масаж болката в предната част на рамото, гърба, врата и ръката може да изчезне бързо. С негова помощ мускулите ще се освободят от събралото се напрежение, а вие ще усетите облекчение.

Масажът спомага за подобряване на кръвообращението в чувствителните места. Това би било от полза за по-бързото възстановяване, а съответно и за по-скорошното връщане към ежедневието, с което сте свикнали.

Колкото и приятно да е, ходенето на масаж изисква време и финанси. Именно затова е важно да бъдете сигурни, че той ще ви бъде от полза и ще ви помогне за премахване на дискомфорта. За да сте сигурни, че масажът е приложим за вашия случай, първо се консултирайте с доктор. Той ще прецени дали масажът е подходящ за вашето състояние, или е необходимо да вземете други мерки. Както вече стана ясно, някои хора се нуждаят от по-сериозни мерки и дори от оперативна намеса.

Как да изберем правилния масажен стол, за да се насладим на масаж у дома

Не всеки има възможност да посещава масажист. Дали заради натоварения график, дали по друг повод - причините могат да бъдат безброй. Това не означава, че трябва да се лишавате от удоволствието на масажа, а дори напротив.

Има различни видове масажни столове, на които можете да се радвате в комфорта на дома си. Добрата новина е, че ако те са качествени, вероятно ще се справят успешно и с някои видове болка и дискомфорт.

Освен облекчение на болежките, добрият масажен стол ще ви бъде от полза да се освободите от стреса, натрупал се през деня.

Заключение

Дискомфортът в рамото е проблем, който може да бъде решен, ако бъде диагностициран навреме и лекуван правилно. Без значение дали болезнените усещания, които чувствате, са силни, или слаби, е нужно да потърсите лекарска помощ. Здравето е най-важното нещо, с което разполагате, така че не бива да го пренебрегвате.

Komoder ви предлага голямо разнообразие от качествени уреди за масаж, с които да се радвате на релаксиращ масаж у дома по всяко време. Може да избирате между различни видове масажни столове, или по-малки уреди, насочени към конкретна зона. С тяхна помощ ще можете да се отпуснете, дори когато нямате време за час при специалист и да си върнете енергията и доброто настроение.

Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с нас! Ще се радваме да ви помогнем да изберете перфектния масажен стол или уред за масаж за вашия дом. Не забравяйте да разгледате и нашия блог за още полезни материали и съвети относно масажните столове и различните видове масажни терапии.